Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 14.12.

Izvor: Vostok.rs, 15.Dec.2015, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 14.12.

15.12.2015. -

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu za 12.12. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod


 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 


>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

 

VIDEO VESTI




Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 14.12.

Basurin: Kijev razmešta nove snage  - Zamenik glavnokomandujućeg korpusom Ministarstva odbrane DNR, Edvard Basurin, saopštio je novinarima da su obaveštajci DNR registrovali razmeštanja novih snaga armije Ukrajine na liniji razdvajanja.

Obaveštajna služba DNR je registrovala 77 jedinica vojne tehnike armije Ukrajine, uključujući tešku artiljeriju, kaže Basurin, objašnjavajući da je reč o liniji razgraničenja, te da se određena artiljerija praktično kreće ka prvim linijama fronta.

Reč je 22 tenka, 27 haubica „Msta-B“ i D-30, četiri raketna sistema Grad i 23 automobila sa minobacačima, kaže Basurin.

Takođe, prema Gorlovki se kreće 10 tenkova, 12 haubica D-30, te 20 automobila sa minobacačima kalibra 120 i 88mm.

Sve ovo predstavlja grubo kršenje jasno definisanih pravila u okviru Minskog dogovora, gde su tačno naznačene vrste naoružanja i daljina na koju ih treba skloniti.

Podsećamo, misija OEBS-a je danas saopštila da je deo naoružanja koje je bilo sklonjeno nestalo iz magacina predviđenih za skladište.

„Devetog decembra Specijalna posmatračka misija je ponovo posetila mesto stalnog skladištenja naoružanja Oružanih snaga Ukrajine i ustanovila da nedostaje celokupno ranije registrovano naoružanje. Van ovog mesta Misija je zabeležila kolonu od sedam tenkova T–72“, rekao je izvor. OEBS nije naveo o kojoj vrsti naoružanja se radi.

Pritom, predstavnik misije je naglasio da se vojna tehnika predstavnika samoproglašene Luganske Narodne Republike kao i pre nalazi u skladištima. Prema njegovim rečima, u Luganskoj oblasti situacija u celini ostaje prilično mirna, iako su posmatrači OEBS–a tokom 18 patroliranja u regionu zabeležili sedam kršenja primirja.

Srpski dobrovoljac u Novorusiji, Dejan Berić, u intervjuu za Oslobođenje.rs, izjavio je da u Donbasu napad očekuju, a da je Ukrajini najveći prioritet zauzimanje Donbasa zbog uglja.

„Njima je sada od suštinske važnosti da zauzmu Donbas , inače ima da se smrznu ove zime. Donbas je dostavljao Ukrajini ugalj preko Rusije, a Rusija dobijala za Krim struju. To je već politika i hajde da ne zalazimo u nju. Prosto, Ukrajinci više ne dobijaju ugalj, gas su im Rusi zavrnuli zato što neće da ga plate, Evropa i Amerika su odustali od toga da daju garancije za Ukrajinu, jedini izbor im je ugalj sa Donbasa. Tako da očekujemo sa prvim mrazevima ozbiljnije nastupanje. I sad biju žestoko, ali ne kreću napred.“ – kaže Dejan Berić, poznati srpski dobrovoljac u Novorusiji, u intervjuu za portal Oslobođenje.rs.

„Pojačavanje borbenih dejstava je veoma vidno poslednjih dana, a posebno posle posete Bajdena. Verovatno je nešto veliko obećao, ili bolje rečeno slagao Ukrajince i oni se spremaju da krenu da osvoje Donbas ili što je potpuno van svake pameti, da krenu na Krim, a sakupili su sasvim solidnu vojnu silu, u smislu tehnike i ljudi na tom pravcu.“ – objašnjava Berić.




 

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 14.12.

NATO provocira nove sukobe - Vojne aktivnosti NATO-a i raspoređivanje globalnog sistema PRO stvaraju pretnju od novih i eskalaciju već postojećih konflikta, izjavio je prvi zamenik ministra odbrane – načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov, na brifingu za strane vojne atašee akreditovane u Rusiji.

Po rečima generala Valerija Gerasimova, u ovom trenutku situaciju u svetu karakteriše dalji rast problema globalne i regionalne bezbednosti što je, pre svega, povezano sa jačanjem međunarodnog terorizma i radikalnog ekstremizma.

„Zabrinjavajuća je vojna politika NATO-a koja ima neprijateljski karakter prema Rusiji. Alijansa nastavlja aktivnosti na širenju vojnog prisustva i povećanju aktivnosti oružanih snaga bloka u blizini granica Ruske Federacije", rekao je Gerasimov.

Po njegovim rečima, „raspoređivanje globalnog sistema PRO i izrada principijelno novih sredstava za oružanu borbu, uključujući hiperzvučno oružje, povećava probleme narušavanja postojeće strateške ravnoteže snaga".




Mogerinijeva ne vidi teškoće u produženju sankcija Rusiji - Produženje sankcija Rusiji će se razmatrati na Evropskom savetu. Za sada to pitanje nije na dnevnom redu, saopštila je šefica diplomatije EU Federika Mogerini.

