Izvor: Vostok.rs, 30.Avg.2018, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 29.08.

  


Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 29.08.


Lavrov: Ruska i turska vojska razmatraju moguću ofanzivu na Idlib  Vojska Rusije i Turske se konsultuju o mogućoj operaciji u sirijskoj provinciji Idlib, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Pre nekoliko dana u Moskvi su održani razgovori ministara spoljnih poslova, ministara odbrane i predstavnika specijalnih službi, tokom kojih je posebna pažnja, iz poznatih razloga, bila posvećena Idlibu“, rekao je Lavrov na pres konferenciji za novinare nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Saudijske Arabije Adelom al Džubeirom.

„Kako prevesti taj politički dogovor na praktični jezik - o tome razgovaraju pripadnici vojske Rusije i Turske koji su upoznati sa situacijom na terenu“, dodao je Lavrov.

Teritoriju Idliba u ovom trenutku praktično ne kontrolišu sirijske snage. Tamo se nalaze militanti oružane opozicije, kao i drugih grupa koji s vremena na vreme napadaju pozicije sirijskih snaga.

Sirijska vojska koncentriše snage prema Idlibu za konačni obračun sa teroristima





Pregled političkih i drugih vesti za 29.08. 
 

RT: Planirana provokacija sa hemijskim oružjem u Idlibu ima za cilj da održi prisustvo terorista - Lavrov  Planirana provokacija sa hemijskim oružjem u sirijskoj provinciji Idlib ima za cilj da održi prisustvo terorističke grupe "Džabat al Nusra" u toj oblasti, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov, koji se susreo sa svojim saudijskim kolegom Adelom al Džubeirom u Moskvi, takođe je rekao da je Moskva u kontaktu sa Vašingtonom o situaciji u pokrajini Idlib, koju kontrolišu militanti.

Lavrov je prisustvo terorista u pokrajini Idlib uporedio sa "apscesom" koji treba hitno ukloniti.

Ministar je takođe napomenuo da cilj Vašingtona u ratom razorenoj zemlji nije stvarna pomoć, nego da podstakne promenu režima.

"To nije prvi put u SAD-u, bez obzira na administraciju, da kao prioritet postave zadatak promene disidentskog režima iznad zajedničkog cilja iskorenjivanja terorizma i ekstremizma. To se desilo u Iraku i Libiji. Sada pokušavaju da to učine i u Siriji. Da se preciznije izrazim - pokušali su to učiniti u Siriji, ali nisu uspeli ", rekao je Lavrov.
Moskva nema informacije da SAD pripremaju razmeštanje sistema PRO na severu Sirije  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nema informacije koje su preneli neki mediji, da Sjedinjene Američke Države pripremaju razmeštanje sistema protivraketne odbrane na severu Sirije, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov.
„To treba pitati naše američke kolege. Ja ne znam“, rekao je Bogdanov novinarima.

Šojgu: Obnovoljeni stambeni objekti i infrastruktura u Siriji omogućavaju povratak oko milion izbeglica  Obnovljeni stambeni objekti i infrastruktura u Siriji omogućavaju da se vrati oko milion izbeglica, rekao je ministar odbrane Ruske Federacije general armije Sergej Šojgu na sastanku sa novinarima tokom radne posete trupama Centralne vojne oblasti, uz napomenu da se samo u Jordanu i Libanu nalazi više od 1,5 miliona izbeglica.

Hiljade izbeglica se vratilo u Daraju


"Od 2015. godine, u vreme kada su postepeno počeli da se oslobađaju gradovi i naselja, vratilo se kući više od milion ljudi. A sada, postoje sve mogućnosti za povratak još oko milion izbeglica", rekao je Šojgu, te još jednom pozvao svetsku zajednicu da učestvuje u socijalnoj i ekonomskoj rekonstrukciji Sirijske Arapske Republike.

On je izrazio čuđenje zbog ponašanja stranih političara u pogledu povratka izbeglica. Prema njegovim rečima, situacija u Siriji se svakodnevno stabilizuje, a da se s druge strane sve više uslova postavlja.

