Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 14.12.

Izvor: Vostok.rs, 15.Dec.2015, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 14.12.

15.12.2015. -

  

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

Interaktivna mapa situacije na frontu u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod

Pregled bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji za 14.12.

Sirijska vojska povratila kontrolu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << nad vazdušnom bazom - Sirijska vojska, uz podršku jedinica narodne samoodbrane, oslobodila je aerodrom Mardž el Sultan koji se nalazi nedaleko od Damaska.

Sirijska vojska uz podršku odreda narodne samoodbrane povratila je kontrolu nad vojnim aerodromom Mardž el Sultan koji se nalazi u istočnom predgrađu Damaska, saopštio je izvor iz narodne samoodbrane.

„Aerodrom Mardž el Sultan je oslobođen. Teroristi Nusra fronta i Džejš el Islama povukli su se prema Huš el Salihiji. Likvidirano je na desetine militanata“, rekao je sagovornik agencije.

Prema rečima izvora, vojska i pripadnici samoodbrane uspeli su da stvore bezbednosnu zonu oko aerodroma. Inženjerija je počela sa raminiranjem teritorije.

Vazdušna baza Mardž el Islam se nalazi 18 km od sirijske prestonice. Vojni aerodrom je jedan od ključnih uporišta terorista Džejš el Islama.

Sirijsko vazduhoplovstvo bombarduje DAEŠ u Homsu, Alepu i Hami - Sirijsko vazduhoplovstvo intenziviralo je svoju akciju bombardovanja pozicija DAEŠ-a širom provincija Homs, Hama i Alep, prenela je danas novinska agencija „Fars“.

„Pozicije Islamske države (DAEŠ) u Mahenu i Kvarjatainu u pokrajini Centralni Homs potpale su pod nekoliko vazdušnih napada od strane sirijskih bombardera, nanoseći veliku štetu na lokacijama terorista“, navodi novinska agencija pozivajući se na izvore.

Slično tome, provincija Kheifis i Hama su pretrpele intenzivno bombardovanje odbrambenih linija terorista DAEŠ-a, što je rezultiralo ubijanjem i ranjavanjem mnogih militanata.

„Sirijska vazdušna flota takođe obavlja borbene letove nad centrima Islamske države (DAEŠ) u Ein el Jamajmeh i el Nejarah u severnoj provinciji Alepa, u kojem je desetine militanata ubijeno i ranjeno, a njihova vojna mreža je takođe uništena“, rekli su izvori.

Najmanje 33 terorista DAEŠ-a ubijeno je u sirijskom vazdušnom napadu na tri provincije. Raniji izveštaji navode da su sirijski borbeni avioni sproveli nekoliko borbenih letova preko DAEŠ centara u najmanje četiri ključna ratišta u Homs pokrajini, i bombardovali ih jače nego ikad, „Fars“ navodi.

Vazdušni napadi su utrli put za kopnene snage u zemlji da povrati gradove i sela i krene ka drevnom gradu Palmiri.

Iranski brigadni general ubijen u Siriji - Brigadni general iranskog Korpusa čuvara islamske revolucije Husein Fadaj ubijen je u Siriji, saopštila je iranska agencija Fars.

„U Siriji je ubijen jedan komandant Korpusa čuvara islamske revolucije. Brigadni general Husein Fadaj, koji je tamo služio pod pseudonimom Zulfikar, bio je jedan od komandanata brigada Korpusa čuvara islamske revolucije ’Fatamijun‘“, navodi se u saopštenju agencije.

Fadaj je bio iranski vojni savetnik i poginuo je tokom borbi sirijskih vladinih snaga i terorističke organizacije DAEŠ.

U novembru su u blizini Alepa na severu zemlje poginula trojica vojnika-sunita iz jugoistočnih provincija Sistan i Baludžistan.

U vezi s tim, Fars se osvrće na to da u redovima iranskih vojnih savetnika u Siriji služe i šiiti i suniti koji se ne dele po verskoj pripadnosti, već pomažu u borbi sa zajedničkim neprijateljem — terorizmom.






Pregled političkih i drugih vesti za 14.12.


Otkazan sastanak Saveta Rusije i Turske na visokom nivou - Sastanak Saveta za saradnju na visokom nivou između Rusije i Turske koji je trebao da bude održan sutra, a na kojem je trebalo da prisustvuje i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan neće biti održan.

„Ne, sastanak se neće održati, on nije u planu“, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov novinarima.

Odnosi između Moskve i Ankare su značajno pogoršani otkad je turska vojska 24. novembra oborila ruski avion, što je Putin opisao kao „kukavički ubod nožem u leđa“.

