Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 28.01.

Izvor: Vostok.rs, 30.Jan.2015, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 28.01.

29.01.2015. -

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 28.01.

 

Pešadijske borbe u naselju Peski kod Donjecka - U severozapadnom predgrađu Donjecka – naselju Peski, vodi se borba između Narodne vojske i kijevskih snaga. Koristi se automatsko naoružanje i mitraljezi.

Narodna vojska pokušava da istisne kijevske snage sa položaja. Sa obe strane pruža se artiljerijska podrška – Narodna vojska podvrgava artiljerijskim udarima položaje kijevskih snaga u naselju Peski, a kijevske snage odgovaraju sa strane sela Opitno.



Ranije je predstavnik štaba Narodne vojske Eduard Basurin priznao da na današnji dan ni jedna strana ne kontroliše u potpunosti Peski, kao i druga predgrađa Donjecka – Marjinku i Avdejevku. Borbe za ova naselja se nastavljaju.

Kijevske snage napuštaju položaje - Zamenik komandanta Narodne vojske Eduard Basurin saopštio je da kijevske snage u strahu od potpunog opkoljavanja počinju da napuštaju svoje utvrđene položaje oko Debaljčeva.

„Protivnik je pokušao da kontraudarima povrati kontrolu nad severoistočnim delom Debaljčeva. Prisili smo ih da se vrate na polazne pozicije. Bio je to novi poraz. Da se opet ne bi našle u kotlu, kao kod Ilovajska, kijevske snage su počele da napuštaju pozicije u Debaljčevu i oko njega“ - precizirao je Basurin.

Prema njegovim rečima, Kijev je za proteklih sedam dana imao preko 1100 mrtvih, a snage Narodne vojske samo 62 ubijena.

Basurin tvrdi i da se za to vreme više od 70 pripsabika kijevskih snaga predalo Narodnoj vojsci.



U borbama vođenim za poslednjih 24 sata, Kijev je izgubio - otkrio je Basurin - 21 tenk, 14 drugih oklopnih vozila i sedam artiljerijskih sistema.

Prema svedočenju ruskog ratnog izveštača, Dmitrija Stešina, kijevske snage su pokušale da olakšaju položaj svojih oko Debaljčeva - udarom sa juga na Donjeck. Taj pokušaj je bio - javio je Stešin - bio „krajnje surovo onemogućen“.

Uprkos svim gubicima, protiv Narodne vojske, prema Basurinovim podacima, još ratuje 28.000 pripadnika kijevskih snaga, sa 300 tenkova, 900 drugih oklopnih vozila i 130 višecevnih raketnih bacača.

Narodna vojska saopštava da su kijevske snage dobile instruktore iz NATO zemalja - Zamenik komandata Narodne vojske Eduard Basurin izjavio je da je u pomoć kijevskim snagama stiglo mnogo instruktora iz NATO zemalja.

Njihova taktika se u tome i sastoji što oni gađaju stambene kvartale, kako bi njihova živa sila, koja zatim u te kvartale uđe, snosila što je moguće manje gubitaka, rekao je Basurin.

Basurin je takođe saopštio novinarima da je Narodna vojska uzela pod kontrolu veći deo Marjinke – kvartala u predgrađu Donjecka.

Video vesti za 28.01.

Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi



 

Dejstvo artiljerije Narodne vojske 

Dejstvo artiljerije kijevskih snaga

Dejstvo VBR "Grad" Narodne vojske

Žestoko raketiranje Luganksa

Ozrjanovka pod kontrolom Narodne vojske

Donjeck posle granatiranja

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 28.01.

Nuland pozvala saveznike iz NATO da stvore snage za brzo reagovanje na liniji ukrajinskog fronta - Pomoćnik šefa Stejt departmenta SAD za Evropu i Evroaziju Viktorija Nuland je pozvala saveznike iz NATO da se pridržavaju čvrstog stava u vezi s ukrajinskom krizom. Istakla je da alijansa treba da razvije komandne punktove i da stvori snage za brzo reagovanje u šest evropskih zemalja.

"NATO je odbrambeni savez. Naš cilj se sastoji u sprečavanju agresije plašenjem, ali ako to ne bude funkcionisalo, moramo biti spremni", navode "Vedomosti" reči Nulandove.

