Izvor: Vostok.rs, 07.Okt.2017, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 06.10.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Karta situacije na frontu za 05.10. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 06
.10.



Kijevske snage 40 puta napale teritoriju DNR  Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 40 puta napale teritoriju DNR. Pod vatrom kijevskih snaga našlo se 16 naseljenih mesta Republike.



Narodna milicija LNR saopštila je da su kijevske snage tokom prethodnog dana osam puta napale pozicije Narodne milicije u području naselja Frunze, Kalinovo, Krasni Jar, Sokolniki i Kalinovka.



Kijev: Vraćanje Donbasa silom koštao bi nas 12.000 mrtvih vojnika  Načelnik Generalštaba Ukrajine Viktor Muženko izrazio je mišljenje da Kijev za 10 dana može da izgubi 12.000 vojnika ukoliko Donbas pokuša da povrati silom.

Muženko je saopštio da će biti žrtava i među civilima ukoliko dođe do rata. Prema njegovim rečima, na 2,3 hiljade poginulih vojnika ići će 10.000 ubijenih civila. Te cifre, prema mišljenju šefa Generalštaba Ukrajine, dobijene su tokom vojnih vežbi uz korišćenje specijalnih metoda.

Pored toga, Muženko je naveo da Oružane snage Ukrajine imaju dovoljno oružja za takav scenario. Ipak, načelnik Generalštaba sumnja da je ukrajinska javnost spremna za vojno rešenje konflikta.

Pregled napada na LNR
 

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 06
.10.

 
Kijev produžio za godinu dana važenje Zakona o posebnom statusu Donbasa  Vrhovna rada Ukrajine produžila je za godinu dana važenje Zakona o posebnom statusu Donbasa.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko podneo je Vrhovnoj Radi po hitnom postupku zakon „O stvaranju potrebnih uslova za mirovno rešavanje situacije u posebnim rejonima Donjecke i Luganske oblasti“.

„Prema tom zakonu, privremeno, na rok koji se završava za jednu godinu od dana stupanja na snagu ukrajinskog zakona ’O stvaranju potrebnih uslova za mirno rešavanje situacije u posebnim rejonima Donjecke i Luganske oblasti‘, uvodi se lokalna samouprava u određenim rejonima Donjecke i Luganske oblasti“, navodi se u dokumentu.

Zakonom je određeno da posebni status Donbasa stupa na snagu nakon održavanja lokalnih izbora pod kontrolom međunarodnih posmatrača. Međutim, izbori nisu održani, dok je posebni status za DNR i LNR ostao samo na papiru.

Zaharčenko: Zakon o reintegraciji Donbasa može dovesti do nove runde rata

Radev: Zapadne antiruske sankcije ne mogu da traju večno  Bugarski predsednik Rumen Radev izjavio je da zapadne antiruske sankcije ne mogu da traju večno.

Obraćajući se novinarima u Varšavi nakon sastanka sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom, Radev je rekao da treba pronaći politička rešenja u vezi sa sankcijama protiv Rusije i dodao da one „ne mogu da traju večno“.

Radev je napomenuo da su bugarska preduzeća nezadovoljna zbog postojećih sankcija protiv Rusije.

„Sankcije ne bi trebalo da dovode do toga da poslovi trpe“, dodao je Radev.

U junu je bugarski predsednik izjavio da on ne može da učini prvi korak za okončavanje ekonomskih sankcija protiv Rusije, ali da bi podržao takvu inicijativu.

Donjeck pronašao nove dokaze o učešću kijevskih snaga u katastrofi malezijskog aviona  Donjeck je pronašao nove dokaze o učešću kijevskih snaga u katastrofi malezijskog aviona na nebu iznad Donbasa.

Putnički avion na liniji MH17 iz Amsterdama za Kuala Lumpur u leto 2014. verovatno je oboren raketom PRO sistema „Buk“ 156. Protivavionskog raketnog puka Oružanih snaga Ukrajine. U vezi sa novootkrivenim činjenicama, tužilaštvo samoproglašene DNR obnovilo je krivični postupak u slučaju rušenja „Boinga“, saopštio je načelnik Istražne uprave nadzornog organa Roman Belous za Donjecku novinsku agenciju (DAN).



Prema njegovim rečima, istražitelji imaju nove podatke koji ukazuju na to da je raketa lansirana iz okoline sela Zaropčinsko u Šahtjorskom okrugu, koji je na dan ove tragedije bio pod kontrolom ukrajinske vojske.

„Osim toga, potvrđena je činjenica da su u incidentu učestvovali vojnici 156. Protivavionskog raketnog puka Oružanih snaga Ukrajine“, istakao je Belous.

Generalno tužilaštvo Donjecke Narodne Republike spremno je za dalju saradnju sa istražnim organima Holandije i zajedničkim istražnim timom za utvrđivanje pravih uzroka katastrofe „Boinga“.

Krivični postupak pokrenut 17. jula 2014. godine o padu malezijskog aviona prekinut je pre nekoliko meseci.

Juče su zaposleni u Generalnom tužilaštvu DNR predali holandskim predstavnicima posmrtne ostatke tela, verovatno žrtve rušenja „Boinga“, kao i fragmente aviona koji su pronađeni pre mesec dana.

Avion malezijske kompanije srušio se kod Toreza (Donjecka Narodna Republika) 17. jula 2014. godine. U nesreći je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Zeman: U slučajevima Krima i Kosova primenjuju se dvostruki aršini  Češki predsednik Miloš Zeman smatra da se u slučajevima Krima i Kosova primenjuju dvostruki aršini.
„Kritikovao sam odvajanje Kosova od Srbije, smatrajući to očiglednim kršenjem rezolucije SB UN, koja je garantovala teritorijalnu celovitost Srbije sa Kosovom. Međutim, desilo se to što se naziva ’dvostruki standardi‘. Dok je referendum na Krimu aneksija, sve je u redu kada Kosovo postaje samostalno protiv gore navedene rezolucije Saveta bezbednosti“, rekao je Zeman.

Prema njegovim rečima, on je na proglašenje nezavisnosti Kosova reagovao tako što je odbio da pošalje češkog ambasadora u Prištinu, dok u Pragu i dalje nema poverenika za poslove Kosova.
Ukrajina - iz minuta u minut -
   OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 06.10.

Izvor: Vostok.rs, 07.Okt.2017

  . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . . . Mapa siuacije na ratištu -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . .   OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima . . . . Pregled...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.