Kremlj je na to reagovao uvođenjem ekonomskih sankcija Turskoj, a Putin je prošle nedelje naložio ruskoj vojsci da „momentalno gađaju svaku metu“ koja predstavlja pretnju po ruske snage ili infrastrukturu u Siriji.

Na Bliskom istoku je u toku slom državnosti - Vojne aktivnosti NATO-a i raspoređivanje globalnog sistema PRO stvaraju pretnju od novih i eskalaciju već postojećih konflikta, izjavio je prvi zamenik ministra odbrane – načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov, na brifingu za strane vojne atašee akreditovane u Rusiji.

Po rečima generala Valerija Gerasimova, u ovom trenutku situaciju u svetu karakteriše dalji rast problema globalne i regionalne bezbednosti što je, pre svega, povezano sa jačanjem međunarodnog terorizma i radikalnog ekstremizma.

„Zabrinjavajuća je vojna politika NATO-a koja ima neprijateljski karakter prema Rusiji. Alijansa nastavlja aktivnosti na širenju vojnog prisustva i povećanju aktivnosti oružanih snaga bloka u blizini granica Ruske Federacije", rekao je Gerasimov.

Po njegovim rečima, „raspoređivanje globalnog sistema PRO i izrada principijelno novih sredstava za oružanu borbu, uključujući hiperzvučno oružje, povećava probleme narušavanja postojeće strateške ravnoteže snaga".



On je takođe naveo i da je drugi, ne manje važan problem, korišćenje učesnika međunarodnih odnosa ekonomskih, političkih, informativnih instrumenata, protestnog potencijala stanovništva, radikalnih, ekstremističkih organizacija i privatnih vojnih kompanija.

„Nisu izgubili na važnosti ni problemi nezakonitog širenja oružja za masovno uništavanje, prekogranični zločini i trgovinu narkoticima, separatizam, nekontrolisana migracija i ksenofobija", rekao je načelnik Generalštaba.

„Spisak navedenih razloga, kao i postojanje zastarelih međudržavnih nesuglasica, stvaraju pretnju izbijanja novih i eskalaciju već postojećih konflikata, nažalost, sa godinama njihov broj se ne smanjuje, već se samo povećava“, zaključio je Gerasimov.

Prema rečima šefa Generalštaba Rusije, destabilizacija situacije na Bliskom istoku, u državama Afrike i Avganistana, stvorila je opasnost prenosa terorističkih aktivnosti u druge regione sveta, uključujući Rusiju.

„Destabilizacija situacije na Bliskom istoku, u državama Afrike i Avganistana, stvorila je pretnju prenosa terorističkih aktivnosti u druge regione sveta, uključujući Rusiju“, naveo Gerasimov.

On je naglasio da je ova pretnja naterala rusko rukovodstvo na izvođenje vojne operacije protiv terorista u Siriji. Pritom, avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u Sirije svakodnevno nanosi 30-40 udara na militante za podršku Sirijskoj slobodnoj armiji.

Kako je naveo general, svojim akcijama Rusija omogućava „objedinjavanje napora vladinih snaga i jedinica sirijske opozicije u uništavanju terorista". Sa ciljem lišavanja terorista finansiranja, ruska avijacija uništava u Siriji fabrike za preradu nafte koje se nalaze pod kontrolom DAEŠ-a, kao i cisterne kojima se prevoze naftni derivati u lokalna skladišta i na putevima prema turskoj granici.

Na Bliskom istoku je u toku slom državnosti - Potrebno je ostaviti po strani sve drugostepeno i usredsrediti se na kolektivnu borbu sa terorizmom, što je apsolutan prioritet, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

U mnogim zemljama Bliskog istoka danas se vidi slom državnosti, čime se koriste radikalne snage i teroristi, izjavio je šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov.

„Nije došlo ni do bipolarnog sveta niti jednopolarnog sveta i svi pokušaji da se radi u jednostranom smeru ne donose rezultate. Oni su kontraproduktivni, štaviše, oni donose haos i neizvesnost“, rekao je Lavrov.

Prema rečima ministra, u rezultatu ovog procesa dogodiće se „slom državnosti u mnogim zemljama Bliskog istoka i severne Afrike“.

„Vidi se pretvaranje velikih teritorija ovog regiona u zonu anarhije, čime se otvoreno koriste radikalne snage i teroristi“, rekao je Lavrov.

