Izvor: Vostok.rs, 23.Jun.2017, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 22.06.

 

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Karta situacije na frontu za 21.06. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 22.06
.
 


Izveštaj sa linije odbrane u Jasnoe

Izveštaj sa linije odbrane u rejonu Spartaka


Kijevske snage 36 puta napale teritoriju DNR - Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 36 puta napale teritoriju DNR. Pod vatrom kijevskih snaga našlo se 19 naseljenih mesta DNR. Tokom napada ranjen je jedan vojnik DNR.



Narodna milicija LNR saopštila je da su kijevske snage tokom prethodnog dana šest puta napale pozicije Narodne milicije u području naselja Kalinovo, Sokoljniki, Kalinovka, Oboznoe i Želobok.

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 22.06.
 

Lavrov: Moskva očekuje odgovor SAD na predloge o normalizaciji odnosa Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov je u telefonskom razgovoru rekao državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu da Moskva očekuje odgovor na ranije ruske predloge o normalizaciji odnosa, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Prilikom razmatranja perspektiva bilateralnog dijaloga Lavrov je ukazao na iluzornost pokušaja pritiska uz pomoć sankcija na Rusiju, čemu je Vašington još jednom pribegao 20. juna. Takva vrsta akcija podvrgavaju ozbiljnom riziku čitav kompleks rusko-američkih odnosa koji i bez toga prolaze kroz težak period“, navodi se u saopštenju.

Kako su objasnili u Ministarstvu inostranih poslova Rusije, zbog toga je ruska strana bila prinuđena da odloži za 23. jun zakazani sastanak zamenika šefova diplomatija tokom kojeg je bilo predviđeno da se razgovara o nagomilanim problemima u rusko-američkim odnosima.

Lavrov i Tilerson su razgovarali o situaciji na jugoistoku Ukrajine u kontekstu potrebe za preuzimanjem dodatnih napora za realizaciju Minskog sporazuma.

EU odlučila da produži ekonomske sankcije Rusiji Lideri država-članica EU odlučili su da produže ekonomske sankcije Rusiji, izjavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

„Dogovorili smo se. EU će produžiti sankcije Rusiji zbog njene nedovoljne realizacije Minskog sporazuma“, napisao je Tusk na Tviteru.

Agreed. EU will extend economic sanctions against Russia for their lack of implementing the Minsk Agreement. #EUCO
— Donald Tusk (@eucopresident) June 22, 2017
Ranije je Tusk izjavio da se planira da sankcije budu produžene za pola godine. Odlukom lidera EU pokreće se formalna procedura produženja ekonomskih ograničenja koje sada važe do 31. jula.

Zvanična odluka o produžetku ekonomskih ograničenja EU protiv Rusije može biti doneta nekoliko dana nakon samita šefova država EU koji će se završiti 23. juna, navodi se u saopštenju za medije uoči samita.

Moskva otkazala sastanak sa diplomatom SAD zbog novih sankcija Rusija je osudila novu rundu sankcija SAD kao "nastavak trenda koji je postavila administracija Baraka Obame, a koja je usmerena na uništavanje odnosa između naših zemalja", te je otkazala zakazani sastanak visokih ruskih i američkih diplomata.

SAD su u utorak proširile listu sankcija, dodajući 38 osoba i organizacija zbog navodnog mešanja Rusije u ukrajinsku krizu.

Rusija je obećala da će preduzeti "praktične mere odmazde" zbog sankcija i otkazala zakazani sastanak između zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova i zamenika američkog državnog podsekretara Tomasa Šanona.

Dvojica zvaničnika trebalo je da razgovaraju o otvorenim pitanjima vezanim za odnose između Rusije i Sjedinjenih Država 23. juna, ali novi potez Vašingtona doveo je do toga da je Moskva dovela u pitanje integritet SAD i tvrdnje da SAD žele dijalog sa Rusijom.

"To pokazuje nastavak trenda koji je postavila administracija Obame, usmerena na uništavanje odnosa između naših zemalja", rekao je Rjabkov.

"Nakon jučerašnje odluke o sankcijama, situacija nije pogodna za vođenje takvog dijaloga, pogotovo što nema dovoljno sadržaja za to, jer Vašington nije ponudio ranije, niti sada, ništa konkretno u ovoj oblasti", navodi se u saopštenju .

SAD su izrazile "žaljenje" zbog odluke Moskve da otkaže pregovore.

"Žao nam je što je Rusija odlučila da odustane od prilike da se razgovara o bilateralnim preprekama koje ometaju odnose između Rusije i SAD", saopštio je portparol Stejt dipartmenta Heter Nojert.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u međuvremenu izrazio svoje "žaljenje" u vezi s novom sankcionom politikom SAD, za koju kaže da i dalje postoji u američkom establišmentu, a takođe je govorio i o kontra merama zasnovanim na "principu reciprociteta".

Peskov je dodao da su stručnjaci radili na različitim modelima u vezi s mogućim kontra-sankcijama.

Nove sankcije su nametnute ubrzo nakon što je američki Senat usvojio niz restriktivnih mera. Ove mere su predstavljene kao kazna za navodno mešanje Rusije na predsedničkim izborima u SAD, podršci siriskoj vladi i navodnoj "agresiji" u Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da su sankcije Sjedinjenih Država korištene samo kao izgovor za "zadržavanje Rusije".

"Ako nema situacije sa Krimom i drugim problemima, oni bi izmislili nešto drugo za zadržavanje Rusije", rekao je prošle nedelje predsednik Putin.

Nove sankcije koje je usvojio Senat SAD, još uvek su u postupku u Predstavničkom domu, a koje sankcije kritikuju i Nemačka i Austrija. Dve zemlje EU okarakterisale su sankcije kao "neprihvatljive", dodajući da je one utiču na evropske kompanije, te da je pravi razlog sankcija to što će američke naftne i gasne kompanije od njih imati koristi.
Ukrajina - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 22.06.

Izvor: Vostok.rs, 23.Jun.2017

  . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . . . .   OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima . . . . Pregled bojevih dejstava u Siriji za 22.06.. . . . Dejstvo...

Nastavak na Vostok.rs...

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 23.06.

Izvor: Vostok.rs, 24.Jun.2017, 09:00

  . . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .  . Karta situacije na frontu za 21.06. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje. . . . Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . .  .   OVDE...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.