Izvor: Vostok.rs, 15.Jul.2017, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 14.07.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 14.07.



Stanje na frontu .

Dejstvo sirijske vojske

Vojska SAD u Raki



Pregled političkih i drugih vesti za 14.07.



Uljanov: SAD očajnički sprečavaju dolazak eksperata u sirijsku bazu „Šajrat“ - Sjedinjene Države očajnički sprečavaju dolazak međunarodnih eksperata u sirijsku avio-bazu „Šajrat“ koji imaju poziv vlade u Damasku - izjavio je visoki funkcioner Ministarstva spoljnih poslova Rusije Mihail Uljanov.

Ukazao je da je problem u tome što je zvanični Vašington krivca za „hemijski napad“ u gradu Han-Šejhu označio unapred, bez ikakve istrage:

„Bilo bi logično da Vašington insistira na hitnoj poseti stručnjaka UN i svetske organizacije za kontrolu hemijskog oružja - da bi na međunarodnoj areni i sa dokazima optužio Damask i sirijskog predsednika Bašara Asada za upotrebu hemijskog oružja. A sve je potpuno obrnuto. SAD očajnički onemogućavaju dolazak stručnjaka u bazu „Šajrat“ za koju tvrde da je mesto odakle su poleteli avioni sa hemijskim projektilima“.

Sirijski pobunjenici su 4. aprila objavili da su u Han-Šejhunu, gradu provinciji Idlib, bili žrtve hemijskog napada u kojem je bilo navodno čak 80 žrtava.

Amerikanci su 7. aprila raketirali avio-bazu „Šajrat“.

Zaharova: Postoji opcija simetričnog proterivanja službenika ambasade SAD - Rusija je spremna da značajno smanji broj saradnika američke ambasade u Rusiji kao odgovor na blokadu ruske diplomatske imovine u SAD, izjavila je na portparol MSP-a Rusije Marija Zaharova.

„Ako se stvar ne pomeri sa mrtve tačke, moraćemo da odgovorimo. Ima se čime odgovoriti — sastav američke ambasade u Moskvi je znatno mnogoljudniji od broja naših službenika u Ambasadi u Vašingtonu. Jedna od opcija, osim simetričnog proterivanja Amerikanaca je samo uravnotežiti personal“, objasnila je Zaharova.

Govoreći o mogućem proterivanju američkih diplomata iz Rusije, ona je primetila da se „pod krovom američke diplomatske misije u Moskvi nalazi previše službenike CIA i obaveštajne uprave Pentagona, čija delatnost ne odgovara njihovom statusu“.    

Ona je naglasila da SAD odbijaju da izdaju vize onim diplomatama koji treba da zamene 35 službenika proteranih krajem decembra.

„Oduzeti objekti nisu vraćeni. Vašington ne samo da nije ukinuo odluku o proterivanju naših službenika, već odbijaju i da izdaju vize onima koji treba da ih zamene“, rekla je Zaharova.

Duma ratifikovala protokol između Rusije i Sirije o raspoređivanju avijacije - Državna duma je ratifikovala protokol na sporazum između Rusije i Sirije o raspoređivanju avijacije Oružanih snaga Rusije na sirijskoj teritoriji.

Predsednik Rusije je podneo 6. jula na razmatranje Državnoj dumi protokol na sporazum o raspoređivanju avijacione grupe Oružanih snaga Rusije na teritoriji Sirije. Tačke protokola regulišu pitanja raspoređivanja ruske avijacije, njene pokretne i nepokretne imovine na teritoriji Sirije, kao i pitanja koja se tiču osiguranja njenog funkcionisanja.

Osim toga, protokol detaljno reguliše status ličnog sastava ruske avijacione grupe, članova njihovih porodica, kao i kompetentnih organa ruske strane.

Bela kuća razmatra mogućnost vraćanja ruske diplomatske imovine - Bela kuća razmatra mogućnost vraćanja ruske diplomatske imovine, saopštio je zamenik pomoćnika predsednik SAD Sebastijan Gorka.

„Jer mi želimo da damo šansu saradnji sa Rusijom“, objasnio je Gorka poziciju Bele kuće u intervjuu Si-En-Enu.

„Stvar je u tome što mi možemo i da nemamo zajedničku filozofiju, zajednički pogled državnika na svet, jer je stvar u tome što postoje pitanja koja izazivaju opšte nezadovoljstvo“, dodao je predstavnik administracije.

Kao primer pitanja gde se može uspešno sarađivati, Gorka je naveo Siriju.

„Ne zaboravite da je više od 400.000 ljudi ubijeno u Siriji. To je užasno. Ali ako vidimo dobro volju koja dolazi iz Kremlja u takvim stvarima kao što je primirje, možda postoji šansa da Reks Tilerson odluči da do vraćanja diplomatske imovine dođe. To će predstavljati poboljšanje odnosa između prestonica naših država“, rekao je Gorka.

Administracija predsednika SAD Baraka Obame je krajem decembra 2016. godine uvela sankcije protiv devet ruskih institucija, kompanija i fizičkih lica, uključujući GRU i FSB, zbog „mešanja u izbore i pritiska na američke diplomate koji rade u Rusiji“.

