Ukrajina i Velika Britanija potpisale sporazum o bezbednosnim garancijama

Izvor: Vostok.rs, 12.Jan.2024, 18:37

Ukrajina i Velika Britanija potpisale sporazum o bezbednosnim garancijama

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i premijer Velike Britanije Riši Sunak potpisali su bilateralni sporazum o bezbednosti, objavio je ukrajinski onlajn list European Pravda.
Trenutno je britanski premijer u poseti Kijevu. Prema rečima ukrajinskog predsednika, obaveze iz ovog dokumenta ostaće na snazi do ulaska Ukrajine u NATO. Ranije je vlada Velike Britanije saopštila da će strane „potpisati istorijski sporazum između Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine o bezbednosnoj saradnji. Zemlje G7 su se složile da Ukrajini pruže bilateralna bezbednosna garancija na samitu NATO-a u Vilnjusu prošle godine; Velika Britanija je prva zemlja koja je izvršila konačan dogovor“. Sporazum između Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine o bezbednosnoj saradnji predviđa razmenu obaveštajnih podataka, sajber bezbednost, medicinsku i vojnu obuku i odbrambenu industrijsku saradnju. Pored toga, obavezuje UK da se „konsultuje sa Ukrajinom“ u slučaju još jednog sukoba sa Rusijom i da Kijevu pruži „brzu i kontinuiranu pomoć“ po pitanjima odbrane. Sunak je ranije obećao da će Kijevu snabdevati „najveću isporuku dronova u Ukrajinu iz bilo koje nacije“. Izvor: TASS (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.