Ukrajina i Zapad: Varšavsko ”bezecovanje”

Izvor: Vostok.rs, 06.Jun.2014, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Zapad: Varšavsko ”bezecovanje”

06.06.2014. -

Petra Porošenka su u Varšavi ”bezecovali”. Tako su nazvali eksperti susret novoizabranog predsednika Ukrajine sa američkim liderom Barakom Obamom. Predsednik-oligarh se nada da će mu Vašington pomoći da se utvrdi na klimavom tronu. A šta od Porošenka očekuje Obama?

Barak Obama, očigledno, veoma se brine za sudbinu Ukrajine. Nisu stigla da se 25. maja zatvore >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << birališta, a američki predsednik je izjavio da prosto jedva čeka plodotvornu saradnju sa Petrom Porošenkom. Da primetimo da su glasove birača tada tek počeli da prebrojavaju. Sada u evropskoj turneji predsednika svemoćne Amerike svi govori i pregovori su o Ukrajini. Još i o tome kako da se sačuvaju saveznici iz NATO-a od ”raspojasale” Rusije.

To što je Porošenko pohitao u Varšavu na sastanak sa Obamom, naravno, nikoga nije začudilo. Sada mu je neophodno ne samo da dobije podršku, već i da proveri širinu datih ovlašćenja, smatra doktor političkih nauka Dmitrij Jefremenko.

Pre svega, to je svojevrsno ”bezecovanje”, zvanično predstavljanje Porošenka kao novoizabranog predsednika zapadnim partnerima. I takav susret treba da ojača pozicije Porošenka unutar Ukrajine. Jer nije tajna da Porošenko ima velike teškoće sa formiranjem sopstvenog tima i sa podrškom Vrhovne Rade.

Još važniji momenat za Porošenka sa unutarpolitičke tačke gledišta je da utvrdi da li će ga podržati SAD u slučaju da raspusti Vrhovnu radu i da održi prevremene parlamentarne izbore.

Pored toga, Porošenku je neophodno da usaglasi sa svojim pokroviteljima pozicije u spoljnopolitičkim pitanjima. Predstoje njegovi pregovori sa Moskvom. I u tom dijalogu novom predsedniku Ukrajine prosto je neophodna strana podrška, ističe rukovodilac centra za analizu međunarodne politike Instituta za globalizaciju Mihail Nejdžmakov.

Pre svega, naravno, Kijev moli finansijsku podršku: ekonomska situacija u Ukrajini je krajnje složena. I da skrenemo pažnju na to da je jednu od prvih izjava posle svog izbora Porošenko dao u tom ključu da moli vojnu podršku SAD. Naravno, i on sam i glavni faktori ukrajinske politike odlično shvataju da SAD neće direktno da se mešaju u konflikt zvaničnog Kijeva sa Donjeckom i Luganskom. Pre je to uvijena molba o vojno-tehnočkoj pomoći, tačnije o isporukama naoružanja po olakšanim cenama ili čak besplatno.

U Varšavi Porošenka je pred sastanak sa Obamom obrađivo Džon Keri. A o rezultatima sastanka ”čokoladnog predsednika” sa američkim pokroviteljem saopštili su, kao što se i očekivalo, šturo. Razmotrili su navodno plan regulisanja situacije u Ukrajini i smanjenje energetske zavisnosti Kijeva od Rusije. Kako strane vide ovo smanjenje zavisnosti jasno je: dati Jugoistok sa njegovim rezervama gasa iz škriljaca na volju kolegama-oligarsima iz SAD. Istina, Donjeck i Lugansk se iz nekog razloga protive tom mudrom rešenju — tako da su Obama i Porošenko razmotrili još i učešće Vašingtona u pripremi ukrajinskih vojnika i bezbednosnih struktura.

Analitičari ističu: Amerikanci su potrošili ogromne pare da bi doveli Ukrajinu do današnjeg stanja. Njihov glavni cilj je da povrate uticaj u Evropi. Vašington svim silama pokušava da raskine trgovinsko-ekonomske veze između EU i Rusije, i Porošenko u tandemu sa novim ukrajinskim vlastima u toj shemi glavni je instrument. I to što se dostizanje tog cilja plaća životima stotina ljudi, Obaminu administraciju ne brine. Kao što je nisu brinule žrtve u Tunisu, Egiptu, Libiji, Jemenu.

Čitajte više na Ukrajina iz minuta u minut

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti/Nikolay Lazarenko    
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Barak Obama

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.