Federika Mogerini ne vidi ozbiljne poteškoće na putu produženja antiruskih ekonomskih sankcija od strane EU. Ona smatra da će ovo pitanje biti razmatrano na samitu šefova država Unije krajem nedelje.

„Rusija nije kod nas na dnevnom redu. Ako ministri budu želeli da razmatraju ovo pitanje, to za mene nije problem. Međutim, ja sam razumela da će se o njemu razgovarati na Evropskom savetu koji će se održati krajem ove nedelje. Ne vidim ozbiljnih poteškoća među zemljama EU za političku odluku, međutim ja ne odlučujem o tome“, rekla je Mogerinijeva, odgovarajući na pitanje o sancijama Rusiji.  

Odnosi između Rusije i Zapada su se pogoršali zbog situacije u Ukrajini. Sankcije, koje su krajem jula prošle godine EU i SAD uvele nekim licima i ruskim kompanijama, proširile su se na celu rusku ekonomiju.

Nemačka industrija protiv produžetka sankcija Rusiji - Nemačka industrija je jasno protiv produžetka antiruskih sankcija, jer ima velike gubitke zbog uvedenih ograničenja, piše nemački list.

Rusija je za Nemačku jedan od najvećih izvoznih partnera u industrijskom sektoru i šteta od antiruskih sankcija bolno udara po njima: samo za devet meseci ove godine izvoz je smanjen za 27 odsto i Nemačka je izgubila 3,58 milijardi evra, izjavio je šef asocijacije nemačkih industrijalaca VDMA Tilo Brotman listu „Dojče viršafts nahrihten“.

Sankcije EU protiv Rusije u decembru bi mogle biti automatski produžene i nemačka preduzeća se kategorički zalažu protiv daljeg dejstva ograničavajućih mera.

„Za godinu dana Nemačka bi mogla izvesti u Rusiju proizvode u vrednosti od ukupno 5 milijardi evra, skoro 3 milijarde manje nego pre dve godine“, navodi list reči Brotmana. Šef asocijacije industrijskih preduzeća je uveren da će se u slučaju produžetka sankcija pad nemačke ekonomije nastaviti.

Odnosi između Rusije i Zapada su se pogoršali zbog situacije u Ukrajini. Sankcije, koje su krajem jula prošle godine EU i SAD uvele nekim licima i ruskim kompanijama, proširile su se na celu rusku ekonomiju.

U avgustu 2014. godine, Moskva je uvela jednogodišnji zabranu uvoza određenih prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su uvele sankcije Rusiji. Embargo je produžen za još godinu dana.




 

 

Video vesti za 14.12.

Intervju sa kapetanom Narodne Vojske DNR Dejan Berić

Ukrajina - iz minuta u minut -

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Rusija stvara „novu kartu“ Bliskog istoka?[2015-12-15 09:59:23]

Rusija se vraća na Bliski istok, a Zapad shvata da je bio spor u bliskoj prošlosti...

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 14.12.[2015-12-15 09:58:43]

   OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima  Interaktivna mapa situacije na frontu...

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 14.12.[2015-12-15 09:55:13]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu za 12.12. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na...

Još živi legenda o đeneralu Terziću[2015-12-14 22:05:08]

Vojskovođu iz Balkanskog i Prvog svetskog rata Božidara P. Terzića od zaborava spasava serija izložbi širom Srbije. Bio je ađutant kralja Petra Prvog, a i načelnik Štaba Prve armije...

Stazama slavnih predaka do Albanije, pa nazad u Niš[2015-12-14 21:14:28]

Priče meštana sela, gde su se pre jednog veka pod naletom zime probijali srpski vojnici i...

Davutoglu: Turske snage ostaju u Iraku[2015-12-14 15:26:36]

Premijer Turske Ahmet Davutoglu izjavio je da je njegova zemlja pojačala vojno prisustvo na severu Iraka...

Patrijarh Kiril blagoslovio Nacionalni komandni centar za odbranu[2015-12-14 14:57:27]

Patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril je posetio Nacionalni komandni centar za odbranu gde je prisustvovao...

``Ruski car`` u Prizrenu[2015-12-14 14:54:23]

"Prizrenska Bogoslovija nastavila je sa radom zahvaljujući Ivanu Stepanoviču Jastrebovu koji se posle Rusko-turskog rata vraća...

Kirbi: Srbija treba da razmisli ko su njeni partneri i ideali[2015-12-14 14:12:26]

Kada Srbija bude spremna za NATO SAD će sa velikim interesovanjem” učestvovati

Ambasada SAD u Ankari ograničila rad zbog pretnji[2015-12-14 14:09:06]

Ambasada SAD u Ankari prešla je danas na „ograničeni režim rada” zbog bezbednosnih pretnji, o čijoj...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 14.12.

Izvor: Vostok.rs, 15.Dec.2015

15.12.2015. -..  ..  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima ..Interaktivna mapa situacije na frontu u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod..Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.