Izvor: Vostok.rs, 07.Okt.2017, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 06.10.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





Mapa siuacije na ratištu -  Klinuti ovde ili na mapu ispod



  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 06.10.



Konašenkov: Sa teritorije pod kontrolom SAD teroristi izlaze klao mravi -  Što se više sirijska vojska, uz podršku ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, kreće ka istoku, uništavajući organizaciju DAEŠ u provinciji Dejr el Zoru, prisustvo američke vojne baze El Tanf u njenoj pozadini sve više postaje problem, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.
Konašenkov je podsetio da je ta baza izgrađena nezakonito u aprilu 2017. godine i opravdava svoje postojanje „potrebom izvođenja operacija protiv DAEŠ-a“.

„Ipak, za pola godine postojanja te beze nije poznata nijedna operacija Amerikanaca protiv DAEŠ-a. Predstavnici Pentagona su više puta saopštavali da se tamo, pod zaštitom taktičke avijacije, nalaze instruktori SAD, Velike Britanije i Norveške koji obučavaju militanata ’Nove sirijske vojske‘. U stvari, El Tanf je postao 100-kilometarska crna rupa na sirijsko-jordanskoj granici. I umesto ’nove sirijske vojske‘, otuda kao mravi izlaze mobilne grupe terorista, koje izvode diverzantsko-terorističke ispade protiv sirijske vojske i civila“, izjavio je predstavnik ruskog vojnog resora.

Prema njegovim rečima, postoji još jedan problem u vezi sa američkom bazom u El Tanfu. U zoni „bezbednosti“ pored baze, praktično u pustinji, nalazi se najveći izbeglički kamp Rukban. Tamo se sada nalazi najmanje 60.000 žena i dece iz Rake i Dejr el Zora, gde Amerikanci ne puštaju humanitarne konvoje sirijskih vlasti, Jordana, UN, niti drugih međunarodnih organizacija.

„Izbeglice Rukbana su u suštini taoci, tačniji ’živi štit‘ američke baze“, zaključio je Konašenkov.

Konašenkov: Nema tragova SAD u oslobađanju teritorija Sirije od terorista -  Ministarstvo odbrane Rusije odgovorilo je američkom novinaru na navode o ulozi SAD u oslobađanju teritorije u Siriji.

„Želim da podsetim Majkla Boma da posle dve godine borbe međunarodne koalicije i SAD protiv DAEŠ-a, do 30. septembra 2015. godine oko 90 odsto teritorije Sirije bilo je pod direktnom ili indirektnom kontrolom DAEŠ-a. Čitava vojna ’strategija‘ SAD tada se sastojala od razmatranja ofanziva ’kalifata‘, naoružavanja razbojnika u vidu pomoći ’sirijskoj opoziciji‘ i procena broja dana do rušenja legitimnih vlasti Sirije. Od trenutka ulaska Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije 30. septembra 2015. godine u borbu protiv DAEŠ-a, do danas teritorija pod kontrolom ’kalifata‘ smanjena je na manje od 10 odsto“, rekao je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

Prema njegovim rečima, nema nikakvih tragova američkog prisustva na teritoriji Sirije oslobođenoj od DAEŠ-a, a oficiri ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana bave se obnovom mirnog života i pružanjem pomoći Sirijcima.

„Stoga, ako Majkl Bom i kaže da su Sjedinjene Američke Države i međunarodna koalicija ’oslobodile‘ 90 odsto teritorije Sirije, onda treba obavezno da doda da je nisu oslobodile od terorista, već da su to uradile zajedno sa njima“, dodao je Konašenkov.

Ranije je američki novinar Majkl Bom na svom blogu na sajtu radio-stanice „Eho Moskve“ napisao da je 90 odsto teritorije Sirije i Iraka od DAEŠ-a oslobodila koalicija na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.


 
Pregled političkih i drugih vesti za 06.10.



Lavrov: Sirijska pozicija nastavlja da traži ostavku Asada -  Pregovori o Siriji u Ženevi se nalaze u ćorsokaku zbog stava jednog broja predstavnika sirijske opozicije, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je naglasio da opozicija nastavlja da traži ostavku Bašara el Asada, „što je u suprotnosti sa rezolucijom SB UN“.

Moskva se ipak nada da će razgovori o Siriji biti produktivni.

„Što se tiče pitanja očekivanog proboja na narednom sastanku u Astani, sve zavisi od toga šta ko smatra probojem. Poslednji sastanak je bila prilično konkretan, na njemu su konkretizovani parametri zona bezbednosti u Idlibu, koja je najkompleksnija“, dodao je Lavrov na kraju razgovora sa kazahstanskim kolegom Kajratom Abdrahmanovim.

„Siguran sam da će i naredni sastanak u Astani, kao i prethodni, uz pomoć naših kazahstanskih domaćina, takođe biti produktivan“, rekao je Lavrov.

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.