Izvor: Vostok.rs, 27.Apr.2016, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 27.04.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod


Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu ispod




  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 26.04.



SAD postavljaju raketne sisteme na tursko-sirijskoj granici - Američki reaktivni sistemi će u maju ove godine biti raspoređeni na tursko-sirijskoj granici, saopštio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu, prenosi televizija „Haberturk“.

„Naš glavni cilj je da se očisti 98-kilometarski region Mendič (na severu Sirije) od grupe DAEŠ. Međutim, opseg naše artiljerije je 40 kilometara, dok je američkih sistema HIMARS — 90 km. Dogovorili smo se sa SAD i u maju ove godine će sistemi biti raspoređeni na turskoj granici“, rekao je on. Na ovaj način, po njegovim rečima, moći će u potpunosti da se pokrije ova zona, gde su aktivni pripadnici DAEŠ-a i da mogućnost umerenoj opoziciji da zauzme područje.

„Nakon raspoređivanja ovih kompleksa zona bezbednosti u ovom području sama će se stvoriti. Predsednik SAD Barak Obama je u svojoj poslednjoj izjavi rekao da nije protiv stvaranja zone bezbednosti u Siriji. Nemačka takođe deli naše mišljenje po ovom pitanju. To jest, oni su napokon shvataju da je Turska u pravu kada se radi o zoni bezbednosti i svega što se dešava u Siriji“, rekao je Čavušoglu. Ministar je naveo da je za efikasno čišćenje teritorije od pripadnika DAEŠ-a „potrebno dati podršku umerenoj opoziciji iz vazduha i sa zemlje iz pravca turske granice“.

Turska rasporedila raketne sisteme na granici sa Sirijom - 
Turska vojska nagomilava dodatne snage na granici sa Sirijom, prenose turski mediji.

U području turskog grada Kilisa razmešteni su raketni sistemi koji mogu da izvedu 40 gađanja u 80 sekundi, saopštila je agencija „Anadolija“.

Prema informacijama izvora agencije, iz zapadnih regiona Turske na vojnu bazu 5. Oklopne brigade u provinciji Gazijantep na jugoistoku zemlje poslata je dodatna vojna tehnika radi podrške jedinica turske vojske koje se nalaze na granici sa Sirijom.

Kilis je poslednjih nedelja nekoliko puta bio meta granatiranja sa pogranične teritorije Sirije koju kontroliše teroristička organizacija DAEŠ. Tom prilikom je poginulo 10 osoba, dok je više od 40 ranjeno. Turska artiljerija je svaki put otvarala vatru na pozicije DAEŠ-a.

Turski mediji su juče saopštili da je u područje Kilisa poslata dodatna oklopna tehnika i da je likvidirano osam militanata  i uništen raketni sistem DAEŠ-a na severu Sirije.

Turska artiljerija ponovo gađala položaje sirijske armije - 
Turska artiljerija je gađala položaje sirijske armije iz naselja Aluičak. Sirijska armija nije odgovorila na napad, saopštio je ruski Centar za pomirenje neprijateljskih strana u Siriji.

„Od 13.00 do 13.15 24. aprila turska artiljerija je gađala položaje sirijske vladine armije iz oblasti naselja Aluičak. Nije otvarana vatra na položaje turske artiljerije“, navedeno je u biltenu objavljenom na sajtu Ministarstva odbrane Rusije. 

Centar je na osnovu informacija koje je dobio od lokalnog stanovništva saopštio da teroristi Nusra fronta gomilaju snage u severoistočnim oblastima provincije Latakija.

U provinciji Idlib borci su u dva navrata iz minobacača gađali naselje Fua. 

Tokom protekla 24 sata, prema podacima Centra, primirje je narušeno devet puta, i to u provincijama Damask, Latakija i Idlib.

Prekid vatre u Siriji stupio je na snagu 27. februara. Primirje ne važi za DAEŠ, Nusra front i druge organizacije koje su Ujedinjene nacije proglasile terorističkim.

Teroristi nastavljaju napade na Alep - 
Teroristi su izvršili masovan artiljerijski i raketni napad na stambene četvrti Alepa, 12 civila je poginulo, a desetine ljudi su ranjene, saopštio je vojni izvor u tom sirijskom gradu.

„Teroristi od jutros gađaju četvrti u oblasti Ašrafije, u manjoj meri granate padaju u Salah el Din. Poginulo između deset i dvanaest ljudi. Desetine ranjenih građana je u bolnicama“, rekao je sagovornik RIA Novosti. 

