Украјина и Новорусија из минута у минут - 04.09.

Објављено: 05.09.2015.год.

  


Карта повлачења тешког наоружања - кликнути за увећање  

 
Ситуација на фронту за 02.09. (карта кијевских снага) - кликнути на карту за увећање
Ситуација у Украјини и Новорусији према карти кијевских снага


Испод се налази интерактивна мапа бојевих дејстава у Новорусији - 
 Клинути овде или на мапу испод





 

  ОВДЕ можете погледати хронологију догађаја у Украјини и Новорусији по данима 

 

ВИДЕО ВЕСТИ


Преглед дешавања на ратишту у Новорусији за 04
.09.




Пушилин: Смањен интензитет борбених дејстава Контакт група задужена за мирно регулисање сукоба у Донбасу је одговарала данас током видео конференције на питања прекида ватре и потврдила да је број случајева гранатирања смањен.

"Постоје спорадични случајеви прекида ватре и провокација са украјинске стране, наравно, можемо кривити њих за провокације, али је потребно да сачувате ову крхку равнотежу коју смо постигли.", - Рекао је заменик председника Народног Савета ДНР и преговарач у Контакт групи, Денис Пушилин.




 

Преглед политичко-економских и других вести за 04.09.



Кијевски режим војном доктрином прогласио Русију за главног противника - Савет за националну безбедност и одбрану Украјине (СНБО) Украјине усвојио је нацрт нове војне доктрине те земље.

Новина у тој доктрини се, по речима председника Петра Порошенка, састоји у напуштању ванблоковске политике и враћању стратешког опредељења за евроатлантске интеграције, као и померања акцента са вођења војних сукоба на свеобухватно коришћење војних и невојних инструмената: економских, политичких, информативно-психолошких.

„Нова украјинска војна доктрина дефинише Руску Федерацију као војног противника Украјине и услове ослобађања привремено окупираних територија Украјине; полазећи од високе вероватноће широке примене против Украјине војне силе” — наводи се у саопштењу СНБО.

СНБО је, такође, проширио санкције против Русије.

Члан одбора Државне Думе Русије за одбрану Франц Клинцевич осудио је осудио је одлуку Украјине да усвоји нацрт нове војне доктрине те земље, као и реакцију Запада на тај догађај. Читајте више

ЕУ и САД би могле да уведу нове санкције Русији - 
Европска унија и САД разматрају могућност увођења нових санкција Русији, пише лист „Комерсант“.

Позивајући се на изворе, лист преноси да би нове санкције против Руске Федерације могле да буду уведене у случају да власти самопроглашених народних република Доњецка и Луганска одбију да спроведу локалне изборе 25. октобра, на дан када ће они бити одржани и у другим деловима Украјине.

„Комерсант“ наводи да су на Западу уверени да Русија има неограничен утицај на руководство република у Донбасу. Одбијање спровођења избора истог дана када они буду одржани и у остатку Украјине виде као „демонстративно“ нарушавање Минског споразума. 

Саговорници листа у западним дипломатским круговима изјавили су да уколико ДНР и ЛНР не учине уступке у вези сa датумом локалних избора, Запад ће их окривити за рушење Минског споразума, а одговорна ће бити Москва. Читајте више

Фашизам: Кијев забранио Русима рад у медијима 
Парламент Украјине у четвртак је усвојио меру којом се Русима забрањује оснивање или учествовање у раду телевизијских и радио станица у тој земљи.

Предлог закона, који су већином гласова подржали украјински посланици, прописује да нико ко учествује у раду медија не може да буде из земље коју Украјина сматра агресором, пренела је агенција АП.

Врховна рада је почетком године прогласила Русију агресорском државом, а у Украјини су још раније из понуде кабловских оператера избачени руски телевизијски канали.

Усвојена мера налаже украјинским медијским кућама да на својим сајтовима објаве комплетне информације о својој власничкој структури и да те информације доставе националном савету за медије.

Путин: Дијалог сa Донбасом кључ за будућност Украјине 
Председник Русије Владимир Путин позвао је данас Кијев и Донбас да наставе разговоре и нагласио да будућност Украјине зависи од напора свих њених грађана да превазиђу постојеће разлике.

