Izvor: Vostok.rs, 27.Apr.2016, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 26.04.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Situacija na frontu za 25.04. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 26
.04.



Ponovni napadi kijevskih snaga na DNR 
Kijevske snage su ponovo sprečile pokušaj oblanvljanja gasovoda između Marinke i Donjecka. Samo pola sata nakon početka rada inžinjeri su bili prinuđeni da napuste prostor jer su kijevske snage započele granatiranje. Na licu mesta su bili i predstavnici Specijalne monitoring misije OEBS-a i Ministarstva odbrane DNR. Ovo je već treći put da se pokušava obnoviti gasovod jer su kijevske snage i prethodna dva dana granatiranjem prekidali rad.

Ponovo je otvarana vatra na područje Zajceva. Eksplozije su se čule i u Donjecku i Makejevki.

Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 66 puta napale teritoriju DNR. Najintenzivnije su napadali Staromihajlovku, Jasinovatu, Dokučaevsk, Zajcevo, Volvo centar, Aerodrom.

Jutros su se čule eksplozije u Marinki, Krasnogorlovki i Dokučaevsku

Oko ponoći kijevske snage su iz Marinke granatirale Trudovski rejon Donjecka. Takođe su granatirali i Staromihajlovku.

Na liniji odbrame - odred "Somali"

MO LNR o situaciji na frontu

MO DNR o situaciji na frontu




Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 26.04.




„Desni sektor“ pokušao da izvrši nerede u Rusiji Državni tužilac Rusije Jurij Čajka saopštio je o blokadi stranica na društvenim mrežama preko kojih je „Desni sektor“ pokušao da organizuje masovne nerede u Rusiji.

Pripadnici „Desnog sektora“ pokušali su da organizuju masovne nerede u Rusiji kako bi kako bi izvršili državni prevrat, navodi se u izveštaju državnog tužioca Jurija Čajke koji je podneo Savetu Federacije.

Prema podacima ruskog državnog tužilaštva, pristup stranicama društvene mreže „VKontakte“ preko koje su pristalice radikalne organizacije „Desni sektor“ pokušale da organizuju masovne nerede bile su blokirane.

„Desni sektor“ je ukrajinsko udruženje radikalnih nacionalističkih organizacija. U januaru i februaru 2014. godine militanti pokreta su učestvovali u sukobima sa politikom i zauzimanju administrativnih zgrada, a od aprila u gušenju protesta na istoku Ukrajine. U Rusiji je organizacija proglašena ekstremističkom i nalazi se na spisku zabranjenih organizacija, protiv lidera pokreta Dmitrija Jaroša bio je pokrenut krivični postupak za pozivanje na terorističke akcije.

Peskov: Postupci NATO-a demantuju Obamu 
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da približavanje Alijanse ruskoj granici demantuje reči američkog predsednika Baraka Obame da NATO ne preti Rusiji.

„Što se tiče toga ko za koga predstavlja opasnost — ne treba zaboravljati izjave u poslednjih nekoliko godina i iz Brisela i iz sedišta i od strane članova rukovodstva ove organizacije — mislim da NATO upravo u Rusiji vidi opasnost. Ove izjave se ne zadržavaju samo na rečima. Vidimo kako se preduzimaju koraci za povećanje vojnog potencijala, približavanje ovog vojnog potencijala ruskim granicama. Zato je u ovom slučaju dovoljno konstatovati samo one činjenice koje su očigledne“, rekao je Peskov novinarima na molbu da prokomentariše Obaminu izjavu da NATO i EU nisu pretnje Rusiji.

„Predsednik je više puta naglasio — u različitim slučajevima — da je želja Rusije da razvija uzajamno korisne, dobre, konstruktivne odnose sa svim zemljama sveta. On to stalno govori“, dodao je portparol predsednika.

Predsednik SAD Barak Obama ranije je u intervjuu za televiziju Si-Bi-Es rekao da NATO i EU nisu pretnje Rusiji, a saradnja sa „jedinstvenom i jakom“ Evropom odgovaralo bi interesima Rusije. On je izjavio da predsednik Rusije Vladimir Putin „kao po pravilu smatra NATO, EU, transevropsko jedinstvo pretnjom ruskoj snazi“.

Ukrajinci u Kijevu pokušali da zapale drevnu crkvu RPC 
Ukrajinska pravoslavna crkva - koja je kanonski povezana sa Moskovskom patrijaršijom - saopštila je da je došlo do pokušaja paljenja njene drevne crkve u Puškinskom parku Kijeva.

Crkvi su naneta „spoljna oštećenja“, ali je plamen na vreme ugašen.

Do podmetanja požara došlo je samo dan nakon što je ukrajinski predsednik Petar Porošenko pozvao na formiranje „jedinstvene ukrajinske pravoslavne crkve“.

U EU sve više pristalica ukidanja sankcija ruskim parlamentarcima 
U Evropi se postepeno stvara „kritična masa“ za ukidanje sankcija protiv ruskih parlamentaraca, smatra šef komiteta Državne dume za međunarodne poslove Aleksej Puškov.

„Kod mene je sada bila delegacija nemačkih socijaldemokrata — članova komiteta za međunarodne poslove iz Socijal-demokratske partije Nemačke. Oni su, između ostalo, rekli da je Socijal-demokratska partija Nemačke protiv sankcija prema parlamentarcima“, rekao je Aleksej Puškov u intervjuu listu „Izvestija“.

