Izvor: Vostok.rs, 23.Jun.2017, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 22.06.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 22.06.



Dejstvo sirijske vojske

Dejstvo sirijske vojske

Izveštaj iz Alepa

Australija saopštila da će ponovo izvoditi vazdušne operacije u Siriji - Australija je saopštila da će ponovo izvoditi vazdušne operacija u Siriji koje je obustavila pre dva dana nakon što je američki avion oborio sirijsku letelicu, a Rusija suspendovala Sporazum o izbegavanju incidenata u vazdušnom prostoru Sirije.
„Suspenzija je ukinuta", objavilo je Ministarstvo odbrane Australije, prenele su agenicje.

U odluci o suspenziji, ministarstvo je ranije navelo da to uvodi kao „meru predostrožnosti".



Pregled političkih i drugih vesti za 22.06.



Zaharova: SAD aktivno povećavaju vojno prisustvo u Siriji SAD povećavaju svoje vojno prisustvo na jugu Sirije i na taj način krše norme međunarodnog prava, izjavila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Kako je rekla, Rusija je u nedoumici zbog čega je Amerika u bazu koalicije za borbu protiv terorizma prebacila prenosne raketno-artiljerijske sisteme „Himars“, kao i dodatni kontingent američkih vojnika.

Prema njenim rečima, oni se trenutno nalaze na 70 kilometara severoistočno od grada Tanfa.

„Reč je o aktivnom povećanju vojnog prisustva SAD u suverenim delovima Sirije, što predstavlja direktno kršenje međunarodnog prava“, istakla je Zaharova.

Istovremeno, Rusija od SAD zahteva da sprovede detaljnu istragu incidenta kada je oboren sirijski avion Su-22, navodi Zaharova.

„Rusija na takve akcije gleda kao na grubo kršenje međunarodnog prava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije, kao i nepoštovanje povelje UN. Zahtevamo hitnu i detaljnu istragu incidenta kako bi se preduzele sve neophodne mere da se takve situacije više ne ponove“, dodala je ona.

Budući da je za vreme obaranja sirijskog aviona na sirijskom nebu bilo i nekoliko ruskih aviona, Moskva takav potez Vašingtona gleda kao na svesno kršenje svojih obaveza kada je reč o sporazumu o osiguravanju bezbednosti letova u vojnim operacijama u Siriji, koji su Rusija i SAD potpisale još u oktobru 2015.
Iran: Objavićemo dokaze direktne podrške SAD teroristima Savetnik glavnokomandujućeg Iranske revolucionarne garde, Hamid Reza Mogadam Far izjavio je da Teheran raspolaže dokazima da SAD direktno podržavaju terorističku organizaciju DAEŠ.

„Nameravamo da objavimo te dokumente. Međutim, moramo reći da ti dokumenti nisu kojekakvi dokumenti poput ugovora, već dokazi šta se dešavalo na bojnom polju. Dakle, u pitanju su dokazi koji govore na kojim lokacijama su SAD pomagale teroristima. Naoružanje, logistika, medicinska pomoć — sve će to biti predočeno“, rekao je on.

Štaviše, kako tvrdi Far, SAD su odgovorne za formiranje DAEŠ-a.

„Za stvaranje DAEŠ-a su odgovorni Amerikanci. Oni ne mogu tu činjenicu da sakriju. Čak i danas, kada tvrde da su napravili grešku i kad žele da unište tu organizaciju, oni i dalje lažu. Postoji mnogo dokaza“, dodao je Far.

Zamenik načelnika komandnog štaba iranske vojske Mustafa Izadi izjavio je ranije da Teheran raspolaže dokazima da Amerikanci direktno podržavaju teroriste DAEŠ-a, ali ovo je prvi put da se jedan zvaničnik oglasio da će te dokaze i objaviti.

Makron: Potrebna saradnja svih kako bi smo iskorenili terorizam, a posebno Rusije Trenutno nema alternative Bašaru Asadu, kako bi se sprečilo da se Sirija pretvori u neuspešnu državu, izjavio je novi francuski predsednik, napuštajući stav njegovog prethodnika da se sirijski predsednik Asad mora svrgnuti sa vlasti kako bi se stabilizovala zemlja pogođena ratom.

"Nova perspektiva koju sam imao na ovu temu jeste da nisam rekao da je odlazak Bašara al-Asada preduslov za sve, jer niko nije pokazao legitimnog naslednika", rekao je Emanuel Makron u intervjuu za osam evropskih listova .

Novi pristup se smatra žestokim odstupanjem od političkog diskursa bivšeg francuskog predsednika Fransoa Olanda, koji se otvoreno zalagao za promenu režima u Siriji.

Pod vođstvom Olanda, Francuska je bila spremna da podrži Sjedinjene Države da napadnu Damask u jesen 2013. godine, sve dok Moskva nije stupila u posredovanje, te osigurala likvidaciju sirijskog hemijskog oružja.