"Treba što je moguće pre da stvorimo komandne centre i centre za kontrolu u svih šest zemalja koje se nalaze na liniji fronta", izjavila je diplomata govoreći u Brukingenskom institutu. Nije precizirala o kojim tačno zemljama se radi.

Porošenko u pismu upućenom Putinu zahteva poštovanje minskih dogovora - Petar Porošenko je uputio pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu sa zahtevom za poštovanje minskih dogovora u procesu regulisanja konflikta u Donbasu i oslobođenja ukrajinskog pilota Nadežde Savčenko koja je osumnjičena za ubistvo ruskih novinara.

Putin je sredinom januara uputio pisanu poslanicu predsedniku Petru Porošenku sa planom-predlogom za izvođenje teške artiljerije sa granične linije u Donbasu. Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin je 20. januara potvrdio da je Kijev dobio predlog predsednika RF. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je saopštio da su na osnovu Porošenkove usmene reakcije u Moskvi osetili da je u principu spreman da ovo razmatra. Lavrov je istakao da Kijev postavlja pitanja, ali su neka od njih tehnička i lako se mogu usaglasiti. Kasnije je Kremlj saopštio da je formalni odgovor na predlog za regulisanje u Donbasu od Petra Porošenka dobijen tek 26. januara.

Lideri zemalja EU poručili šefovima diplomatija da razmotre nove sankcije - Lideri zemalja-članica EU poručili su šefovima diplomatija da razmotre nove sankcije, kako bi se osiguralo ispunjenje minskih dogovora, stoji u komunikeu Saveta EU.

U dokumentu se ne precizira protiv koga mogu da budu uvedene nove sankcije. Ipak u prvom pasusu komunikea se govori da lideri EU ističu da Rusija i dalje pruža podršku ustanicima u Donbasu i obraćaju se Moskvi sa molbom da ohladi njihova dejstva i ispuni minske dogovore.

Vanredno zasedanje šefova diplomatija EU povodom Ukrajine će biti održano u četvrtak. Ranije je EU već uvodila sankcije protiv Rusije, motivišući to zaoštravanjem situacije na istoku Ukrajine. Moskva smatra takve mere nezakonitim, pošto nije strana u konfliktu.

Ukrajina u SB UN: Tradicionalna histerija - Zasedanje SB UN, posvećeno situaciji u Ukrajini, završeno je bez neočekivanih momenata. Kijev i njegovi zapadni pokrovitelji tradicionalno su sve svalili na „agresivnu Rusiju“. Ruska delegacija je pozvala Zapad da urazumi kijevsko rukovodstvo.

Posmatrači dolaze do zaključka: mir u Donbasu nije povoljan ni za Kijev, ni za njegovog glavnog sponzora – Vašington.

Povod za sazivanje vanrednog zasedanja SB UN bilo je nedavno gađaje Mariupolja, prilikom čega je poginulo 30 osoba. Kijev je odmah za tragediju optužio ustanike Donbasa. Predstavnici Donjecke i Luganske republike sa svoje strane tvrde: oni nemaju aritljeriju takvog dometa. Pa i svedoci su videli da su granate letele sa teritorije koju su zauzele ukrajinske trupe.

Sve teče po ustaljenoj shemi. Događaji u Mariupolju, kao i gađanje autobusa u Volnovahi i drugi tragični događaji na istoku Ukrajine, koriste se tradicionalno od strane Kijeva za podgrevanje histerije, izjavio je predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin.

- Optužbe na račun ustanika se momenatalno ističu. Iz Kijeva odmah stižu pozivi zapadnim prestonicama da upute finansijsku i vojnu pomoć. Ipak, čim se propagandna tačka odradi, interesovanje za razvoj sižea i istragu naglo pada. Mi pozivamo na brižljivu objektivnu istragu januarskih tragedija u Volnovahi, Donjecku, Mariupolju, kao i tragedija koje su se desile ranije – između ostalog na Majdanu, u Odesi i istom tom Mariupolju.