Prema njegovim rečima, ovu pozicija dele mnoge političke partije u Evropi.

„I u Grčkoj, i na Kipru, i u Italiji, i u Austriji i u Francuskoj su na uverili da su sankcije protiv parlamentaraca u suprotnosti sa principima demokratije i evropskog parlamentarizma. Zato se postepeno stvara „kritična masa“ u korist, ili ukidanja sankcija, ili će njihova dejstva biti ograničena“, naveo je poslanik.

Odnosi između Rusije i Zapada su se pogoršali zbog situacije u Ukrajini. Sankcije, koje su krajem jula prošle godine EU i SAD uvele nekim licima i ruskim kompanijama, proširene su na celu rusku ekonomiju.

Obama: Putin vidi u NATO-u i EU pretnju ruskoj snazi 
Predsednik SAD Barak Obama smatra da ruski lider Vladimir Putin razmatra NATO i EU „kao pretnju ruskoj vlasti“, prenosi televizija CBS.

„Gospodin Putin u celini vidi NATO i EU, transatlatsko jedinstvo kao pretnju ruskoj snazi“, rekao je Barak Obama, odgovarajući pitanje na novinarke CBS da li smatra da Putin namerava da „podeli Evropu“.

Po njegovom mišljenju, ruski predsednik „greši“ ako misli tako.

„Rekao sam mu (Putinu) da je zaista jaka ujedinjena Evropa u saradnji sa jakom, zainteresovanim za saradnju sa drugim zemljama Rusijom — pravi recept. Međutim, za sada ga nismo u potpunosti ubedili“, izjavio je američki predsednik.

Ranije je ruski predsednik rekao da je glavni problem Evrope u tome što je ona dala deo suvereniteta SAD i lišila se samostalnosti u vođenju spoljne politike. Putin je naveo i da Rusija može da sarađuje sa svim državama. Prema rečima predsednika, „moramo da sarađujemo sa svima sviđalo nam se to ili ne“.

„Sarađivaćemo sa svima“, naglasio je ruski lider.

Sankcije Rusiji će biti ukinute ukoliko bude ispunjen Minski sporazum 
Obama, Merkelova, Oland, Renci i Kameron ponovo su istakli, kako je saopšteno iz Bele kuće, da će sankcije Rusiji biti ukinute ukoliko bude ispunjen Minski sporazum.

„Oni su se složili da puna realizacija Minskog sporazuma ostaje izuzetno važna. Lideri su ponovili da će sankcije Rusiji biti ukinute ukoliko Minski sporazum bude u potpunosti realizovan“, navedeno je u saopštenju. 

Na sastanku su učestvovali predsednik SAD Barak Obama, nemačka kancelarka Angela Merkel, premijer Velike Britanije Dejvid Kameron, predsednik Francuske Fransoa Oland i premijer Italije Mateo Renci. 

Zemlje „normandijske četvorke“ nastaviće da rade na pripremi izbora u Donbasu Zemlje „normandijske četvorke“ (Nemačka, Rusija, Ukrajina, Francuska) nastaviće da rade na pripremi izbora u Donbasu, rekla je Merkelova. 

„Zbog situacije u Siriji učestalost kontakata SAD i Rusije je porasla. Ovakav razvoj se uočava i povodom ukrajinske krize. Ipak i ’normandijski format’ će nastaviti da ispunjava svoje zadatke. Radićemo, pre svega, na izbornom zakonodavstvu, ulažemo veoma velike napore u jačanje političkog procesa i sprovođenja izbora“, rekla je Merkelova.

Peskov: Niko ne može da savetuje da se parada u Donjecku ne održi Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je sugestiju zamenika šefa OEBS-a u Ukrajini Aleksandra Huga da bi održavanje Parade pobede u Donjecku moglo da se okarakteriše kao kršenje Minskog sporazuma, rekavši da niko nema pravo tako nešto da savetuje.

Prethodno je lider Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko rekao da će vojna parada povodom pobede u Drugom svetskom ratu biti održana uz učešće remontovane vojne tehnike iz četrdesetih godina prošlog veka.

Ubrzo nakon toga oglasio se zamenik šefa OEBS-a u Ukrajini Aleksandar Hug i upozorio da bi to moglo da se okarakteriše kao narušavanje Minskog sporazuma.

„Smatram da niko ne može tako nešto da predloži“, rekao je Peskov.

Predstavnik Ministarstva odbrane DNR objasnio je da vojna tehnika koja će biti korišćena na paradi u Donjecku neće biti naoružana municijom, kao i da su svi registarski brojevi i prateće informacije predati predstavnicima OEBS-a.

Obama: Želim dobre odnose sa Moskvom 
Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da želi dobre odnose sa Moskvom, kao i da su američke vlasti učinile mnogo kako bi se odnosi popravili.

Istovremeno, on je ponovio da će sankcije Rusiji ostati na snazi sve dok svi uslovi Minskog sporazuma ne budu ispunjeni.

„Ja želim dobre odnose sa Rusijom. Mi smo mnogo učinili kako bi se ti dobri odnosi realizovali“, rekao je on u Hanoveru.

Američki predsednik doputovao je juče u Hanover, gde je zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel otvorio Sajam tehnologije i industrijskih investicija, jedan od najvećih sajmova u svetu.

 Ukrajina - iz minuta u minut -
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 27.04.

Izvor: Vostok.rs, 27.Apr.2016

  . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod. . . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . . . Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.