„Za nas je sada sasvim jasna potreba da se stavi po strani sve drugostepeno i skoncentriše na borbu na borbu protiv terorizma, to je zajednička pretnja za sve države bez izuzetka“, rekao je Sergej Lavrov na susretu sa učesnicima naučno-istraživačkog programa Fonda podrške javnoj diplomatiji „A.M.Gončakov“ „Dijalog za budućnost".

„Borba sa tim zlom treba da postane za sve apsolutan prioritet“, dodao je Lavrov.

Događaji u poslednje vreme pokazuju da se uspesi mogu postići zajedničkim naporima, rekao je šef ruske diplomatije.

Rusija može zatražiti u UN uvođenje sankcija Turskoj - Rusija pože staviti pred SB UN pitanje uvođenja sankcija protiv Turske zbog šverca nafte terorističke organizacije DAEŠ, ali za sada Moskva još uvek nije donela takvu odluku, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.

„Teoretski, naravno, to (uvođenje sankcija Turskoj zbog šverca nafte DAEŠ-a) je moguće. Međutim, mi živimo u realnom svetu. Vi i sami vidite da je NATO počeo štititi Tursku u situaciji sa našim oborenim avionom. Ostali ih na  marginama (Tursku) osuđuju za to, ali javno gledaju da to ne rade. Zato mi, polazeći od realne situacije, treba da predvidimo ishod toga", rekao je Čurkin.

On je takođe odgovorio potvrdno na pitanje da li bi Rusija mogla da postavi pred SB UN pitanje sankcija protiv Turske.

„Mogla bi. Ne pripisujte mi nepotrebne reči. Svi možemo, postoji želja. To je već politička odluka, kakva pitanja se stavljaju. Kakvo god pitanje da se postavi, a nema podršku, trebalo bi odrediti veoma suptilnu taktiku po tom pitanju“, dodao je Čurkin. Čitajte više

Rusija smatra nelegalnim akcije Turske na severu Iraka - Upad Turske u Irak izaziva zabrinutost, izjavio je zamenik šef ruske diplomatije Genadij Gatilov.

Rusija smatra akcije Turske na severu Iraka protivzakonitim. Ovaj upad je teško opravdati bilo kakvim argumentima, izjavio je zamenik šefa MIP-a Rusije Genadij Gatilev.

„Smatramo to što se dešava na severu Iraka — nezakonitim akcijama Turske, jer ovaj upad na teritoriju susedne države, pri tom u takvom obimu, teško je opravdati nekim argumentima o pripremi, obuci itd. Zato kod nas to izaziva zabrinutost“, rekao je novinarima zamenik ministra.

Po njegovim rečima, ovakve akcije Ankare „daju dodatni element u, i bez toga, složenu i napetu situaciju u tom regionu“.

Iran želi da pomogne u rešavanju rusko-turske krize - Iran je spreman da pomogne kako bi se razrešila kriza u odnosima između Rusije i Turske, jer ona odmaže čitavom regionu, izjavio je potpredsednik Irana Ešhad Džahangiri.

„Mi smo zabrinuti zbog tenzija u odnosima između Rusije i Turske i smatramo da je potrebno to što pre regulisati“, rekao je on na sastanku sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Prema njegovim rečima, sve zemlje treba da sarađuju u borbi protiv ekstremizma i terorizma, bez obzira na neslaganja koja se tiču rešavanja sirijskog konflikta.

„Saradnja, poštovanje principa nacionalnog suvereniteta i teritorijalne celovitosti, ali i napori u rešavanju nesuglasica su ključ za mir i stabilnost u regionu“, rekao je Džahangiri.

Erdogan je odgovorio iranskom zvaničniku da Turska nije priželjkivala rast tenzija u odnosima sa Rusijom i pozvao Moskvu na dijalog. Čitajte više

Saudijska Arabija organizovala konferenciju sirijske opozicije mimo dogovora - Saudijska Arabija organizovala je konferenciju sirijske opozicije, mimo dogovora Međunarodne grupe za Siriju, na kojoj je formiran takozvani Viši savet od 32 predstavnika opozicije, izjavio je za Sputnjik ministar za nacionalno pomirenje Sirije Ali Hajdar.

On je rekao da je taj zadatak bio poveren predstavniku UN za Siriju Stafanu de Misturi, ali Rijad je namerno poremetio planove Međunarodne grupe za Siriju koji su dogovoreni na poslednjem sastanku sredinom novembra u Beču.

Konferencija sirijske opozicije održana je u prošli četvrtak u Rijadu, a kao rezultat formiran je takozvani Viši savet, sastavljen od 32 predstavnika opozicije koji će kasnije izabrati 15 ljudi za pregovore sa sirijskim vlastima.

