Ukrajina, ko je ubio demonstrante?

Izvor: RTS, 31.Jan.2014, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina, ko je ubio demonstrante?

Moguće je da je policija ubila tri demonstranta, rekao zamenik ministra unutrašnjih poslova Vitalij Sakal. Njegov kolega Oleg Tatarov tvrdi da ubistva još nisu razjašnjena. Istraga pokazala da su žrtve ubijene lovačkom puškom.

U ukrajinskom Ministartsvu unutršnjih poslova nisu jedinstveni po pitanju ko je ubio tri demonstranta u u ulici Gruševskogo. I dok zamenik ministra unutrašnjih poslova Vitalij Sakal kaže da je moguće da je policija ubila demonstrante, njegov kolega >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz ministarstva Oleg Tatarov tvrdi da su ubice još uvek nepoznate. Ranija istraga je pokazala da su žrtve ubijene hicima iz lovačke puške.

Predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču vojska je uputila poziv da preduzme "hitne mere" radi "stabilizacije" situacije u zemlji."

Vojska i drugi zaposleni u Ministarstvu odbrane pozvali su vrhovnog komandanta oružanih snaga da preduzme hitne mere radi stabilizacije situacije u zemlji", navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Ministarstva odbrane Ukrajine.

Ukrajinski opozicioni aktivista Dmitro Bulatov, koji je prošle sedmice nestao, izjavio je danas da je bio otet i mučen.  

Bulatov je nestao 22. januara, a pronađen je juče izvan Kijeva. On tvrdi da su ga otmičari teško pretukli, odsekli mu deo uva i isekli mu lice.

Nestanak Bulatova izazvao je šok u zemlji. Osim njega nestala su još dvojica, a jedan je pronađen mrtav, prenosi AP. 

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič potpisao je uslovnu amnestiju za uhapšene tokom skorašnjih nereda na ulicama i odobrio ukidanje zakona kojima je bilo znatno ograničeno pravo na protest, objavljeno je na njegovom veb-sajtu.

Hiljade demonstranata na kijevskim ulicama pozdravile su ukidanje pomenutih zakona, ali su odbacili amnestiju zato što je data pod uslovom da se aktivisti evakuišu iz okupiranih državnih ustanova, izveštava Rojters.

Vrhovna rada (skupština) Ukrajine usvojila je zakon o amnestiji, kojim je predviđeno oslobađanje od odgovornosti učesnika masovnih protesta od 21. novembra 2013, izuzev onih koji su počinili naročito teška krivična dela.

Za ispunjenje uslova iz zakona demonstrantima se daje 15 dana.

Zakon treba da stupi na snagu tek pošto demonstranti oslobode okupirane zgrade organa državne vlasti i lokalne samouprave.

Ukrajinska opozicija već više od dva meseca protestuje zahtevajući, između ostalog, odlazak sa vlasti Janukoviča zbog njegovog odbijanja da potpiše sporazum o pridruživanju EU.

Ukrajinski predsednik optužio je opoziciju da "nastavlja da pogoršava situaciju", ali i priznao "greške" vlasti.

Situacija u Ukrajini je i dalje napeta, a demonstranti su nastavili i danas da se okupljaju u centru Kijeva.

Američki državni sekretar Džon Keri sastaće se sutra sa liderima ukrajinske opozicije u Minhenu, na marginama bezbednosne konferencije, najavili su američki zvaničnici.

"U subotu posle podne, Keri će imati priliku za prvi susret sa glavnim ljudima ukrajinske opozicije", rekao je kasno sinoć neimenovani zvaničnik Stejt departmenta.

Na 50. bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, koja će trajati do 2. februara, okupiće se političari, diplomate i stručnjaci iz celog sveta.

Nasilni protesti bili planirani?

Istražitelji Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine raspolažu podacima da su masovni protesti u zemlji bili ranije isplanirani i da je pri tome predviđan nasilni scenario, izjavio je zamenik načelnika Glavnog istražnog odeljenja MUP-a Ukrajine Aleksandar Gnativ.

Prema njegovim rečima u okviru istrage policija je zaplenila nekoliko servera koji su, kako se pokazalo pripadali opozicionoj partiji "Batkivšćina", prenele su RIA Novosti.

"Informacija koja se nalazila na jednom od zaplenjenih servera i koja se odnosila na delatnost ukrajinskog udruženja "Batkivšćina", svedoči da masovni protesti koji su počeli 21. novembra prošle godine u Kijevu nisu bili spontani već pažljivo planirani.

U materijalu koji se nalazi kod istražitelja postoje i podaci da je pri planiranju tih akcija predviđana nasilna akcija", rekao je Gnativ na pres konferenciji.

Kako kaže Gnativ u materijalima sa zaplenjenih servera se govori o tome da će primena sile nad demonstrantima izazvati širok odjek i potkopati autoritet organa vlasti i predsednika Ukrajine.

Dodao je da su dobijeni materijali poslati na ekspertizu radi utvrđivanja pozadine akcija usmerenih na nasilno svrgavanje ustavnog poretka i preuzimanje vlasti.

U Kijevu je 19. januara došlo do sukoba dela demonstranata sa snagama reda kada su tri osobe poginule.

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič je 28. januara prihvatio ostavku premijera i vlade koja će nastaviti da obavlja svoje dužnosti do formiranja nove vlade.

Dužnost premijera obavlja prvi zamenik premijera Sergej Arbuzov. 

I dok Ujedinjene nacije pozivaju da se rasvetli ubistvo demonstranata u ukrajinskom Ministartsvu unutršnjih poslova nisu jedinstveni po pitanju ko je ubio tri demonstranta u u ulici Gruševskogo.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Vitalij Sakal rekao je da je moguće da je policija ubila demonstrante. Njegov kolega iz ministarstva Oleg Tatarov tvrdi da su ubice još uvek nepoznate.

Ranija istraga je pokazala da su žrtve ubijene hicima iz lovačke puške. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.