SAD su zabranile pristup stambenim kompleksima, tzv. „seoskim vikendicama“ stalnog predstavništva Rusije u Njujorku i Ambasade Rusije u Vašingtonu, koji su diplomatska imovina. Takođe, 35 ruskih diplomata okarakterisano je kao persone non grata.

SAD se nadaju da će se zona primirja u Siriji proširi - SAD se nadaju da će zona režima prekida vatre uspeti da se proširi iza granica jugozapada Sirije, izjavila je na brifingu portparolka Stejt departmenta Heder Nojert.

„Pratimo područja na jugozapadu Sirije, gde je sada na snazi režim prekida vatre. Nadamo se da ćemo biti u mogućnosti da ga proširimo“, rekla je ona.

Ranije je predsednik SAD Donald Tramp izjavio da se radi na drugom primirju u Siriji. Odgovarajući na pitanje o kojim oblastima se radi, Nauertova je saopštila da „nije sigurna“ da li će to biti slično sporazumu koji je postignut sa Rusijom, ili će se razlikovati.

Predsednik Putin i kralj Jordana razgovorali o situaciji na Bliskom istoku - Predsednik Rusije Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa kraljem Jordana Abdulahom Drugim razgovarao o situaciji na Bliskom istoku, pre svega u kontekstu napora u borbi protiv međunarodnog terorizma, saopštio je Kremlj.

„Razmatrana je aktuelna situacija na Bliskom istoku, pre svega u kontekstu zajedničkih napora u borbi protiv međunarodnog terorizma“, navodi se u saopštenju.

Strane su takođe istakle značaj memoranduma koji su 7. jula potpisali Rusija, Jordan i SAD o stvaranju zona deeskalacije na jugozapadu Sirije za dalji rad u cilju utvrđivanja režima prekida neprijateljstava u drugim delovima Sirije.

Demokratska Francuska više ne insistira na odlasku predsednika Bašara Asada - "Pariz više ne insistira na odlasku sirijskog predsednika Bašara el Asada, osnovni zadatak trebalo bi da bude iskorenjivanje terorizma", izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u Parizu.

„Promenili smo francusku doktrinu prema Siriji. Naš osnovni zadatak je iskorenjivanje terorističkih grupa, kakve god da su“, rekao je francuski lider.

On je dodao da „odlazak (predsednika Sirije Bašara el) Asada više nije neophodan uslov za Francusku“.

Međutim, on je dodao da upotreba hemijskog oružja nije prihvatljiva. 

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da se radi na drugom primirju u Siriji nakon onog o kojem su se dogovorili on i predsednik Rusije Vladimir Putin tokom njihovog prvog susreta.

„Radimo na drugom primirju u još jednom veoma komplikovanom delu Sirije“, rekao je Tramp.

Primirje na severozapadu Sirije bilo je moguće zahvaljujući kontaktima SAD i Rusije, dodao je Tramp.

„Ovo primirje nastalo je zahvaljujući kontaktima (sa Rusijom)“, rekao je Tramp.

On je istakao da „primirje traje skoro pet dana“, što je „za Siriju veoma dugo vreme“.

Komentarišući odnose sa Rusijom, francuski predsednik Makron je izjavio: „Imamo dosta neslaganja sa Rusijom, ali u trenutnim uslovima, posebno na Bliskom istoku, moramo da radimo zajedno i razmenjujemo informacije da bismo tražili politička rešenja. I zbog toga su odnosi sa Rusijom važni“.

Rusija spremna da razmotri svaku konstruktivnu ideju o Siriji - Šef međunarodnog komiteta Saveta Federacije Konstantin Kosačov smatra da predlog Francuske i SAD o stvaranju međunarodne kontakt grupe koja će se baviti izradom rešenja za posleratnu Siriju može biti korisno ako je to ozbiljno i ne potkopava druge forme. Rusija je spremna za svaki konstruktivni dijalog.
„Predlog lidera Francuske i SAD na kraju razgovora o stvaranju kontakt grupe za stvaranje „agende" o budućnosti Sirije uz učešće stalnih članova Saveta bezbednosti UN, „zainteresovanih učesnika iz regiona“ i predstavnika Damaska može biti dobar format za saradnju pri dva važna uslova: da on ne potkopava pregovarački procese u Ženevi i Astani i da je sve to ozbiljno", napisao je Kosačov na svojoj stranici na fejsbuku.

Pri tome, on je naglasio da je Rusija spremna da razmotri svaku konstruktivnu ideju „o kojoj se razgovara bez predhodnih uslovljavanja koja potkopavaju pregovarački proces u suverenoj državi i rešavanja za narod ko će vladati njim". Po mišljenju senatora, izjava Makrona da neće tražiti ostavku Asada govori o želji Francuske da se kao ključnu igrač vrati mirovnoj politici.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 15.07.

Izvor: Vostok.rs, 16.Jul.2017, 10:22

  . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . . . .   OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima . . . . Pregled bojevih dejstava u Siriji za 15.07.. . . . Stanje na...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.