„Vlasti u Rijadu su, međutim, preduhitrile Međunarodnu grupu za Siriju, organizacijom konferencije kojoj nije prisustvovao čitav niz predstavnika opozicije“, rekao je Hajdar i upozorio da Saudijska Arabija ne može da predvodi mirovni proces u Siriji, s obzirom na to da učestvuje u konfliktu i podržava određene oružane grupe.

Istovremeno, Međunarodna grupa za Siriju je u Beču sredinom novembra odlučila da pregovori sirijskih vlasti i predstavnika opozicije moraju da počnu pre 1. januara 2016. godine, što će omogućiti da se u Siriji održe izbori najkasnije za 18 meseci.

Vašington od Nemačke traži veće angažovanje u borbi protiv terorista -Vašington je pohvalio uključivanje Nemačke u operacije u Siriji, ali je i zatražio od te države da pošalje više vojnog osoblja u sastav koalicionih snaga koje se bore protiv ekstremista DAEŠ-a (takozvane Islamske države), saopštili su nemački mediji.

Na osnovu pisma koje je američki sekretar za odbranu Ešton Karter prošle sedmice poslao nemačkoj ministarki odbrane Ursuli fon der Lajen, Vašington traži veći vojni doprinos Berlina u borbi protiv DAEŠ-a, piše „Špigl“.

Portparol nemačkog Ministarstva odbrane potvrdio je prijem pisma i dodao da se američki zahtev razmatra, iako drugi detalji vezani za sadržaj pisma nisu saopšteni.

Erdogan: Irak nesposoban da izađe na kraj sa teroristima - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je Bagdad da nije u stanju da izađe na kraj sa teroristima, zbog čega je Turska bila primorana da uvede svoju vojsku na sever Iraka.

Istovremeno, Erdogan je pismo koje je Irak uputio Savetu bezbednosti UN tražeći hitno povlačenje turskih snaga okarakterisao kao nečasni potez, s obzirom na to da je Bagdad svojevremeno dao saglasnost za ulazak turske vojske.

„Ukoliko iračke vlasti ne preduzmu neophodne mere protiv pretnje Turskoj, mi ćemo biti primorani da se sami time pozabavimo“, rekao je turski predsednik.

On je precizirao da je Irak zemlja u kojoj su aktivnosti terorističkih grupa, posebno DAEŠ-a, veoma žestoke i predstavljaju veliku pretnju za Tursku.

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -

 

    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Rusija stvara „novu kartu“ Bliskog istoka?[2015-12-15 09:59:23]

Rusija se vraća na Bliski istok, a Zapad shvata da je bio spor u bliskoj prošlosti...

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 14.12.[2015-12-15 09:58:43]

   OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima  Interaktivna mapa situacije na frontu...

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 14.12.[2015-12-15 09:55:13]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu za 12.12. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na...

Još živi legenda o đeneralu Terziću[2015-12-14 22:05:08]

Vojskovođu iz Balkanskog i Prvog svetskog rata Božidara P. Terzića od zaborava spasava serija izložbi širom Srbije. Bio je ađutant kralja Petra Prvog, a i načelnik Štaba Prve armije...

Stazama slavnih predaka do Albanije, pa nazad u Niš[2015-12-14 21:14:28]

Priče meštana sela, gde su se pre jednog veka pod naletom zime probijali srpski vojnici i...

Davutoglu: Turske snage ostaju u Iraku[2015-12-14 15:26:36]

Premijer Turske Ahmet Davutoglu izjavio je da je njegova zemlja pojačala vojno prisustvo na severu Iraka...

Patrijarh Kiril blagoslovio Nacionalni komandni centar za odbranu[2015-12-14 14:57:27]

Patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril je posetio Nacionalni komandni centar za odbranu gde je prisustvovao...

``Ruski car`` u Prizrenu[2015-12-14 14:54:23]

"Prizrenska Bogoslovija nastavila je sa radom zahvaljujući Ivanu Stepanoviču Jastrebovu koji se posle Rusko-turskog rata vraća...

Kirbi: Srbija treba da razmisli ko su njeni partneri i ideali[2015-12-14 14:12:26]

Kada Srbija bude spremna za NATO SAD će sa velikim interesovanjem” učestvovati

Ambasada SAD u Ankari ograničila rad zbog pretnji[2015-12-14 14:09:06]

Ambasada SAD u Ankari prešla je danas na „ograničeni režim rada” zbog bezbednosnih pretnji, o čijoj...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.