Prema rečima izvora, najveći broj građana je zadobio teške povrede, tako da je teško navesti precizan broj žrtava. 

Stambene četvrti koje pretežno naseljavaju Kurdi, kao i oblast Midan u kojoj žive Jermeni i arapski hrišćana, gotovo svakodnevno su izloženi artiljerijskim napadima terorista.



Pregled političkih i drugih vesti za 26.04.



Sirija: Teroriste u Alepu i Damasku treniraju Turska i Saudijska Arabija - Šef delegacije sirijske vlade na međusirijskim pregovorima Bašar Džafari optužio je grupacije Ahrar el Šam i Džejš el islam za terorističke napade u Alepu i Damasku.

„Ne iznenađuje to što je napade u Alepu izvela organizacije Ahrar el Šam, koju trenira Turska, a teroristički napad u Damasku Džejš el islam, koju priprema Saudijska Arabija“, izjavio je Džafari nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija za Siriju Stafanom de Misturom u Ženevi. 

Džafari je naveo da je na sastanku s De Misturom razgovarao o eskalaciji terorizma koja se beleži u Alepu i u oblasti Seida Zejnab u Damasku.

„Pretnje niza predstavnika saudijske delegacije (Visoki pregovarački komitet sirijske opozicije) koji su bili ovde u Ženevi, pre nego što su se iznervirali i napustili je, pretvorile su se na kopnu u napade uz korišćenje raketa u Alepu i eksploziju automobila koji je ubio nevine u Seida Zejnabu u Damasku“, rekao je Džafari. 

Prema njegovim rečima, cilj saopštenja Visokog pregovaračkog komiteta u Damasku bio je da propadnu aktuelni međusirijski pregovori i da se pojača spoljno mešanje u te pregovore. 

Džafari je dodao da je Damask uputio pisma generalnom sekretaru UN i predsedniku Saveta bezbednosti UN sa zahtevom da preduzme hitne korake za pomoć Siriji u borbi protiv terorizma i da pozove na odgovornost one zemlje koje pomažu teroristima. 

„Vlada Sirije uputila je dva identična pisma generalnom sekretaru UN i predsedniku Saveta bezbednosti UN sa ciljem da objasni situaciju i da traži od Saveta bezbednosti da preduzme hitne mere i pomogne vladi (Sirije) u borbi protiv terorizma u skladu s rezolucijama UN, kao i da pozove na odgovornost vlade zemalja koje sponzorišu terorizam u kojem stradaju nevini građani“, rekao je Džafari. 

Džafari je naglasio da eskalacija nasilja u Siriji ima politički podkontekst. 

Prema njegovim rečima, nesposobnost Jordana i Saudijske Arabije da sastave jedinstveni spisak terorističkih grupa na osnovu odluke Međunarodne grupe za podršku Siriji dovelo je do sadašnjeg rasplamsavanja terorizma u Siriji. 

Džafari je istakao da je „to dovelo do učešća terorista u delegacijama grupa u Ženevi“.

Novi dokazi RT o trgovini DAEŠ-a i Turske naftom - 
Demokratske snage Sirije, u čijim su redovima borci kurdskih odreda narodne samoodbrane, oslobodili su naftno izvorište Džubejsa koje je bilo pod kontrolom DAEŠ-a oko dve godine.

Teroristi su naftu izvozili u Raku, a potom prodavali gorivo Turskoj za dolare ili ga menjali za oružje. Snimateljska ekipa Raša tudej bila je na oslobođenim naftnim objektima.

Naftno nalazište Džubejsa dve godine je bilo u rukama terorista DAEŠ-a. Oprema za crpljenje nafte je za to vreme propala, mnogo toga je razoreno. 

Nedavno su Demokratske snage Sirije oslobodile ovu teritoriju od terorista i sada lokalne vlasti pokušavaju da obnove rad bušotina.



Kada su u Šadadi i Džubejsu došli ekstremisti, naftni objekti su se našli u rukama stranih plaćenika. 

„Kada se ova oblast našla pod kontrolom DAEŠ-a, strani borci su počeli da izvoze naftu u Raku, na granični prelaz Tel Abjad. Gorivo su prodavali Turskoj za dolare ili su ga menjali za oružje. Pored nafte, trgovali su i istorijskim vrednostima“, ispričao je za RT lokalni žitelj Gazi Husein. 

U Mosulu su borci zaplenili stotine cisterni koje su iskoristili za transport nafte prema turskoj granici preko Rake. 

