Moskva: Ko ne sluša Lavrova, slušaće Šojgua

Izvor: Vostok.rs, 23.Nov.2018, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Ko ne sluša Lavrova, slušaće Šojgua

Rusija očekuje da SAD neće preduzimati nepromišljene korake u vezi sa Sporazumom o likvidacije raketa srednje i kratkog dometa, izjavio je direktor Odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije za kontrolu neproliferacije i naoružanja Vladimir Jermakov, prenose RIA Novosti. „Polazimo od pretpostavke da Sjedinjene Američke Države ipak neće preduzimati neke nepromišljene korake i da će na kraju trezveno oceniti stvarnu situaciju u svetu. A mi, naravno, imamo spremna rešenja za svaki razvoj situacije. A oni koji ne žele da slušaju kako sve to detaljno objašnjava (ministar spoljnih poslova Rusije) Sergej Lavrov, moraće da slušaju ono što im bude objašnjavao (ministar odbrane Rusije) Sergej Šojgu“, rekao je Jermakov.
Odluka o povlačenju iz Sporazuma o likvidaciji raketa potvrđuje slabost američkog stava, smatra Jermakov. „Mogu se iznositi različita mišljenja. Umesto da sednu za pregovarački sto sa svojim partnerom, oni pokušavaju da plasiraju neku glupost u medije. To takođe potvrđuje slabost pozicije države“, ocenio je on. Prema njegovom mišljenju, kada država oseća da su joj pozicije slabe, ona kreće na pregovore u punom sastavu. „Mi smo uvek spremni za takve pregovore. Pozdravljamo svaki vid međudržavne diskusije za pregovaračkim stolom i promovisaćemo ga“, rekao je on. On je dodao da Rusija ne vidi nikakvo poboljšanje situacije u vezi sa Sporazumom o likvidaciji raketa nakon oktobarske posete savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona. „Bolton je dolazio ni zbog čega. Primljen je u Moskvi na najvišem nivou. Ukazana mu je čast kakva se ukazuje predsednicima država. A on u Moskvu nije doneo ništa. I nakon njegove posete mi ne vidimo ništa pozitivno“, istakao je Jermakov. On smatra da apsurdne akcije Sjedinjenih Američkih Država o eventualnom povlačenju iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, jednog od najvažnijih sporazuma u oblasti nuklearnog naoružanja, hipotetički čitav svet približavaju katastrofi. Prema njegovim rečima, Moskva polazi od činjenice da rukovodstva država, a posebno onih koji poseduju nuklearno oružje, treba trezveno da se odnose prema realijama koje se dešavaju u savremenom svetu. „I, naravno, mi polazimo od činjenice da niko ne osporava istinu da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika, stoga i neće početi nuklearni rat“, dodao je on. Američki predsednik Donald Tramp izjavio je 20. oktobra da Sjedinjene Američke Države nameravaju da istupe iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Prema njegovim rečima, Amerika će povećavati svoj nuklearni potencijal sve dok se ostali „ne opamete“, a zatim će Vašington biti spreman da zaustavi taj proces i započne smanjivanje naoružanja. On je objasnio da se ta poruka prvenstveno odnosi na Kinu i Rusiju. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva želi da dobije detaljnija objašnjenja od Sjedinjenih Američkih Država i dodao da će kršenje odredaba Sporazuma prisiliti Rusiju da preduzme mere bezbednosti. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da će zvanična Moskva reagovati na svaku akciju.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov: Nadamo se da će prevladati zdrav razum i da će odnosi sa EU biti obnovljeni na osnovu iskrenog dobrosusedstva i iskrenosti

Izvor: Vostok.rs, 24.Nov.2018, 09:55

Sjedinjene Američke Države podstiču opasnu vojnu aktivnost kod granica Rusije u Evropi, bezbednost Evropljana postaje talac takve subverzivne politike, izjavio je u intervjuu za portugalski list „Publiko“ ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, prenose RIA Novosti. . Kako je istakao...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.