"Asad je poreklo ovog problema i ne može biti deo rešenja", rekao je Oland na Generalnoj skupštini UN 2015. godine.

Makron kaže da je francuska politika prema Siriji sada više usklađena sa ciljevima Rusije u toj zemlji.

"Moji stavovi su jasni: Prvo, potpuna borba protiv svih terorističkih grupa. Oni su naši neprijatelji. Potrebna nam je svaka saradnja, posebno Rusije, da ih iskorenimo.", rekao je Makron. 

Makron je dodao da neće dozvoliti da američki "neo-konzervatizam" utiče na Francusku, te da će fokus francuske politike biti usmeren na postizanje stabilnosti u Siriji, umesto da se vuče konflikt kao u Libiji.

"Kakav je bio rezultat ovih intervencija? Neuspele države u kojima su terorističke grupe procvetale. Ne želim to u Siriji ", naglasio je francuski lider.

Dok je usvojio fleksibilniji pristup u sirijskom sukobu, Makron je upozorio na "crvene linije" iznad kojih bi Pariz bio spreman da traži direktnu vojnu intervenciju protiv Damaska.

"Ako se dokaže da se hemijsko oružje koristi na terenu i otkrijemo počinioca", Makron je rekao da će Francuska izvršiti jednostrane napade i "uništiti zalihe hemijskog oružja".

"Francuska će stoga biti u potpunosti usklađena sa dejstvima Sjedinjenih Država", dodao je Makron, pozivajući se na jednostrane američke napade na sirijsku vazdušnu bazu Šairat u aprilu - kao odgovor SAD-a na navodni napad hemijskim oružjem u Idlibu, a za koji je veoma brzo optužen Damask.

Međutim, 39-godišnji francuski lider je istakao da deli "konvergentne poglede" sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koji je "opsednut" borbom protiv terorizma i izbegavanjem propadanja države Sirije.

"Ja poštujem Vladimira Putina. Sa njim sam imao konstruktivne razgovore. Imamo stvarna neslaganja, posebno o Ukrajini, ali on je video moj stav", rekao je Makron. On je pozdravio konstruktivni dijalog sa Moskvom i rekao da je optimističan za saradnju dveju zemalja.

Francuski predsednik je jasno stavio do znanja da je unutrašnja sigurnost Francuske direktno povezana s tekućim ratom u Siriji, jer su nedavni teroristički napadi u Francuskoj, gde je ubijeno više od 230 ljudi, podstaknuti terorističkom ideologijom koja je rasla u toku oružanog sukoba u Siriji.

"Moje duboko ubeđenje je da mora postojati diplomatska i politička mapa puta. Nećemo rešiti pitanje samo sa vojnom snagom. To je kolektivna greška koju smo napravili ", rekao je on, ponavljajući dugoročnu politiku Moskve prema Siriji od početka sukoba 2011. godine.

Gutereš imenovao Vladimira Voronkova za šefa kancelarije UN za borbu protiv terorizma Generalni sekretar UN Antonio Gutereš odredio je predstavnika Moskve u Beču Vladimira Voronkova da vodi novoformiranu kancelariju UN za borbu protiv terorizma.
Ruski ambasador pri međunarodnim organizacijama u Beču Vladimir Voronkov kazao je Rojtersu da se sastao sa Guterešom u utorak povodom toga, a kako su diplomate navele, njegovo imenovanje očekuje se do kraja ove nedelje.

„Borba protiv terorizma je jedna od stvari o kojima većina zemalja može da sarađuje sa Rusijom. Imali smo različite stavove povodom toga što se računa kao terorizam i onoga što se računa kao odgovarajući odgovor na terorizam od strane Rusije, a u krajnjem slučaju, o toj temi možemo lakše da razgovaramo nego o politici ili mirovnim misijama“, rekao je jedan od zapadnih diplomata.

Članice Generalne skupštine UN odobrile su formiranje kancelarije UN za borbu protiv terorizma prošle nedelje, koja bi trebalo da pomaže državama da sprovode globalnu strategiju za borbu protiv terorizma, usvojenu 2006. godine.

Strategija, koja se revidira svake druge godine, trebalo bi da se bavi uslovima koji pogoduju širenju terorizma, merama za sprečavanje i borbu protiv terorizma, izgradnju državnih kapaciteta za to i obezbeđivanje poštovanja ljudskih prava i vladavinu prava.

„Pošteno je reći da Rusija zastupa kancelariju UN za borbu protiv droge i kriminala sa sedištem u Beču. U suštini ponudili su izuzetno slabe kandidate za važne poslove“, rekao je neimenovani diplomata.
 Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 23.06.

Izvor: Vostok.rs, 24.Jun.2017, 08:59

  . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . . . .   OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima . . . . Pregled bojevih dejstava u Siriji za 23.06.. . . Ruski brodovi...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.