Izvor: Vostok.rs, 15.Jul.2017, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 14.07.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Karta situacije na frontu za 13.07. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 14.07
.



Kijevske snage pomoću dronova pokušavaju da pronađu prolaz za diverzante Kijevske snage pokušavaju uz pomoć bespilotnih letelica da pronađu prolaze za ubacivanje diverzantskih grupa, izjavio je danas u Lugansku portparol Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

«Komanda ukrajinskih snaga aktivirala je špijune duž cele linije razgraničenja i aktivizirala bespilotne letelice što je suprotno Minskom sporazumu»- rekao je Maročko.

«Prema našim informacijama vode se pripreme za ubacivanje ukrajinskih diverzanata u tzv. «sivu zonu» sa ciljem napada na naše jedinice i objekte infrastrukture», dodao je on.

Sa vojnicima DNR na liniji fronta


Kijevske snage 35 puta napale teritoriju DNR Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 35 puta napale teritoriju DNR. Pod vatrom kijevskih snaga našlo se 21 naseljeno mesto DNR.



Narodna milicija LNR saopštila je da su kijevske snage tokom prethodnog dana sedam puta napale pozicije Narodne milicije u području naselja Kalinovo, Sokoljniki, Želobok, Kalinovka kao i spomenika Knezu Igoru kod Stanice Luganske.


Tankovski manevri Narodne vojske DNR



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 14.
07.


 

Pušilin: Kijev nastavlja sa sabotažom Minskih sporazuma - Politički predstavnik Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin prokomentarisao je za RT izjavu Porošenka o želji da sledeći samit EU-Ukrajina bude održan u Donjecku.

«Kijev nastavlja sa sabotažom Minskih sporazuma, ne napuštajući na žalost pokušaj rešavanja konflikta vojnim putem. Zbog toga je ovo politička izjava koja ne odgovara realnosti. Ovako nešto možda bi bilo moguće pre državnog prevrata 2014. godine. Posle toga sve predstavlja samo izjave kratkovidih političara koji se nalaze na vlasti u Kijevu»- rekao je Pušilin.

Ranije je predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio, tokom samita Ukrajina-EU da se nada da će sledeći samit biti održan u Donjecku ili Jalti.

Zaharova: Postoji opcija simetričnog proterivanja službenika ambasade SAD - Rusija je spremna da značajno smanji broj saradnika američke ambasade u Rusiji kao odgovor na blokadu ruske diplomatske imovine u SAD, izjavila je na portparol MSP-a Rusije Marija Zaharova.

„Ako se stvar ne pomeri sa mrtve tačke, moraćemo da odgovorimo. Ima se čime odgovoriti — sastav američke ambasade u Moskvi je znatno mnogoljudniji od broja naših službenika u Ambasadi u Vašingtonu. Jedna od opcija, osim simetričnog proterivanja Amerikanaca je samo uravnotežiti personal“, objasnila je Zaharova.

Govoreći o mogućem proterivanju američkih diplomata iz Rusije, ona je primetila da se „pod krovom američke diplomatske misije u Moskvi nalazi previše službenike CIA i obaveštajne uprave Pentagona, čija delatnost ne odgovara njihovom statusu“.    

Ona je naglasila da SAD odbijaju da izdaju vize onim diplomatama koji treba da zamene 35 službenika proteranih krajem decembra.
„Oduzeti objekti nisu vraćeni. Vašington ne samo da nije ukinuo odluku o proterivanju naših službenika, već odbijaju i da izdaju vize onima koji treba da ih zamene“, rekla je Zaharova.

Savet Evrope će nastaviti dijalog sa Moskvom iako je obustavla plaćanje doprinosa - Savet Evrope potvrđuje nastavak dijaloga sa ruskom stranom, uprkos njenoj odluci da obustavi plaćanje doprinosa u budžet te organizacije, saopštio je portparol generalnog sekretara Saveta Evrope Danijel Holtgen.

Komentarišući situaciju, Holtgen je rekao da je „ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao generalnog sekretara Saveta Evrope Torbjorna Jaglanda pre nego što je odluka javno objavljena“. 

„Zatim je“, podsetio je on, „Strazbur posetio zamenik ministra spoljih poslova Aleksej Meškov, koji se takođe sastao sa generalnim sekretarom. Nakon toga, situacija je razmatrana na poslednjem zasedanju komiteta ministara Saveta Evrope.“

„Dakle, u tom smislu, dijalog postoji i, naravno, Savet Evrope želi da pronađe rešenje. Ali, kako će to izgledati — suviše je rano za bilo kakve najave“, istakao je on.

Krajem juna, Lavrov je obavestio generalnog sekretara Saveta Evrope o odluci Rusije da obustavi plaćanje doprinosa u budžet SE za 2017. do potpune obnove mandata nacionalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Moskva saopštila da će nastaviti da ispunjava svoje obaveze preuzete ranije po konvenciji SE.

NATO ne preduzima nikakve mere radi podsticanja kijevskih vlasti za realizaciju Minskog sporazuma - Ohrabrujući signali NATO-a prema Kijevu doprinose očuvanju trenutnog položaja ukrajinskih vlasti i očuvanju bezizlazne situacije u Donbasu, izjavio je Gruško.

Govoreći posle sastanka Saveta Rusija-NATO na nivou stalnih predstavnika, Gruško je izjavio da predstavnici Alijanse „koji usmeno govore u prilog sprovođenja Minskih sporazuma, ne preduzimaju nikakve konkretne mere u cilju podsticanja kijevskih vlasti a realizuju Minske sporazume“.

„Postoji opasnost da ti koraci koje danas preduzimaju zemlje NATO-a u Ukrajini, program pomoći, ohrabrujući signali, zapravo imaju za cilj podsticanje zvaničnih vlasti da očuvaju trenutni položaj i bezizlaznu situaciju u Donbasu“, istakao je stalni predstavnik Rusije u NATO-u.

Prema njegovim rečima, stav NATO-a je u tom smislu u suprotnosti sa interesima trajnog rešenja krize u Ukrajini političkim i diplomatskim sredstvima na osnovu potpune implementacije Minskih sporazuma. 
Ukrajina - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 14.07.

Izvor: Vostok.rs, 15.Jul.2017

  . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . . . .   OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima . . . . Pregled bojevih dejstava u Siriji za 14.07.. . . . Stanje na...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.