„Ukrajina je Rusija“ – Medvedev

Izvor: Vostok.rs, 04.Mar.2024, 16:41

„Ukrajina je Rusija“ – Medvedev

Ukrajina je u sferi ruskih strateških interesa i nema budućnosti ni u kom drugom svojstvu, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.
Ruski narod smatra Ukrajinu delom veće ruske civilizacije, izjavio je visoki zvaničnik u govoru na konferenciji mladih u Sočiju u ponedeljak. Moskva smatra da je to „meki donji deo zemlje“, iz kojeg ne bi trebalo dozvoliti da se projektuje nikakva pretnja Rusiji. „Teritorije na obe obale reke Dnjepar su neotuđivi deo ruskih strateških istorijskih granica“, izjavio je on, koristeći svoj omiljeni termin za ono što se u geopolitici obično naziva „sfera uticaja“. „Svi pokušaji da se oni silom promene, da se to živo telo preseče, osuđeni su na propast. Zabeležio je naslov knjige Leonida Kučme, drugog predsednika Ukrajine nakon njene nezavisnosti od SSSR-a, u kojoj je stajalo: „Ukrajina nije Rusija“. „Ovaj koncept mora zauvek nestati. Ukrajina je bez sumnje Rusija“, izjavio je Medvedev. On je kritikovao aktuelnu vladu u Kijevu kao „glavnu pretnju“ sopstvenom narodu, s obzirom na njenu antirusku politiku. Ukrajinci su „upali u glupu zamku“ koju su im postavile SAD i njeni saveznici, koji su uspešno pretvorili naciju u oružje protiv Rusije, izjavio je on. „Najbolja sudbina koju mogu da očekuju [od Zapada] je da postanu robovi bolesne evropske predstave nakaza“, izjavio je Medvedev, misleći na lidere EU i UK, koje je opisao kao nesposobne i potčinjene Vašingtonu. „[Ukrajinci] će igrati ulogu gluvonemog sluge kojeg svakog dana u evropskoj kuhinji siluje neki lord iz inostranstva“, dodao je bivši predsednik. Rusija nije zainteresovana za teritorijalno osvajanje, izjavio je Medvedev. Kakva god prirodna bogatstva Ukrajina ima, Rusija ima u izobilju, tvrdi on. „Veliko blago koje nikome ni za šta nećemo predati su ljudi“, izjavio je on. Ukrajinci su se „zbunili“ zapadnom propagandom, ali u osnovi imaju iste vrednosti i način života kao i Rusi i treba ih spasti, izjavio je Medvedev. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Medvedev javnosti pokazao novu kartu Rusije

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Mar.2024

SOČI - Teritorije s obje strane Dnjepra su neodvojivi dio Rusije. Duž obje obale Dnjepra sastavni su dio ruskih strateških istorijskih granica i svi pokušaji da ih nasilno promijene su osuđeni na propast.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Rusija u opasnosti? Šojgu potvrdio: Preduzeli smo korake

Izvor: B92, 05.Mar.2024, 12:56

U Rusiji su formirana dva nova vojna okruga zbog povećane pretnje Severnoatlantske vojne alijanse (NATO), izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu...On je naveo da su formirani Lenjingradski i Moskovski vojni okrug..."U kontekstu jačanja vojnog potencijala NATO-a u blizini ruskih granica,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.