Čurkin je izrazio žaljenje što su zapadne kolege tokom konflikta zauzete time što što optužuju ustanike za sve moguće i nemoguće zločine. Moskva do sad nije videla sa njihove strane ni jedan pošten pokušaj konstruktivnog razmatranja istinskih uzroka unutarukrajinske krize i pokušaj iznalaženja izlaska iz nastale sitaucije. A ukrajinskoj partiji rata mir u Donbasu nije potreban – zvanični Kijev čak sabotira zasedanja kontakt-grupe u Minsku. Čurkin se obratio s pozivom predsednicima zemalja koje imaju uticaj na ukrajinsko rukovodstvo, posebno Vašingtonu, da prekinu da podstiču ukrajinske jastrebove u svemu. Kijevsku vlast treba naterati da sedne za pregovarački sto. Čitajte više

Finska spremna da uvede nove sankcije prema Rusiji - Ministar spoljnih poslova Finske Erki Tuoimioja je izjavio da će, ukoliko bude potrebno, Helsinki biti spreman da uvede nove sankcije prema RF, međutim, zemlja nema jasnu sliku o događanjima.

"Mi (Finska) ne isključujujemo uvođenje dodatnih sankcija (prema RF), ukoliko to bude potrebno", izjavio je Tuoimioja u intervjuu za korporaciju za emitovanje televizijskog programa Yle. Pritom je šef finske diplomatije istakao da Helsinki „trenutno nema jasnu sliku o događanjima".

Agencija Rojter pozivajući se na izvore, saopštila je da ministri spoljnih poslova zemalja-člania Evropske unije mogu da zamole Evropsku komisiju da u četvrtak pripremi nove sankcije prema Rusiji. Kasnije je izvor RIA Novosti potvrdio da ministri mogu zamoliti Evropsku komisiju da reši pitanje dodatnih sankcija, ali zasad nije jasno da li može biti reči o pojedinim sankcijama ili o jačanju ekonomskog pritiska na Rusiju. Zvanični predstavnik šefa diplomatije EU Maja Kocijančić je takođe saopštila da EU zasad ne može da kaže koje nove sankcije povodom situacije u Ukrajini će razmatrati ministri spoljnih poslova zemalja EU u četvrtak, ali su službe EU već pripremile moguće varijante.

Grčka će zauzeti „demokratski stav“ po pitanju sankcija protiv RF - Nova vlada Grčke će zauzeti „demokratski stav“ prilikom razmatranja sankcija protiv Rusije, izjavio je novi ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kotzias Atinskoj agenciji vesti.

Detaljnije Kitzias nije govorio. Ipak ranije predstavnici partije SIRIZA izjavljivali su da je politika sankcija protiv Rusije loša politika i da je treba menjati.

Ukrajina - iz minuta u minut -

MSP RF: Samo pregovori će zaustaviti krizu ukrajinske državnosti - Jedini mogući način da se zaustave dalje ljudske patnje i prevlada duboka kriza ukrajinske državnosti jeste da se kijevska vlast natera da započne ozbiljan razgovor sa DNR i LNR o traženju političkog kompromisa, koji treba da bude potvrđen prihvatljivom za sve ustavnom reformom, stoji u saoptšenju, objavljenom na sajtu ruskog spoljnopolitičkog resora.

Dolgov: Zapad je ravnodušan prema istiskivanju ruskih medija u Ukrajini - Zapad ne obraća pažnju na istiskivanje ruskih medija u Ukrajini, izjavio je predstavnik MSP RF za pitanja ljudskih prava, demokratije i vladavine prava Konstantin Dolgov.

Nećemo zaboraviti da ne samo da nije deblokiran program ruskih medija na teritoriji Ukrajine, već se sada razmatra inicijativa potpune blokade svih informacionih ruskih kanala na teritoriji ove zemlje. Toliko o pitanju slobode govora i dvostrukih standarda – izjavio je Dolgov u programu kanala Rosija 24.


Savet Federacije RF: izjava Rade o agresiji RF pokušaj je prebacivanja odgovornosti - Šef međunarodnog komiteta ruskog Saveta Federacije Konstantin Kosačov nazvao je izjavu ukrajinskog parlamenta „o ruskoj agresiji“ pokušajem da se zatvore oči na građanski rat u zemlji i da se sa sebe skine odgovornost za žrtve zločina. Prema njegovim rečima, poslanici počinju da osećaju „početak kraja“.

