Ukrajina i Rusija: Ukrajinska mačevalka diskvalifikovana na Svetskom prvenstvu jer je odbila rukovanje sa Ruskinjom

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 07:37

Ukrajina i Rusija: Ukrajinska mačevalka diskvalifikovana na Svetskom prvenstvu jer je odbila rukovanje sa Ruskinjom

Olga Harlan nije želela da se rukuje sa Ruskinjom, pa je diskvalifikovana, prema pravilima takmičenja i sporta. Ona tvrdi da ju je predsednik Međunarodne mačevalačke federacije uveravao da može da se ne rukuje, već da ponudi sablju i da neće biti kažnjena.

Ukrajinska mačevalka Olga Harlan diskvalifikovana je nakon što je odbila da se rukuje sa Ruskinjom Anom Smirnovom na Svetskom prvenstvu u mačevanju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Harlan, prva ukrajinska mačevalka koja se suočila sa Ruskinjom otkako je Moskva započela rat protiv njene domovine, pobedila je u Milanu 15-7.

Međutim, posle pobede, 32-godišnjakinja je odbila da se rukuje sa Smirnovom, umesto toga podigla je sablju u želji da se njima pozdrave.

Smirnova je potom, u znak protesta, 45-minuta sedela na borilištu.

Ruskinja, koja se takmičila pod neutralnom zastavom, najpre je ostala da stoji na borilištu posle prvog kruga takmičenja da bi joj bila doneta stolica kako bi nastavila protest.

Izgledalo je u prvom trenutku da njena žalba neće biti usvojena kada joj je prišao zvaničnik takmičenja, a ona napustila mačevalačku stazu.

Ukrajinka Harlan je bila uverena da je prošla u narednu rundu takmičenja.

Međutim, rezultati su kasnije pokazali da je Harlan, četvorostruka pojedinačna svetska šampionka i četvorostruka osvajačica olimpijskih medalja, diskvalifikovana iz takmičenja u kategoriji pojedinačna borba sabljama.

Prema pravilima mačevanja, rukovanje je sastavni deo sporta i ako neko odbije, dobija crni karton i isključenje.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, februara 2022. godine, ukrajinski mačevaoci nisu učestvovali u takmičenjima gde je njihovim rivalima iz Rusije i Belorusije bilo dozvoljeno da se takmiče kao neutralni sportisti.

Međutim, ukrajinska vlada je preinačila stav u sredu, dajući dozvolu svojim sportistima da se takmiče protiv Rusa i Belorusa koji učestvuju pod neutralnim statusom, kao što je slučaj na Svetskom prvenstvu u mačevanju.

Mihail Podoljak, savetnik predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, podelio je na Tviteru fotografiju na kojoj se, kako tvrdi, Ana Smirnova sa ruskim vojnikom.

"Na fotografiji je Ana Smirnova, ruska mačevalka sa kojom je Ukrajinka Olga Harlan odbila da se rukuje na Svetskom prvenstvu nakon što je pobedila u poštenoj borbi", rekao je Podoljak.

"Kao što vidite, Smirnova se otvoreno divi ruskoj vojsci koja ubija Ukrajince i uništava naše gradove.

"Međutim, Međunarodna mačevalačka federacija (FIE) diskvalifikovala je ukrajinsku predstavnicu jer se nije rukovala sa Ruskinjom", dodao je on.

"Zar je ovo vaš stav? Zar ruski novac ne miriše na krv?", zapitao je Podoljak na Tviteru.

Mihail Iljašev, predsednik Ukrajinske mačevalačke federacije, rekao je da će se organizacija žaliti na diskvalifikaciju Harlan.

Igor Reizlin, ukrajinski mačevalac, osvajač bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, trebalo je da izađe na meč protiv Rusa Vadima Anohina u sredu, ali se nije pojavio i automatski je izgubio.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.