Izvor: Vostok.rs, 20.Sep.2017, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 19.09.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Karta situacije na frontu za 16.09. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 19
.09


Stanje na frontu 
 .



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 19
.09.


Porošenko će tražiti oružje od Trampa  Predsednik Ukrajine Petro Porošenko će na sastanku sa američkim predsednikom Donaldom Trampom 21. septembra razgovarati o mogućnostima snabdevanja Kijeva smrtonosnim oružjem i uvođenju mirovne misije u Donbas, izjavila je Porošenkova predstavnica u Vrhovnoj radi Ukrajine Irina Lucenko.

„U četvrtak će predsednik Ukrajine održati sastanak sa predsednikom SAD Trampom, na kojem će se razgovarati o regionalnim i globalnim pitanjima, o ekonomskoj i energetskoj saradnji između SAD i Ukrajine i na kojem će se postaviti pitanje isporuke smrtonosnog oružja i pitanja mirovne misije“, rekla je Lucenko na brifingu.

Ona je dodala da će Porošenko u svom govoru u Savetu bezbednosti „insistirati na proširenom mandatu mirovnih snaga UN za podršku miru, koji će omogućiti „plavim šlemovima“ da upotrebe „oružje u slučaju potrebe i ne samo za samoodbranu“.

Prema njenim rečima, glavni zahtevi koje će Kijev predstaviti su „raspoređivanje takve mirovne misije na celoj teritoriji privremeno okupirane oblasti Luganska i Donjecka“. „Ovo nije samo obezbeđenje misije OEBS-a, već i obavezno prisiljavanje razminiranja i razoružanja“, dodala je ona.

Porošenko boravi u radnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama da bi učestvovao na 72. sednici Generalne skupštine UN. 

Peskov: Inicijativa o mirovnim snagama u Donbasu zavisi od Kijeva i Vašingtona  Budućnost inicijative o mirovnim snagama u Donbasu zavisi od toga koliko će konstruktivan stav o ovom pitanju zauzeti Kijev i Vašington, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Naravno, sve će zavisiti od toga koliko će konstruktivan stav zauzeti Kijev i SAD“, odgovorio je Peskov novinarima na pitanje da li se Moskva plaši da bi planovi za raspoređivanje mirovnjaka mogli da dožive neuspeh.

Peskov je podsetio da je ruski nacrt rezolucije o mirovnim snagama u Donbasu formulisan na Putinovu inicijativu.

„Važno je da se ne razvodnji suština ruskog predloga o misiji UN“, rekao je Peskov i naglasio da bi misija obezbeđivala pripadnike OEBS-a koji rade u Donbasu. 

Putin je ranije izjavio da podržava ideju slanja mirovnih snaga UN u Ukrajinu, ali može da se radi samo o funkciji obezbeđenja pripadnika OEBS-a, mirovnjaci treba da se nalaze na liniji razgraničenja, a ne na bilo kojoj drugoj teritoriji. Istovremeno, kako je napomenuo Peskov, stav Rusije o razmeštanju mirovnih snaga u Ukrajini je fleksibilan.
Ukrajina - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.