Izvor: Vostok.rs, 26.Apr.2016, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 25.04.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Situacija na frontu za 24.04. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 25.04
.




Kijevske snage u Donbasu počele da koriste radioaktivnu vojnu tehniku iz Černobila Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 305 puta napale teritoriju DNR. Najintenzivnije su napadali Zajcevo, Sahanku, Donjecki aerodrom i Trudovski rejon Donjecka.

Ministarstvo saopštava da se lokalno stanovništvo poslednjih dana žali na ponašanje kijevskih vojnika na punktovima na liniji razgraničenja, posebno Majorsku i Elenovki. Naime kijevski vojnici traže razlog kako bi građane koji prelaze liniju razgraničenja što duže zadržavali i tako od njih prave živi štit na svojim punktovima.

Ministarstvo je saopštilo i da su kijevske snage u Donbasu počele da koriste remontovanu, radioaktivnu vojnu tehniku iz Černobila. Informacija je stigla iz ukrajinskog generalštaba i vodi se kao «strogo poverljiva».

Prema saopštenju Narodne milicije LNR tokom noći dvojica kijevskih vojnika su položila oružje i tražili zaštitu od Narodne milicije. NM saopštava da je nekoliko jedinica 54 motorizovane brigade VSU pod dejstvom alkohola ušlo u neutralnu zonu i počeli da pucaju jedni na druge. U strahu za sopstveni život dva pripadnika VSU krenuli su prema položajima LNR i predali se.

U području Stanice Luganske evidentirano je prisustvo stranih vojnih instruktora za koje se pretpostavlja da obučavaju ukrajinsku vojsku.

Basurin o situaciji na frontu





Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 25.04.




Peskov: Niko ne može da savetuje da se parada u Donjecku ne održi Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je sugestiju zamenika šefa OEBS-a u Ukrajini Aleksandra Huga da bi održavanje Parade pobede u Donjecku moglo da se okarakteriše kao kršenje Minskog sporazuma, rekavši da niko nema pravo tako nešto da savetuje.

Prethodno je lider Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko rekao da će vojna parada povodom pobede u Drugom svetskom ratu biti održana uz učešće remontovane vojne tehnike iz četrdesetih godina prošlog veka.

Ubrzo nakon toga oglasio se zamenik šefa OEBS-a u Ukrajini Aleksandar Hug i upozorio da bi to moglo da se okarakteriše kao narušavanje Minskog sporazuma.

„Smatram da niko ne može tako nešto da predloži“, rekao je Peskov.

Predstavnik Ministarstva odbrane DNR objasnio je da vojna tehnika koja će biti korišćena na paradi u Donjecku neće biti naoružana municijom, kao i da su svi registarski brojevi i prateće informacije predati predstavnicima OEBS-a.

Obama: Želim dobre odnose sa Moskvom 
Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da želi dobre odnose sa Moskvom, kao i da su američke vlasti učinile mnogo kako bi se odnosi popravili.

Istovremeno, on je ponovio da će sankcije Rusiji ostati na snazi sve dok svi uslovi Minskog sporazuma ne budu ispunjeni.

„Ja želim dobre odnose sa Rusijom. Mi smo mnogo učinili kako bi se ti dobri odnosi realizovali“, rekao je on u Hanoveru.

Američki predsednik doputovao je juče u Hanover, gde je zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel otvorio Sajam tehnologije i industrijskih investicija, jedan od najvećih sajmova u svetu.

Puškov o filmu Bi-Bi-Sija: Sve maske će pasti 
Šef međunarodnog komiteta ruske Državne dume Aleksej Puškov pozitivno je ocenio dokumentarac Bi-Bi-Sija o padu malezijskog „boinga 777“ iznad Donbasa rekavši da bi istina najzad mogla izaći na površinu.

„Bio je film o Majdanu. Sad će biti i film o oborenom boingu. Sve maske će početi da padaju“, napipsao je on na svom Tviter nalogu.

U filmu pod nazivom „Tajni dokumenti: Ko je oborio MH17?“, čija je premijera zakazana za 3. maj, razmatra se, između ostalog, i verzija da je ukrajinski lovac oborio putnički avion raketom vazduh-vazduh.