Амандмани на украјински Устав који ће гарантовати већу аутономију областима на југоистоку земље (Донбас) морају бити проглашени након разговора са Доњецком и Луганском Народном Републиком, нагласио је Путин у петак.

„Желим да нагласим да су амандмани на Устав Украјине предвиђени Минским споразумима, али се морају примењивати и у току разговора и дијалога, у координацији са представницима Донбаса, с територијом непризнатих ДНР и ЛНР“, рекао је Путин на Источном економском форуму.

Руски председник је нагласио да је дијалог Кијева и Донбаса једно од најважнијих питања кад је реч о помирењу у Украјини.

„Нажалост, такав дијалог се тренутно не одвија“, рекао је Путин.

На питање да ли недавни сукоби испред Врховне раде имају везе с уставним амандманима, Путин је рекао да су те две ствари „потпуно неповезане“.

Према руском председнику, до сада усвојени амандмани „не мењају структуру моћи у Украјини“ и они су искоришћени „искључиво као изговор за ескалацију политичке борбе за власт“.

„То што су Украјину ставили под спољну управу, сва кључна места у влади, а сад још и у кључним регионима заузимају странци. Мислим да је то вређање украјинског народа. Зар у Украјини више нема добрих, часних људи и паметних управљача? Наравно да има“, изјавио је Путин.

Захарова: Састанак „Нормандијске четворке“ у најскорије време 
Русија рачуна на састанак шефова дипломатије „Нормандијске четворке“ у најскорије време, а Москва је поднела низ предлога у вези са тим, изјавила је Марија Захарова.

„У складу с договором председника Русије, Немачке и Француске припрема се састанак министара иностраних послова земаља ’Нормандијске четворке‘. Руска страна поднела је своје предлоге о томе. Рачунамо да ће састанак бити одржан у најскорије време“, изјавила је она.

Према њеним речима, кијевске власти поново доносе одлуке које провоцирају ескалацију конфликта у Донбасу и појачавају напетост у руско-украјинским односима.

„Током све активнијег и све конструктивнијег разматрања ситуације у Украјини на међународном плану у Кијеву се поново чују агресивне, могло би се рећи, ратничке изјаве и доносе се одлуке које су усмерене ка ескалацији унутарукрајинског конфликта, уместо обратно“, рекла је Захарова.

Кијевске власти, како је рекла, покушавају да пренесу одговорност за ширење сукоба на југоистоку земље на друге и да још више закомпликују руско-украјинске односе.

Према њеном мишљењу, сукоб у Украјини могуће је решавати само мирним путем, а заједничке америчко-украјинске вежбе у Црном мору не доприносе таквом процесу. Војска САД су се чврсто стационирали на територији Украјине, што представља грубо нарушавање Минског споразума од стране кијевских власти, изјавила је Захарова. 

Америчку војску опљачкали на војним вежбама у Украјини 
На Јарославском полигону, где се одржавају заједничке војне вежбе Украјине и САД, опљачкана је војна имовина у вредности од 215 хиљада долара, саопштила је прес-служба регионалног МУП Украјине за Лавовску област.

Полиција је успела брзо да реагује и ухапси два осумњичена — становника локалног села. Њима прети затвор од 7 до 12 година, уз конфискацију имовине.

„На питање због чега су опљачкали ову опрему, одговорили су да су намеравали да је предају у пункт за рециклажу метала. Радници регионалног одељења су опљачкану војну опрему одузели од преступника“, саопштио је шеф МУП-а Украјине за Лавовску област Дмитриј Загарија.

Према информација бројних медија, са Јарославског полигона украден је радар за дронове „талс“ који припада Оружаним снагама САД.


Русија блокирана у истрази о рушењу малезијског „боинга“ 
Русија је предлагала да се организује максимално транспарентна међународна истрага о рушењу авиона са лета МХ17 изнад Украјине прошле године, али су ти предлози блокирани, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Марија Захарова.

„Предлози Русије да се организује међународна истрага која би била максимално транспарентна и која би за ту сврху максимално користила Савет безбедности Уједињених нација били су блокирани“, рекла је Захарова на брифингу у Москви. 

Иницијатива Запада да се формира међународни трибунал за истрагу о рушењу малезијског авиона у Донбасу преурањена је и контрапродуктивна, сматра Захарова. Према њеном мишљењу, пракса показује да делатност међународних трибунала не само што је неефикасна и скупа него је и „крајње исполитизована и, у складу с тим, необјективна“.