Prema njegovim rečima, "da ubedite rukovodstva, ovih ili onih određenih struktura u Evropi, niko se ne obazire".

"Ako vidite u čemu je problem, učestvujte u obnovi. Ako mislite da oni sada mogu ostati, onda morate ispričati celu istinu - ne služite se lukavstvom i ne izmišljajte razloge", rekao je Šojgu.

Džabarov: SAD nemaju pravo da budu u Siriji, a kamoli da prave vojne objekte  Ukoliko SAD pokušaju da razmeste u Siriji sisteme PRO, Damask bi odmah trebalo da pokrene to pitanje u Savetu bezbednosti UN, izjavio je za RIA Novosti prvi zamenik predsedavajućeg odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov.

Ranije su mediji preneli da SAD planiraju da rasporede svoje protivraketne odbrambene sisteme u nekoliko severnih regiona Sirije.

„To je apsolutno nezakonito. Sjedinjene Američke Države nemaju mandat UN, nemaju pravo da se nalaze u Siriji, a kamoli da tamo prave neke vojne objekte“, naglasio je Džabarov.


Prema njegovim rečima, ako se ova informacija potvrdi, „Sirijci bi trebalo da pokrenu to pitanje u Savetu bezbednosti UN, to je potpuno bezakonje“.


Ruski poslanik se požalio da bi, nažalost, ova informacija mogla biti tačna, jer „Amerikanci žive po svojim pravilima“.

RT: Uz pratnju „Belih šlemova“ isporučene velike količine otrovnih hemikalija teroristima - Moskva  Velike količine otrovnih hemijskih sredstava su isporučene militantima u sirijiskom Idlibu uz pomoć grupe "Beli šlemovi" kako bi se izvela provokacija i okrivila sirijska vlada, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Ruska vojska dobila je informacije iz nekoliko izvora u provinciji Idlib da je "velika količina otrovnih agenasa dopremljena u grad Sarakib u dva kamiona iz sela Afs", rekao je general-major Aleksej Cigankov, komandant Ruskog centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji, navedeno je u saopštenju.

Hemikalije su isporučene u skladište oružja koje koristi militantna grupa "Arar al Šam", u pratnji osam članova organizacije "Belih šlemova", rekao je Cigankov, dodajući da su teret primili dva visoko rangirana komandira terorističke grupe "Arar al Šam".

"Kasnije, deo tereta je stavljen u neobeleženu plastičnu burad i prevezen u drugu militantnu bazu u južnom Idlibu kako bi se pripremilo za upotrebu hemijskog oružja, a potom okrivile sirijske snage za korišćenje otrovnih supstanci protiv civila", navodi se u saopštenju .

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije upozorilo da SAD planiraju da organizuju lažni hemijski napad u Siriji kako bi ga iskoristile kao izgovor za napad na Siriju.

Raspoređivanje razarača "Ros" sa 28 krstarećih raketa "Tomahavk" na Mediteranu, kao i dolazak drugih američkih brodova u Persijski zaliv i Katar su deo priprema za napad, navodi se u saopštenju.

Vašington je ranije upozorio da će odgovoriti raketnim napadom na Siriju, kao odgovor na navodni napad hemijskim oružjem od strane sirijskih snaga, a "koji će biti jači" od onog kojeg su SAD, Velika Britanija i Francuska izvele u aprilu ove godine na Siriju.

Taj napad je izvršen nakon izveštaja "Belih šlemova "o navodnom hemijskom napadu. "Beli šlemovi" koji se predstavljaju kao humanitarna organizacija imaju podršku Zapada, a nekoliko puta su uhvaćeni i snimljeni kako sarađuju sa teroristima. Takođe su uhvaćeni pri proizvodnji falsifikovanih izveštaja i snimaka, a sve u cilju rušenja vlasti u Damasku.