„Sve naftne cisterne su bile iz Iraka. Punili su ih naftom iz sirijskih izvorišta. Odatle su ih vozili u Raku, a zatim u Tursku“, saopštio je drugi svedok ovih događaja Amir el Hadž. 

Svakoga dana nalazište nafte i gasa Džubejsa donosi 2,2 miliona kubnih metara gasa i 80.000 barela sirove nafte.

„Istisnuli smo odatle borce DAEŠ-a. Oni su ovde sve razrušili, pokrali su naftu i benzin. Došli smo mi, Demokratske snage Sirije, kako bismo zaštitili izvorišta, da bi ih posle obnove zemlje bilo moguće iskoristiti za dobrobit sirijskog naroda“, ispričao je za RT borac Demokratskih snaga Sirije Matin Karzero.

Rastojanje naftovoda između Šadadija i naftno-prerađivačkog zavoda u Homsu je oko 500 kilometara. Demokratske snage Sirije uspostavile su kontrolu nad njim u februaru. Sada nameravaju da obnove rad izvorišta. 

Džubejsa je jedno od ključnih naftnih izvorišta koje je donosilo veliki prihod DAEŠ-u. Teroristi su, po svoj prilici, prevozili crno zlato u Raku, a zatim prodavali gorivo Turskoj.

Merkelova: Nije bilo reči o vojnom prisustvu u Siriji -
Lideri Nemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske i Italije priznaju da je primirje u Siriji krhko i da je neophodno političko rešenje sukoba u toj zemlji, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel posle završetka „samita petorice“ u zamku Herenhauzen.

„Što se tiče Sirije, izrekli smo jedinstveno mišljenje da smo veoma zabrinuti što je primirje krhko i što se zbog toga dramatično često narušava, kao i da je potrebno da se političko rešenje traži u političkim pregovorima u Ženevi“, rekla je Merkelova. 

Primirje u Siriji stupilo je na snagu 27. februara. Prekid vatre ne važi za DAEŠ, Nusra front i druge organizacije koje su Ujedinjene nacije proglasile terorističkim. 

Prema njenim rečima, pitanje o pojačanju vojnog prisustva u Siriji nije razmatrano na sastanku. 

Lavrov traži povlačenje umerene sirijske opozicije - 
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je u telefonskom razgovoru s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem da je neophodno da se odredi umerene sirijske opozicije što pre povuku s teritorija koje zauzimaju terorističke organizacije Nusra front i DAEŠ.

Razgovor je održan na inicijativu američke strane, a sagovornici su analizirali primirje u Siriji i međusirijske pregovore u Ženevi, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije. 

Lavrov je, takođe, naglasio da je neophodno da se prekinu svi kanali kojima ekstremisti dolaze do pojačanja, dodaje se u saopštenju. 

Dvojica diplomata potvrdili su da potpuno podržavaju pregovore sirijske vlasti i opozicije koji se održavaju u Ženevi pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Lavrov i Keri su analizirali i druge međunarodne probleme, uključujući bliskoistočnu krizu i aktuelna pitanja bilateralnih odnosa.

Rusija ulaže 850 miliona evra u infrastrukturne projekte u Siriji - 
Rusija i Sirija potpisale su sporazum o obnovi infrastrukture u toj ratom zahvaćenoj zemlji ukupne vrednosti od 850 miliona evra, izjavio je sirijski premijer Vail el Haliki.

Pored toga, Sirija namerava da se obrati i drugim prijateljskim zemljama pored Rusije kako bi dobila povlašćene kredite za projekte u poljoprivrednom i energetskom sektoru, rekao je on.

„Proces obnove zemlje traži velika finansiranja, tako da ukupnu sumu nije lako izračunati. Zato se obraćamo prijateljskim državama za finansijsko učešće u tim projektima, koliko one to mogu“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, pomoć će se prvenstveno koristiti za obnovu najvažnijih sektora — energetike, infrastrukture, industrije i poljoprivrede.

Haliki je takođe rekao da su Sirija i Rusija održale konsultacije povodom izgradnje elektrane „Tiršin 3“.

On je dodao da će sledeća faza biti usaglašavanje tehničkih detalja, nakon čega će se potegnuti pitanje finansiranja, kako bi se pronašli uslovi koji bi odgovarali i Damasku i Moskvi.

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 27.04.

Izvor: Vostok.rs, 28.Apr.2016, 08:26

  . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod. . . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . . . Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.