Putnički avion „boing 777“ Malezija erlajnsa, koji je leteo na liniji MH-17, srušio se 17. jula 2014. godine na nebu iznad Donjecka. 

Kijev je za ovu tragediju optužio ustanike u Donbasu, koji su ove optužbe odbacili, saopštivši da nemaju vojnu tehniku za obaranje aviona na toj visini.

Britanski mediji: Ukrajinski lovac mogao da obori MH-17 
Malezijski „boing 777“, koji se srušio na leto 2014. godine iznad Ukrajine, mogao je da bude oboren raketom tipa „vazduh-vazduh“, lansiranom iz ukrajinskog borbenog aviona, navedeno je u novom dokumentarcu Bi-Bi-Sija, koji bi trebalo premijerno da bude prikazan početkom maja.

Prema podacima lista „Dejli mejl“, u korist ove verzije svedoče komentari očevidaca avionske nesreće koje su okupili autori filma. 

„Bilo je leto, vreme prikupljanja useva. Čuli smo eksploziju. Prvo smo pomislili da smo videli crni dim i dva aviona, male kao srebrne igračke. Jedan je leteo pravo, a drugi se okrenuo, kada smo čuli eksploziju i poleteo je u suprotnom pravcu od onog iz kojeg je došao“, navodi list reči Nataše Beronine. 

Prema rečima drugog očevica, pre eksplozije ljudi navodno čak i nisu videli raketu u vazduhu. 

Pored toga, prema podacima „Dejli mejla“, u filmu bi mogla da bude prikazana verzija o tome da je uzrok tragedije mogla da bude i „teroristička operacija“ koju je pripremila CIA. 

Na sajtu britanskog televizijskog kanala Bi-Bi-Si u ovom trenutku nema informacija o filmu.

Putnički avion „boing 777“ Malezija erlajnsa, koji je leteo na liniji MH-17, srušio se 17. jula 2014. godine na nebu iznad Donjecka. 

Kijev je za ovu tragediju optužio ustanike u Donbasu, koji su ove optužbe odbacili, saopštivši da nemaju vojnu tehniku za obaranje aviona na toj visini. 

Nekoliko dana kasnije SAD su saopštile da imaju dokaze o tome da su avion oborili ustanici, ali nikakve podatke do sada Vašington nije predstavio. 

Ministarstvo odbrane Rusije je još 21. jula 2014. godine objavilo podatke objektivne kontrole o situaciji na teritoriji Donjecke oblasti pre rušenja „boinga“, koji svedoče o tome da je na dan tragedije avion bio u zoni dejstava raketnih kompleksa „buk“ ukrajinske armije, a pre katastrofe na tri do pet kilometara od aviona primećen je ukrajinski vojni avion, verovatno, Su-25.

Savet za bezbednost Holandije 13. oktobra 2015. objavio je zaključke istrage o avionskoj nesreći. U izveštaju je navedeno da je pad aviona izazvala eksplozija s leve strane. Prema izveštaju, eksploziju je izazvala raketa lansirana iz sistema „buk“. 

Zamenik „Rosavijacije“ Oleg Storčevoj rekao je da sumnja u dokaze koje je predstavio Savet za bezbednost Holandije. 

Istraga ruskih stručnjaka je omogućila da se utvrdi da zaključci holandske strane nisu verodostojni. Ovi podaci bili su poslati u pismu predsedniku Saveta za bezbednost Holandije Tjibe Justra.

Obama: Sankcije Rusiji mogu biti ukinute kada bude ispunjen Minski sporazum 
Sankcije protiv Rusije mogu i treba da budu ukinute kada bude ispunjen Minski sporazum, izjavio je američki predsednik Barak Obama.

„Sankcije Rusiji mogu i moraju da budu ukinute kada ona ispuni svoje obaveze“, izjavio je Obama u nedelju na zajedničkoj konferenciji za novinare s kancelarkom Nemačke Angelom Merkel u Hanoveru. 

Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio da sankcije Rusiji pokazuju nesposobnost Zapada da utiče na Kijev. Prema rečima ruskog ministra, zapadni partneri odlično znaju da se u Minskom sporazumu ne spominje Rusije, ali da su u svakom njegovom paragrafu izloženi zadaci koje treba da ispuni ukrajinsko rukovodstvo i rokovi u kojima ti zadaci treba da budu ispunjeni. 

Lavrov je naveo da zapadni partneri razumeju da nisu u stanju da utiču kako treba na Kijev kako bi obećanja Ukrajine bila ispunjena, zbog čega pokušavaju da „odapnu strele“ na Rusiju. 

Obama je u radnoj poseti u Nemačkoj. Američki predsednik je s nemačkom kancelarkom otvorio industrijski sajam u Hanoveru, jedan od najvećih u svetu, čija su ovogodišnja zemlja-partner Sjedinjene Američke Države.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države i Nemačka pozdravljaju obrazovanje nove vlade u Ukrajini.

Obama je rekao da je uveren da će nova ukrajinska vlada nastaviti reformsku politiku u toj zemlji. 

Američki predsednik je, takođe, rekao da je s Merkelovom razgovarao o koracima NATO-a u pružanju pomoći Iraku.

Nemačka kancelarka Angela Merkel dvosmisleno je odgovorila na pitanje o spremnosti Nemačke da poveća učešće pripadnika svoje vojske u aktivnostima na istočnim granicama NATO-a.

U subotu je nemački nedeljnik „Špigl“ pisao o tome da će tokom svoje posete Hanoveru predsednik SAD Barak Obama zatražiti od Nemačke veće učešće u programima NATO-a.

„Znamo da treba da inteziviramo svoje odbrambene napore, uključujući ono što se tiče materijalne baze. Ciljevi su nam poznati. Približavamo se tome lagano, ali ćemo se truditi da to činimo bolje. Raspored Bundesvera, međutim, potpuno odražava našu međunarodnu odgovornost“, izjavila je Merkelova novinarima nakon razgovora s Obamom.

Prema rečima nemačke kancelarke, rad u okviru NATO-a i drugih međunarodnih platformi važan je za zaštitu međunarodne bezbednosti, i Nemačka to odlično zna.

Porošenko: Rešenje pitanja Savčenkove za nekoliko nedelja 
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko očekuje da će pitanje vraćanja u Ukrajinu vojne službenice Nadežde Savčenko, osuđene u Rusiji zbog ubistva ruskih novinara, biti rešeno u narednih nekoliko nedelja.

„Imam čvrstu nadu da će moj predsednički avion za nekoliko nedelja vratiti Savčenkovu u Ukrajinu“, rekao je Porošenko u nedelju u intervjuu ukrajinskim televizijskim kanalima. 

On je izjavio da su ranije tokom telefonskog razgovora s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom „dogovoreni preliminarni rokovi“.

„Ja sam ove rokove saopštio i mami i sestri (Savčenkove) i predstavnicima koji se bave koordinacijom ovih dejstava“, rekao je predsednik Ukrajine. 

Početkom ove sedmice portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov prokomentarisao je izjavu Porošenka o usaglašavanju oslobađanja Nadežde Savčenko s Putinom, navodeći da su oni razgovarali o njenoj sudbini.

Ukrajinski lider je izjavio da je, prema njegovom mišljenju, tokom razgovora s Putinom postignuto usaglašavanje „određenog algoritma oslobođanja“ Savčenkove. 

Sredinom sedmice Peskov je naveo da „nema nikakvih novih elemenata o Savčenkovoj o kojima bi se moglo govoriti“. 

Ukrajinska  državljanka Nadežda Savčenko osuđena je u Rusiji na 22 godine zatvora zbog ubistva novinara ruske državne televizije u Donbasu. 

Sud je utvrdio da je Savčenkova 17. juna 2014. služila u bataljonu „Ajdar“ u Luganskoj oblasti, gde je vodila tajno osmatranje i korigovanje artiljerijske paljbe na barikade luganskih ustanika. Tamo su bili i civili, među kojima i trojica Rusa, dopisnika Ruske državne radio-televizije. Dvojica novinara, Igor Korneljuk i Anton Vološin su poginuli u artiljerijskom napadu.
Ukrajina - iz minuta u minut -
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.