NATO pozvao vojne snage u Sredozemnom moru da pokažu uzdržanost  NATO je skrenuo pažnju na izveštaje da je Ruska Federacija uputila "značajne snage" na područje istočnog Sredozemnog mora, te pozviva sve prisutne snage u regionu da se suzdrže, saopštila je portšparol NATO-a Oana Lungesku.

Ranije su se u nekim ruskim medijima špojavile informacije o tome da je Rusija rasporedila najmoćniju grupu ratnih brodova na Mediteranu tokom celog učešća u sirijskom sukobu. Grupa se sastoji od 10 brodova, između ostalog naoružanim i krstarećim raketama "Kalibar", kao i dve podmornice.

"Rusija je uputila značajne pomorske snage u istočni Mediteran. Važno je da sve strane u regionu pokažu uzdržanost", saopštila je Loana Lungesku na svom tviter nalogu.

Povećanje broja ruskih brodova u Sredozemnom moru treba da spreči mogući napad SAD-a i NATO-a na pozicije sirijskih snaga rekao je bivši komandant Baltičke flote (2001-2006), admiral Vladimir Valuev.

 

Danford: Kanal komunikacije sa Gerasimovom ostaje otvoren jer je potreban kako bi se smanjili rizici da krize izmaknu kontroli  Pentagon ne govori o sadržaju razgovora sa načelnikom ruskog Generalštaba Valerijem Gerasimovom kako ne bi politizovali odnose, izjavio je predsednik Komiteta načelnika Oružanih snaga SAD Džozef Danford. Danford je saopštio da „kanal komunikacije“ sa Gerasimovom ostaje otvoren sve dok je na funkciji i to je potrebno kako bi se smanjili rizici da krize izmaknu kontroli, kao i da ne bi došlo do konflikta tokom operacije u Siriji.


„Međutim, od samog početka uspostavljanja radnih kontakata, preuzeli smo na sebe obavezu da javno ne govorimo o sadržaju svojih razgovora kako bi se izbegla politizacija naših odnosa, jer mi zaista smatramo, posebno u sadašnjem kritično važnom vremenu, vrlo važnim očuvanje ovog kanala“, objasnio je Danford.


Početkom avgusta Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je razočarano sposobnostima SAD da drže dogovore u tajnosti nakon objavljivanja pisma koje je poslao Gerasimov Danfordu o situaciji u Siriji.

Matis: SAD aktivno razgovaraju sa Rusijom o sprečavanju mogućeg korišćenja hemijskog oružja u Siriji  SAD aktivno razgovaraju sa Rusijom o sprečavanju mogućeg korišćenja hemijskog oružja u Siriji, izjavio je na pres-konferenciji šef Pentagona Džejms Matis. Matisa su novinari pitali da li se on plaši da će se Rusija povući ukoliko sirijske vlasti prebace zalihe hemijskog oružja, koje se navodno kod njih nalazi, u provinciju Idlib, koje je poslednje veliko uporište naoružane opozicije.


„Želim da vas uverim da Stejt department održava aktivni kontakt sa Rusijom kako bi se sprečila ta mogućnost (upotreba hemijskog oružja)“, rekao je Matis, dodavši da se ti razgovori nastavljaju.


Sirijske vlasti kategorično negiraju optužbe SAD da je zvanični Damask koristio hemijsko oružje.

Admiral Valuev: Povećanje broja ruskih brodova u Sredozemnom moru treba da spreči mogući napad SAD-a i NATO-a na pozicije sirijskih snaga  Povećanje broja ruskih brodova u Sredozemnom moru treba da spreči mogući raketni napad SAD i NATO-a na pozicije sirijskih snaga, rekao je za RIA Novosti bivši komandant Baltičke flote  (2001-2006) admiral Vladimir Valuev. Ranije su ruski mediji objavili da je Rusija počela da raspoređuje najmoćniju grupu ratnih brodova od početka učešća u sirijskom konfliktu u Sredozemnom moru. U njenom sastavu su deset brodova, uključujući one koji su naoružani krstarećim raketama „kalibar“, i dve podmornice.

