Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 04.09.

Izvor: Vostok.rs, 05.Sep.2015, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 04.09.

05.09.2015. -

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu za 02.09. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod


 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

 

VIDEO >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << VESTI




Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 04.09.

Pušilin: Smanjen intenzitet borbenih dejstava - Kontakt grupa zadužena za mirno regulisanje sukoba u Donbasu je odgovarala danas tokom video konferencije na pitanja prekida vatre i potvrdila da je broj slučajeva granatiranja smanjen.

"Postoje sporadični slučajevi prekida vatre i provokacija sa ukrajinske strane, naravno, možemo kriviti njih za provokacije, ali je potrebno da sačuvate ovu krhku ravnotežu koju smo postigli.", - Rekao je zamenik predsednika Narodnog Saveta DNR i pregovarač u Kontakt grupi, Denis Pušilin.

 

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 04.09.

Kijevski režim vojnom doktrinom proglasio Rusiju za glavnog protivnika - Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (SNBO) Ukrajine usvojio je nacrt nove vojne doktrine te zemlje.

Novina u toj doktrini se, po rečima predsednika Petra Porošenka, sastoji u napuštanju vanblokovske politike i vraćanju strateškog opredeljenja za evroatlantske integracije, kao i pomeranja akcenta sa vođenja vojnih sukoba na sveobuhvatno korišćenje vojnih i nevojnih instrumenata: ekonomskih, političkih, informativno-psiholoških.

„Nova ukrajinska vojna doktrina definiše Rusku Federaciju kao vojnog protivnika Ukrajine i uslove oslobađanja privremeno okupiranih teritorija Ukrajine; polazeći od visoke verovatnoće široke primene protiv Ukrajine vojne sile” — navodi se u saopštenju SNBO.

SNBO je, takođe, proširio sankcije protiv Rusije.

Član odbora Državne Dume Rusije za odbranu Franc Klincevič osudio je osudio je odluku Ukrajine da usvoji nacrt nove vojne doktrine te zemlje, kao i reakciju Zapada na taj događaj. Čitajte više

EU i SAD bi mogle da uvedu nove sankcije Rusiji - Evropska unija i SAD razmatraju mogućnost uvođenja novih sankcija Rusiji, piše list „Komersant“.

Pozivajući se na izvore, list prenosi da bi nove sankcije protiv Ruske Federacije mogle da budu uvedene u slučaju da vlasti samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska odbiju da sprovedu lokalne izbore 25. oktobra, na dan kada će oni biti održani i u drugim delovima Ukrajine.

„Komersant“ navodi da su na Zapadu uvereni da Rusija ima neograničen uticaj na rukovodstvo republika u Donbasu. Odbijanje sprovođenja izbora istog dana kada oni budu održani i u ostatku Ukrajine vide kao „demonstrativno“ narušavanje Minskog sporazuma. 

Sagovornici lista u zapadnim diplomatskim krugovima izjavili su da ukoliko DNR i LNR ne učine ustupke u vezi sa datumom lokalnih izbora, Zapad će ih okriviti za rušenje Minskog sporazuma, a odgovorna će biti Moskva. Čitajte više

Fašizam: Kijev zabranio Rusima rad u medijima - Parlament Ukrajine u četvrtak je usvojio meru kojom se Rusima zabranjuje osnivanje ili učestvovanje u radu televizijskih i radio stanica u toj zemlji.

Predlog zakona, koji su većinom glasova podržali ukrajinski poslanici, propisuje da niko ko učestvuje u radu medija ne može da bude iz zemlje koju Ukrajina smatra agresorom, prenela je agencija AP.

Vrhovna rada je početkom godine proglasila Rusiju agresorskom državom, a u Ukrajini su još ranije iz ponude kablovskih operatera izbačeni ruski televizijski kanali.

Usvojena mera nalaže ukrajinskim medijskim kućama da na svojim sajtovima objave kompletne informacije o svojoj vlasničkoj strukturi i da te informacije dostave nacionalnom savetu za medije.

Putin: Dijalog sa Donbasom ključ za budućnost Ukrajine - Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je danas Kijev i Donbas da nastave razgovore i naglasio da budućnost Ukrajine zavisi od napora svih njenih građana da prevaziđu postojeće razlike.

Amandmani na ukrajinski Ustav koji će garantovati veću autonomiju oblastima na jugoistoku zemlje (Donbas) moraju biti proglašeni nakon razgovora sa Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom, naglasio je Putin u petak.

„Želim da naglasim da su amandmani na Ustav Ukrajine predviđeni Minskim sporazumima, ali se moraju primenjivati i u toku razgovora i dijaloga, u koordinaciji sa predstavnicima Donbasa, s teritorijom nepriznatih DNR i LNR“, rekao je Putin na Istočnom ekonomskom forumu.

Ruski predsednik je naglasio da je dijalog Kijeva i Donbasa jedno od najvažnijih pitanja kad je reč o pomirenju u Ukrajini.

„Nažalost, takav dijalog se trenutno ne odvija“, rekao je Putin.

Na pitanje da li nedavni sukobi ispred Vrhovne rade imaju veze s ustavnim amandmanima, Putin je rekao da su te dve stvari „potpuno nepovezane“.

Prema ruskom predsedniku, do sada usvojeni amandmani „ne menjaju strukturu moći u Ukrajini“ i oni su iskorišćeni „isključivo kao izgovor za eskalaciju političke borbe za vlast“.

„To što su Ukrajinu stavili pod spoljnu upravu, sva ključna mesta u vladi, a sad još i u ključnim regionima zauzimaju stranci. Mislim da je to vređanje ukrajinskog naroda. Zar u Ukrajini više nema dobrih, časnih ljudi i pametnih upravljača? Naravno da ima“, izjavio je Putin.

Zaharova: Sastanak „Normandijske četvorke“ u najskorije vreme - Rusija računa na sastanak šefova diplomatije „Normandijske četvorke“ u najskorije vreme, a Moskva je podnela niz predloga u vezi sa tim, izjavila je Marija Zaharova.

„U skladu s dogovorom predsednika Rusije, Nemačke i Francuske priprema se sastanak ministara inostranih poslova zemalja ’Normandijske četvorke‘. Ruska strana podnela je svoje predloge o tome. Računamo da će sastanak biti održan u najskorije vreme“, izjavila je ona.

Prema njenim rečima, kijevske vlasti ponovo donose odluke koje provociraju eskalaciju konflikta u Donbasu i pojačavaju napetost u rusko-ukrajinskim odnosima.

„Tokom sve aktivnijeg i sve konstruktivnijeg razmatranja situacije u Ukrajini na međunarodnom planu u Kijevu se ponovo čuju agresivne, moglo bi se reći, ratničke izjave i donose se odluke koje su usmerene ka eskalaciji unutarukrajinskog konflikta, umesto obratno“, rekla je Zaharova.

Kijevske vlasti, kako je rekla, pokušavaju da prenesu odgovornost za širenje sukoba na jugoistoku zemlje na druge i da još više zakomplikuju rusko-ukrajinske odnose.

Prema njenom mišljenju, sukob u Ukrajini moguće je rešavati samo mirnim putem, a zajedničke američko-ukrajinske vežbe u Crnom moru ne doprinose takvom procesu. Vojska SAD su se čvrsto stacionirali na teritoriji Ukrajine, što predstavlja grubo narušavanje Minskog sporazuma od strane kijevskih vlasti, izjavila je Zaharova. 

Američku vojsku opljačkali na vojnim vežbama u Ukrajini - Na Jaroslavskom poligonu, gde se održavaju zajedničke vojne vežbe Ukrajine i SAD, opljačkana je vojna imovina u vrednosti od 215 hiljada dolara, saopštila je pres-služba regionalnog MUP Ukrajine za Lavovsku oblast.

Policija je uspela brzo da reaguje i uhapsi dva osumnjičena — stanovnika lokalnog sela. Njima preti zatvor od 7 do 12 godina, uz konfiskaciju imovine.

„Na pitanje zbog čega su opljačkali ovu opremu, odgovorili su da su nameravali da je predaju u punkt za reciklažu metala. Radnici regionalnog odeljenja su opljačkanu vojnu opremu oduzeli od prestupnika“, saopštio je šef MUP-a Ukrajine za Lavovsku oblast Dmitrij Zagarija.

Prema informacija brojnih medija, sa Jaroslavskog poligona ukraden je radar za dronove „tals“ koji pripada Oružanim snagama SAD.

Rusija blokirana u istrazi o rušenju malezijskog „boinga“ - Rusija je predlagala da se organizuje maksimalno transparentna međunarodna istraga o rušenju aviona sa leta MH17 iznad Ukrajine prošle godine, ali su ti predlozi blokirani, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

„Predlozi Rusije da se organizuje međunarodna istraga koja bi bila maksimalno transparentna i koja bi za tu svrhu maksimalno koristila Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija bili su blokirani“, rekla je Zaharova na brifingu u Moskvi. 

Inicijativa Zapada da se formira međunarodni tribunal za istragu o rušenju malezijskog aviona u Donbasu preuranjena je i kontraproduktivna, smatra Zaharova. Prema njenom mišljenju, praksa pokazuje da delatnost međunarodnih tribunala ne samo što je neefikasna i skupa nego je i „krajnje ispolitizovana i, u skladu s tim, neobjektivna“.

„Ne treba govoriti da je bilo koji sudski proces koji se ostvaruje na osnovu nesavesno sprovedene istrage osuđen na propast. Uvereni smo da u ovom momentu ne treba žuriti da se na bilo koji način i po bilo kakvu cenu osniva tribunal za MH17, nego da se umesto toga sprovede kvalitetna istraga o rušenju ’boinga‘“, dodala je ona.

Zaharova je takođe rekla da je ruskim stručnjacima onemogućen puni pristup istrazi o rušenju aviona, koju vodi međunarodni tim na čelu s Holandijom. Prema njenim rečima, „ukrajinska strana međunarodnoj zajednici nije dostavila zapise razgovora vojnih avio-dispečera (koji su vodili let aviona na dan rušenja), bez obzira na brojna obraćanja i javne izjave ruskih zvaničnika o toj temi“. Zaharova je naglasila da zapadni mediji ne prestaju s masovnim informativnim napadima na Rusiju, koju neprestano okrivljuju za umešanost u tragediju aviona. Rusija to tumači kao pritisak na istragu, navela je Zaharova.

Italija počela da shvata važnost Rusije - Vlada Italije počinje da shvata da politika izolacije Rusije predstavlja grešku, napisala je na svom zvaničnom blogu poslanica italijanskog Parlamenta, predsednica partije „Napred Italija“ Debora Bergamini.

Političarka je reagovala na nedavnu izjavu ministarke odbrane Italije Roberte Pinoti, koja je, kako prenosi agencija „Askanjuz“, izjavila da je neophodno „početi sa obnavljanjem dijaloga sa Rusijom“ i „nastojati da se nađu zajedničke tačke gledišta“. 

„Čini se da Vlade Italije najzad počinje da shvata da je politika izolacije Rusije strateški nedalekovida, ne samo zbog opasnog efekta koji ona ima na italijanski izvoz, nego i sa geopolitičke tačke gledišta“, napisala je Bergaminijeva komentarišući reči ministarke odbrane Italije. 

Bergaminijeva je naglasila da su u partiji „Napred Italija“ više puta pozivali da se Rusija shvati kao saveznik, a ne kao neprijatelj Zapada. Prema njenim rečima, Moskva treba da postane saveznik evropskih zemalja ukoliko one nameravaju da se suprotstave širenju terorizma i da stabilizuju situaciju na Bliskom istoku. 

„Nadamo se da će osvešćivanje u ovoj situaciji, koje je došlo sa zakašnjenjem, dovesti do oštre promene kursa i strategije“, navela je Bergaminijeva.




Video vesti za 04.09.

Na položaju Narodne vojske

Tenkovsko dejstvo po položajima kijevskih snaga

Basurin o situaciji na frontu

Ukrajina - iz minuta u minut -




  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 04.09.[2015-09-05 08:38:06]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu za 02.09. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na...

Čepurin: Dok Srbija ulaže junačke napore oko migranata, SAD i Britanija se sakrili iza Lamanša i okeana[2015-09-04 13:59:29]

Rusija i Rusko-srpski humanitarni centar će nastaviti da operativno pomažu Srbiji u ovoj vanrednoj situaciji. - Amerikanci i Britanci su se sakrili iza Lamanša i okeana, dok baltičke države ne žele izbeglice a Mađari grade zid, kaže ruski ambasador

Kadirov: Ako se danas ne usprotivimo SAD i EU i vaše zemlje će doći na red[2015-09-04 13:34:02]

GROZNI – Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov zatražio je od muslimanskih zemalja da učine sve napore da pomognu izbeglicama iz Afrike i sa Bliskog istoka. On je pozvao lidere muslimanskih država da zajedno reše problem.

Tokom vikenda “Pustolovine Serafime“ pogledalo 150 hiljada ljudi[2015-09-04 13:28:09]

Animirani film „Neobične pustolovine Serafime“ pojavio se u bioskopima 27 avgusta, i za prvi vikend prikazivanja,...

Car Nikolaj II Romanov na kalendaru za 2016. godinu iz Moskve u Zrenjaninu[2015-09-04 13:17:49]

U gradu Zrenjaninu od nedavno mogu da se kupe kalendari sa portretom Ruskog cara Nikolaja II...

Srpski, ruski i beloruski padobranci na manevrima „Slovensko bratstvo”[2015-09-04 13:02:32]

Više od 700 padobranaca iz Rusije, Belorusije i Srbije iskrcalo se na poligonu kod Novorosijska u...

Kijevski režim vojnom doktrinom proglasio Rusiju za glavnog protivnika[2015-09-04 12:59:43]

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (SNBO) Ukrajine usvojio je nacrt nove vojne doktrine te...

Šta Srbija stvarno hoće i može[2015-09-04 12:52:31]

Dva najznačajnija cilja su: Srbija ekonomski razvijena zemlja i uređenje države, a EU i KiM treba staviti na sporedni kolosek sa lokomotivom manevarkom

„Gasprom“ i BASF o realizaciji „Severnog toka 2“[2015-09-04 12:30:43]

„Gasprom“ je u petak u okviru Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku potpisao sporazum sa drugim akcionarima...

EU i SAD bi mogle da uvedu nove sankcije Rusiji[2015-09-04 12:25:17]

Evropska unija i SAD razmatraju mogućnost uvođenja novih sankcija Rusiji, piše list „Komersant“. Pozivajući se na izvore,...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.