Ukrajina moli Ruse: Nemojte

Izvor: B92, 30.Mar.2023, 14:10

Ukrajina moli Ruse: Nemojte

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk pozvala je u utorak Ruse da ne usvajaju decu za koju tvrdi da su "ukradena u Ukrajini" tokom rata.

Milioni ljudi bili su primorani da beže od rata Rusije protiv suseda u poslednjih 13 meseci. Ovo uključuje porodice, kao i decu. Teško je utvrditi pravi broj dece deportovane u Rusiju.

U martu je Međunarodni krivični sud (MKS) izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i Marije Lvove-Belove, ruske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komesarke za prava deteta.

Optuženi su za ratni zločin i nezakonito deportovanje stanovništva iz Ukrajine.

Irina Vereščuk je na Telegramu navela da su siročad "ukradena" iz Ukrajine i data na usvajanje u Rusiji.

Koordinatorka za socijalna pitanja Vereščuk je poslala apel u kojem je navela: "Snažno preporučujem ruskim građanima da ne usvajaju ukrajinsku siročad koja su ilegalno odvedena sa privremeno okupirane teritorije Ukrajine".

"Još jednom podsećam sve ruske 'usvojitelje' i 'staratelje': pre ili kasnije, moraćete da odgovarate", navela je ona.

Prema podacima Ministarstva za integraciju okupiranih teritorija Ukrajine, trenutno je 19.514 ukrajinske dece ilegalno deportovano.

Rusija nije prikrivala program kojim su u Rusiju dovedene hiljade ukrajinske dece. Međutim, to predstavlja kao humanitarnu kampanju za zaštitu siročadi i napuštene dece u zonama sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Povezane vesti

KAKO BI IZGLEDALO HAPŠENJE VLADIMIRA PUTINA? Medvedev otkrio odgovor Rusije u tom slučaju - poznato i ko bi "IZNUTRA" mogao da bude pretnja

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Mar.2023

Prošlo je 13 dana od kako je međunarodni krivični sud u Hagu izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina...Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu izdao je nalog za hapšenje Putina 17. marta, optužujući ga da je počinio ratne zločine u svojoj invaziji na Ukrajinu. Od tada su...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.