Izvor: Vostok.rs, 31.Avg.2018, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 30.08.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje


Karta situacije na frontu za 28.08. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 30
.08



Stanje na frontu - .


Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 30.08.

 
U Kijevu posavetovali građane da svoje rođake vrate iz Rusije  Ministar za infrastrukturu Ukrajine Vladimir Omeljan je posavetovao građane koji imaju rodbinu u Rusiji, da ih u vrate u Ukrajinu jer je "bolje okruženje".
Omeljan ranije saopštio da je Ministarstvo za infrastrukturu razvilo projekat kojim se obustavlja železničke i autobuske veze sa Rusijom. Prema njegovim rečima, nakon što dokument stupi na snagu, u Moskvu će iz Ukrajine, "samo ići medvedi".

"Neka vrate rodbinu u Ukrajinu. Verujem da je u Ukrajini situacija mnogo bolja sa ekologijom i bezbednosti", rekao je Omeljan.

Tako je on odgovorio na pitanje šta treba da rade Ukrajinci, koji imaju rođake u Rusiji, nakon što prestane saobraćajna komunikacija.

Omeljan je takođe rekao da je Ministarstvo za infrastrukturu proverilo "ilegalne" prevoznike na teritorijama Luganske i Donjecke regije pod kontrolom Kijeva.

"Mislim da ćemo u bliskoj budućnosti moći objaviti ove podatke, i zaista tu nema ništa dobro. Mi ćemo preduzeti mere za zaustavljanje ovih `crnih` ili `sivih` prevoza", dodao je Omeljan.

Ranije su u Ministarstvu za saobraćaj Rusije saopštili da su razvili mere kao odgovor na moguće zaustavljanje ukrajinske železničke i autobuske komunikacije sa Rusijom. Odelenje je takođe izrazilo nadu da to neće biti potrebno.

Rusija u prvoj polovini 2018. najveći investitor u Ukrajini  
U prvoj polovini 2018. godine Rusija je u Ukrajinu uložila više od svih drugih zemalja, odnosno 436 miliona dolara ili 36 odsto ukupne strane investicije, što pokazuje izveštaj Državne službe za statistiku Ukrajine.

Ukupno za ovaj period, Ukrajina je primila 1,259 milijardi dolara stranih direktnih investicija.

Pored Rusije, tu su Kipar (219 miliona dolara), Holandija (207,7 miliona dolara), Austrija (58,7 miliona dolara), Poljska (54,1 miliona dolara), Francuska (46,9 miliona dolara) i Velika Britanija (43,4 miliona dolara).

U julu je saopšteno o povećanju trgovinskog prometa između Rusije i Ukrajine. U periodu januar-maj iznosio je 5.838 milijardi dolara, što je povećanje od 28,7% godišnje.

Pariz: Francuska ne traži izolaciju i slabljenje Rusije  Francuska ne želi slabljenje Rusije i nada se da će kao odgovor dobiti poštovanje i saradnju, izjavio je šef francuske diplomatije Žan Iv le Drijan na 26. Konferenciji ambasadora Francuske u Parizu.
„Što se tiče naših odnosa sa Rusijom, neki naši partneri smatraju tu zemlju neprijateljem i za to imaju svoje razloge. Međutim, Francuska ne traži ni izolaciju niti slabljenje Rusije. Sa druge strane, očekujemo poštovanje i saradnju“, rekao je ministar.


Le Drijan smatra da je prerano slati mirovne snage UN u Donbas i da pre toga treba da prestanu borbe u skladu sa Minskim sporazumom. On priznaje da „konflikt na istoku Ukrajine ostaje linija razdora između EU i Rusije“.


„To pokazuje produžetak sankcija (EU Rusiji)“, konstatovao je francuski ministar.


Podsetimo, juče su mediji javili da je predsednik Rusije Vladimir Putin pozvan na obeležavanje 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata u oktobru ove godine u Parizu.

U Kremlju reagovali na plan Kijeva da se povuče iz Sporazuma o prijateljstvu  Bilateralni odnosi između Rusije i Ukrajine se nalaze u najdubljoj krizi, te je nerazumno preduzeti korake koji će naneti dodatnu štetu narodima dveju zemalja, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Tako je Peskov prokomentarisao najavu Kijeva da će se povući iz Sporazuma o prijateljstvu sa Rusijom.

"Bilateralni odnosi su naravno, u situaciji da je veoma teško da se još nešto pokvari. Bilateralni odnosi su naravno u najdubljoj krizi, i za sada, nema faktora koji bi govorili o izgledima normalizacije u trenutnoj situaciji", rekao je Peskov.

Prema njegovim rečima, bilo bi nerazumno preduzeti korake da se dalje pogoršaju odnosi.

"Čak i ovde, u ovoj dubokoj krizi u našim bilateralnim odnosima, naravno, ne bi bilo pametno da se preduzimaju koraci koji će izazvati dalju štetu interesima naroda dve zemlje", rekao je sekretar za štampu predsednika Rusije.

On je naglasio da Rusija nikada nije pokušavala da pogorša bilateralne odnose sa Ukrajinom.

"Rusija nikada nije bila podržavala ograničenja ovih odnosa. Rusija je oduvek bila protivnik akcija ukrajinskog rukovodstva prema jugoistoku zemlje", rekao je Peskov.

 Ukrajina - iz minuta u minut -

   OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.