„Pojava tako velike grupe brodova Ratne mornarice Rusije je potrebna kako bi se sprečila agresija protiv Sirije, a između ostalog i radi neutralisanja mogućih napada krstarećim raketama morskog baziranja ’tomahavk‘ na objekte sirijske infrastrukture“, rekao je Valuev.


Admiral je naglasio da je prisustvo ruskih ratnih brodova u ovim vodama u skladu sa ratnom doktrinom zemlje i da treba da osigura bezbednost Sirije.





Ranije je predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov rekao da teroristi grupe "Tahrir al Šam" pripremaju provokaciju kako bi optužili Damask za upotrebu hemijskog oružja protiv stanovništva provincije Idlib u Siriji.

Po njegovim rečima, zapadna koalicija na čelu sa SAD planira da iskoristi ovu provokaciju kao predlog za nanošenje udara po objektima Sirijske Arapske Republike. Konašenkov je napomenuo da je pre nekoliko dana stigao u Persijski zaliv razarač "Sulivans" američke mornarice sa 56 krstarećih raketa, kao i da je strateški bombarder B-1B vazduhoplovstva SAD premešten u Udeid vazduhoplovnu bazu u Kataru sa 24 rakete vazduh-zemlja.

Nebenzja: Sirijska vojska nema hemijsko oružje niti planove za njegovo korišćenje  Sirijska vojska ne raspolaže hemijskim oružjem, izjavio je na vanrednoj sednici SB UN stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.
„Sirijska vojska nema hemijsko oružje niti planove za njegovo korišćenje. Za to nema vojne potrebe i o tome smo više puta govorili. Normalni ljudi neće koristiti, sa vojne tačke gledišta, besmislena sredstva kako bi izazvali napad tri moćne sile (SAD, Velika Britanija i Francuska). Zato te sile, nakon što su objavile saopštenje (da Sirija planira da upotrebi hemijsko oružje) i nakon što militanti izvedu provokaciju, mogu početi bombardovanje“, izjavio je Nebenzja na vanrednoj sednici SB UN posvećenoj situaciji u Idlibu.


On je dodao da je za Moskvu prioritet razdvajanje terorista i umerene opozicije u sirijskom Idlibu.


„Slažemo se s tim da situacija u Idlibu zahteva posebnu pažnju. Prioritetan zadatak ostaje razdvajanje umerene opozicije od terorista. Tamo su koncentrisane značajne snage Nusra fronta koje pokušavaju da usisaju slične grupe, uključujući one koje su zainteresovane za nacionalno pomirenje“, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN.


On je pozvao vođe militanata u Idlibu da se predaju.


Nebenzja je optužio UN da zauzimaju pasivnu poziciju u obnovi Sirije, „verovano zbog unutrašnje direktive sekretarijata UN koju je krajem prošle godine izradilo Odeljenje UN za politička pitanja bez konsultacija sa državama-članicama“.

Berlin: Rusija pozvana da smirujuće deluje na sirijski režim i spreči dalju eskalaciju  Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je telefonom sa američkim predsednikom Donaldom Trampom o pitanjima trgovine, Siriji, Ukrajini, saopštila je Vlada Nemačke.

„Tokom razgovora glavni fokus je bio na tekućim međunarodnim problemima i pitanjima trgovine. Kancelarka i predsednik dele zabrinutost povodom događaja u Siriji, između ostalog, zbog humanitarne situacije u regionu Idliba. Rusija je pozvana da smirujuće deluje na sirijski režim i spreči dalju eskalaciju“, navodi se u saopštenju.

„Druge teme razgovora su bile situacija u Ukrajini i na zapadnom Balkanu“, navodi se u saopštenju.  Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 




 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 29.08.

Izvor: Vostok.rs, 30.Avg.2018

  . . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .  . Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje. . . Karta situacije na frontu za 28.08. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje. . . . Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.