Šef PS OEBS-a predlaže Rusiji da zatvori granicu sa Ukrajinom - Predsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Ilka Kanerva predlaže Rusiji da zatvori granicu sa Ukrajinom, kako bi pomogla u brobi protiv rasta nasilja na istoku Ukrajine poslednjih nedelja.

Ruski lideri govore o njihovoj podršci mirnom razrešenju konflikta u Ukrajini. U skladu sa tim obećanjem pozivam Rusiju da zatvori granicu, kako bi zaustavila tok bilo kakvog naoružanja ili boraca – radilo se o volonterima ili ne – koji mogu da dospeju u istočnu Ukrajinu – citira reči Kanerve pres-služba OEBS-a.

MSP RF smatra da je odluka S&P o rejtingu Rusije ispolitizovana - Zamenik šefa ruske diplomatije Vasilij Nebenzja smatra da je sniženje suverenog rejtinga Rusije od strane međunarodne agencije S&P ispolitizovana odluka. Prema njegovom mišljenju, Rusija se suočava sa koordinisanim dejstvima na potkopavanju ekonomije.


Agencija S&P je snizila suvereni kreditni rejting RF u stranoj valuti do špekulativnog nivoa “BB+” sa investicionog “BBV-”, prognoza je negativna. S&P objašnjava odluku time što je monetarna politika RF postala manje fleksibilna i što je moguće njenog dalje pogoršanje. Pored toga, agencija ukazuje da su se perspektive ekonomskog rasta RF pogoršale.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Kijev priznao: u Donbasu nema ruske vojske[2015-01-30 18:18:30]

Opkoljeno osam hiljada pripadnika kijevskih snaga

Lavrov: Raskid veza sa RF ne treba da bude uslov stupanja Srbije u EU[2015-01-30 16:26:43]

Moskva poziva Brisel da ne vezuje pitanje stupanje Srbije u EU sa raskidom veza između Beograda...

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 28.01.[2015-01-29 18:40:45]

 Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje Ispod se nalazi...

Pešadijske borbe u naselju Peski kod Donjecka[2015-01-28 15:29:05]

U severozapadnom predgrađu Donjecka – naselju Peski, vodi se borba između Narodne vojske i kijevskih snaga....

Građani Ukrajine ne žele da ratuju[2015-01-28 14:04:38]

Vlasti Ukrajine optužuju vojne obveznike zemlje za ometanje mobilizacije. Bez obzira na opasnost od krivičnog kažnjavanja,...

Donbas: Neispričani rat[2015-01-28 14:01:43]

Zašto u Italiji mesecima ne govore ni reči o ratu u Donbasu? Kako može da se...

NATO na teritoriji Poljske gradi tajne vojne objekte[2015-01-28 14:00:09]

Po nepotvrđenim podacima Severnoatlantska alijansa na teritoriji Poljske gradi tajne objekte čiju namenu često na znaju...

Svetske cene nafte padaju u situaciji kad dolar u SAD raste[2015-01-28 13:55:14]

Svetske cene nafte imaju negativan uticaj dok dolar jača u odnosu na svetske valute, a rezerve...

Agresiju Kijeva podržava Zapad[2015-01-28 11:07:25]

Vanredno zasedanje SB UN u noći između ponedeljka i utorka ponovo je bilo posvećeno situaciji na...

Putin: Rusija će proširiti prisustvo na tržištima naoružanja Azije i Afrike[2015-01-28 11:06:06]

Rusija će proširiti svoje prisustvo na tržištima isporuka naoružanja u Aziji, Africi i Latinskoj Americi, izjavio...


NAJNOVIJE VESTI
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MSP RF: Akcije Kijeva vode eskalaciji sukoba u Donbasu

Izvor: Vostok.rs, 30.Jan.2015

29.01.2015. -..Borbe, koje je još jednom isprovocirao Kijev, vode neizbežnoj daljoj eskalaciji sukoba koji podriva napore međunarodne zajednice da se zaustavi krvoproliće i ometaju traganje za političkim rešenjem ukrajinske krize, kaže se u komentaru ruskog MSP...Lugansk i njegova okolina juče...

Nastavak na Vostok.rs...

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 30.01.

Izvor: Vostok.rs, 31.Jan.2015, 09:46

31.01.2015. -.. Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje  .. ..Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje..Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu..Ispod se nalazi interaktivna...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.