„Не треба говорити да је било који судски процес који се остварује на основу несавесно спроведене истраге осуђен на пропаст. Уверени смо да у овом моменту не треба журити да се на било који начин и по било какву цену оснива трибунал за МХ17, него да се уместо тога спроведе квалитетна истрага о рушењу ’боинга‘“, додала је она.

Захарова је такође рекла да је руским стручњацима онемогућен пуни приступ истрази о рушењу авиона, коју води међународни тим на челу с Холандијом. Према њеним речима, „украјинска страна међународној заједници није доставила записе разговора војних авио-диспечера (који су водили лет авиона на дан рушења), без обзира на бројна обраћања и јавне изјаве руских званичника о тој теми“. Захарова је нагласила да западни медији не престају с масовним информативним нападима на Русију, коју непрестано окривљују за умешаност у трагедију авиона. Русија то тумачи као притисак на истрагу, навела је Захарова.

Италија почела да схвата важност Русије 
Влада Италије почиње да схвата да политика изолације Русије представља грешку, написала је на свом званичном блогу посланица италијанског Парламента, председница партије „Напред Италија“ Дебора Бергамини.

Политичарка је реаговала на недавну изјаву министарке одбране Италије Роберте Пиноти, која је, како преноси агенција „Аскањуз“, изјавила да је неопходно „почети са обнављањем дијалога са Русијом“ и „настојати да се нађу заједничке тачке гледишта“. 

„Чини се да Владе Италије најзад почиње да схвата да је политика изолације Русије стратешки недалековида, не само због опасног ефекта који она има на италијански извоз, него и са геополитичке тачке гледишта“, написала је Бергаминијева коментаришући речи министарке одбране Италије. 

Бергаминијева је нагласила да су у партији „Напред Италија“ више пута позивали да се Русија схвати као савезник, а не као непријатељ Запада. Према њеним речима, Москва треба да постане савезник европских земаља уколико оне намеравају да се супротставе ширењу тероризма и да стабилизују ситуацију на Блиском истоку. 

„Надамо се да ће освешћивање у овој ситуацији, које је дошло са закашњењем, довести до оштре промене курса и стратегије“, навела је Бергаминијева.



Видео вести за 04.09.




На положају Народне војске

Тенковско дејство по положајима кијевских снага


Басурин о ситуацији на фронту


Украјинa - из минута у минут -

  ОВДЕ можете погледати хронологију догађаја у Украјини и Новорусији по данима 


(0)

Остале вести из рубрике

Новости

О новом ракетном удару на Крим – Рибар

Украјинске формације појачавају интензитет ракетних напада на Крим. За недељу и по извршени су напади на Џанкој и рт Тарханкут, а вечерас - на Симферопољ и поново на Џанкој.

Русија брани традиционалне вредности које је Запад укинуо – Дугин
Русија брани традиционалне вредности које је Запад укинуо – Дугин

Западни свет је напустио класични либерализам у корист нове верзије дефинисане владавином мањина и „будности”, објаснио је руски филозоф

2024-04-30 13:51:58

Лидери ЕУ „замајавају“ људе хорор причама о Русији – Крему
Лидери ЕУ „замајавају“ људе хорор причама о Русији – Крему

Западна реторика која Москву представља као претњу је начин да се грађани одврате од проблема код куће, тврди Дмитриј Песков

2024-04-29 13:04:47

РТ: Зеленски је умањио праве размере губитака Кијева – Вашингтон пост
РТ: Зеленски је умањио праве размере губитака Кијева – Вашингтон пост

Украјински председник не жели да поремети већ отежану акцију мобилизације, изјавио је за лист локални посланик

2024-04-28 19:41:09

Главнокомандујући украјинске војске признаје успехе Русије у неколико области фронта
Главнокомандујући украјинске војске признаје успехе Русије у неколико области фронта

Украјински главнокомандујући Александар Сирски признао је да су руске снаге постигле тактичке успехе у низу области у зони борбених дејстава.

2024-04-28 16:07:54

Резултати пословања НИС Групе у првом кварталу 2024. године
Резултати пословања НИС Групе у првом кварталу 2024. године

У првом кварталу 2024. године фокус НИС-а био је на наставку и повећању обима инвестиционог циклуса започетог прошле године. Тако је у развојне пројекте инвестирано 10,5 милијарди динара, што је повећање од 62 одсто у односу на улагања реализована у првом кварталу 2023. године. Поред тога, фокус НИС-а био је на планском капиталном ремонту у Рафинерији нафте Панчево и на обезбеђивању довољних залиха горива како би се осигурало уредно снабдевање тржишта.

2024-04-27 18:13:03

Појавили се детаљи пропалог мировног споразума Русије и Украјине – Велт
Појавили се детаљи пропалог мировног споразума Русије и Украјине – Велт

Кијев би се обавезао на неутрални статус и добио међународне безбедносне гаранције, према нацрту споразума

2024-04-27 13:29:22

РТ: Запад мора да гради односе са Русијом од нуле – Кремљ
РТ: Запад мора да гради односе са Русијом од нуле – Кремљ

Москви је доста непријатељског става Европе, изјавио је Дмитриј Песков

2024-04-26 23:29:32

РТ: Трамп планира да санкционише земље због одбијања да користе долар – Блумберг
РТ: Трамп планира да санкционише земље због одбијања да користе долар – Блумберг

Саветници бившег америчког председника разматрају казне за нације које желе да тргују националним валутама, пренео је лист

2024-04-26 23:29:16

РТ: НАТО није испунио обећања Украјини – Столтенберг
РТ: НАТО није испунио обећања Украјини – Столтенберг

Снаге Кијева су „надмашене“ од стране Русије због пада западне помоћи, изјавио је шеф војног блока предвођеног САД

2024-04-26 22:53:25

Блинкен: Кина не може да побољша односе са Европом подржавајући Русију
Блинкен: Кина не може да побољша односе са Европом подржавајући Русију

Амерички државни секретар Антони Блинкен данас се, у оквиру посете Кини, састао са министром спољних послова Ванг Јијем и кинеским председником Си Ђинпингом. Једна од тачака дневног реда била је и расправа о испоруци Русији кинеских машина, алатки, микроелектронике и нитроцелулозе које се користе у војној производњи.

2024-04-26 22:33:12

РТ: САД су створиле сукоб у Украјини – Шојгу
РТ: САД су створиле сукоб у Украјини – Шојгу

Вашингтон шири глобални хаос у своју корист, тврди руски министар одбране

2024-04-26 22:05:12

РТ: Русија мора да се плаши НАТО-а – Пољска
РТ: Русија мора да се плаши НАТО-а – Пољска

Москва би изгубила у рату са Западом, тврди пољски министар спољних послова Радослав Сикорски

2024-04-26 22:00:47

Епархија Новограчаничко-средњезападноамеричка: Прогласите КиМ окупираном територијом и поништите све споразуме са Бриселом и Приштином
Епархија Новограчаничко-средњезападноамеричка: Прогласите КиМ окупираном територијом и поништите све споразуме са Бриселом и Приштином

Епархија донела Резолуцију на свом годишњем Сабору и послала јасну поруку Влади Србије

2024-04-26 12:09:09

РТ: Либерални светски поредак мора бити уништен – Орбан
РТ: Либерални светски поредак мора бити уништен – Орбан

Систем вредности који доминира Западом је „донео хаос“, сматра мађарски премијер

2024-04-26 00:01:22

РТ: Хамас изнео услове за полагање оружја
РТ: Хамас изнео услове за полагање оружја

Високи званичник те милитантне групе изјавио је да ће се она претворити у чисто политичку странку ако Палестинци добију своју државу

2024-04-25 20:17:10

РТ: Наша Европа би могла да умре – Макрон
РТ: Наша Европа би могла да умре – Макрон

ЕУ мора да докаже да није вазал Сједињених Држава, изјавио је француски председник у уводном говору

2024-04-25 20:04:48

Бајденов тим сумња да ће америчка помоћ помоћи Украјини да победи – Политико
Бајденов тим сумња да ће америчка помоћ помоћи Украјини да победи – Политико

Динамика бојног поља значајно се променила у корист Русије, рекли су званичници Беле куће

2024-04-25 13:01:57

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: