Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 03.07.

Izvor: Vostok.rs, 04.Jul.2015, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 03.07.

04.07.2015. -

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu za 02.07. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod


 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

 

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 03.07.

Narodna vojska: Kijev sprema ofanzivu  - Pukovnik Narodne vojske LNR Igor Jašenko je saopštio da kijevske snage pripremaju ofanzivu, te da se naročito fokusiraju na drugu stranu reke Severski Donec, a to dokazuje i prisutnost inženjerijskih jedinica za montažu pontonskih mostova.

Prema Jašenku, o ovoj činjenici govori i intenzivna aktivnost kijevskih snaga u Donbasu, kao i česti napadi.

Pored toga, on je rekao da su građani Ukrajine koji su demobilisani videli stvarnu sliku o tome šta se dešava u Donbasu, kao i to, koliki se broj vojnika kijevskih snaga priključio Narodnoj vojsci LNR i DNR.

Pukovnik Jašenko je naglasio da, za razliku od kijevskih snaga, Narodna vojska je u potpunosti sastavljena od dobrovoljaca.

Borbe kod Peskija  - "Kijevske snage danas su prekršile peremirje 12 puta. Iz pravca Peskija vrše borbena dejstva pomoću oklopnih vozila i minobacača prema našim položajima. Napadi su konstantni u intervalima od 15 minuta. Na vatru je odgovoreno minobacačima. Nemamo gubitke.", saopštava Narodna vojska.

MO DNR: 35 kršenja primirja  - Ministarstvo odbrane DNR je saopštilo da su kijevske snage za poslednja 24 časa 35 puta prkršile primirje napadajući teritoriju DNR.

Kako je saopšteno, ispaljeno je 15 artiljerijskih granata, 277 minobacačkih granata kalibra 82 i 120 mm, te je korišteno protivoklopno oružje i lako naoružanje.

Granatiran je Donjeck - Kubiševski region u blizini aerodroma, Gorlovka, Širokino, Spartak, Kalinovka, Krasni Partizan i Vasilevka Sahanka.









Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 03.07.


Ukidanje sankcija Rusiji možda i pre roka - Iako je 31. decembar „krajnji rok“ za ponovno razmatranje sankcija protiv Rusije, realni napredak u ispunjavanju Minskog sporazuma mogao bi da približi taj datum, izjavio je šef diplomatije Luksemburga.

Evropska unija mogla bi da razmatra pitanje sankcija protiv Ruske Federacije i pre naznačenog roka ukoliko sporazum o rešavanju situacije u Ukrajini postignut u februaru u Minsku bude poštovan, rekao je ministar inostranih poslova Luksemburga Žan Aselborn.

„Ako bude ispunjen Minski sporazum, posle 31. decembra 2015. godine, ključnog datuma, sankcije bi mogle da budu ponovo razmatrane. Ako postignemo realan napredak do tog datuma u ispunjavanju Minska 2, moći ćemo da razmišljamo o ublažavanju ili ukidanju sankcija“, rekao je Aselborn nakon razgovora sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

EU poziva Rusiju da se vrati pregovorima o gasu - Evropski parlament pozvao je Rusiju da se vrati pregovorima sa Ukrajinom u vezi sa gasom kako bi se stvorilo dugoročno rešenje.

"Pozivamo Rusiju da se odmah vrati za pregovarački sto. Želimo da nađemo dugoročno rešenje koje će obezbediti nesmetano snabdevanje gasom", rekao je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc. 

U Beču je u utorak održan sastanak Ukrajine, Rusije i Evropske komisije o gasu, ali strane nisu uspele da postignu dogovor. 

"Naftogas" je 1. jula prestao da kupuje gas od Rusije, a ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da popusti koje traži ukrajinska strana ne odgovaraju tržišnim cenama. 

"Cena za Ukrajinu je u skladu sa cenama koje važe i za susede Ukrajine, uključujući i u Poljsku", rekao je Novak.

Ruska Državna Duma o bezbednosnim pretnjama u Evropi u slučaju slabljenja dijaloga sa Moskvom - Ruska Državna Duma usvojiće danas saopštenje u kojem će ukazati na bezbednosne pretnje u Evropi u slučaju slabljenja dijaloga sa Moskvom.

U saopštenju će biti osuđen postupak Finske, koja je zabranila ulazak predsedniku donjeg doma ruskog parlamenta Sergeju Nariškinu i još petorici ruskih državljana, koji je trebalo da prisustvuju sednici Parlamentarne skupštine OEBS-a od 5. do 9. jula u Helsinkiju. 

"Sankcije protiv ruskih poslanika i delegacija proističu iz podrivanja dijaloga, sa svim negativnim posledicama po bezbednost i političku atmosferu na evropskom kontinentu", navodi se u nacrtu rezolucije. 

U tekstu se dodaje da "otvoreni diskriminatorni potezi prema ruskoj delegaciji izazivaju žaljenje i zbunjenost". 

Ruski poslanici veruju da je sadašnja situacija rezultat politike pojedinih članica EU koja nije prijateljska, a vodi se "po instrukcijama" iz Vašingtona, što utiče na bezbednost i stabilnost u Evropi.

Posmatrati Evropu kao protivtežu Rusiji je kulturni zločin - Posmatrati Evropu kao protivtežu Rusiji je politička greška i kulturni zločin, izjavio je italijanski premijer Mateo Renci u Berlinu.

„Rusija mora da poštuje suverenitet i nezavisnost Ukrajine, ali posmatrati Evropu kao protivtežu Rusiji je politička greška i kulturni zločin. Rusija je naš najveći sused i naravno da mora da poštuje pravila u Ukrajini, ali je neophodno da ponovo postane naš prirodni partner u borbi protiv terorizma“, poručio je italijanski premijer u govoru na univerzitetu u okviru jednodnevne posete nemačkoj prestonici.

„Posmatrati Evropu kao kontratežu Rusiji znači ne poznavati ni Rusiju ni Evropu, koja nije formirana kao zajednica protiv nekoga“, istakao je Renci.

Evropska unija, smatra italijanski premijer, ne bi trebalo da razmišlja samo o ekonomskim interesima. „Evropa mora da ima dušu“, zaključio je

DNR uvela režim posebne samouprave i odredila datum izbora - Vlasti Donjecke Narodne Republike uvele su na svojoj teritoriji posebni režim samouprave i nameravaju da 18. oktobra ove godine održe izbore, navodi se u saopštenju predsednika DNR Aleksandra Zaharčenka.

Po Zaharčenkovom mišljenju, poslednji jednostrani potezi Kijeva o usvajanju amandmana na Ustav Ukrajine svedoče da se „kijevski režim de fakto povukao iz minskog mirovnog procesa".

„U postojećim uslovima DNR je prinuđena da radi spasavanja minskih sporazuma samostalno pristupi njihovom sprovođenju“ - izjavio je lider Donjecke Republike. Zaharčenko je rekao da DNR „počinje sa radom odmah, ne čekajući da se Kijev urazumi“.

„Kao prvo, DNR proglašava da na njenoj teritoriji važi posebni režim samouprave, čiji su određeni uslovi pomenuti u ukrajinskom Zakonu o posebnom statusu Donbasa, u tački 11. seta mera (za sprovođenje minskih sporazuma), kao i u našem predlogu izmena Ustava Ukrajine. Kao drugo, u cilju sprovođenja tačaka 4. i 12. seta mera zakazujem za 18. oktobar ove godine održavanje lokalnih izbora na celoj teritoriji DNR“ - navodi se u Zaharčenkovom saopštenju.

Izbori će biti organizovani u skladu sa načelnim odredbama nacrta zakona Ukrajine o izborima, koji su izradile DNR i LNR i predale Kontakt grupi u okviru „dijaloga o modalitetiam o sprovođenju lokalnih izbora“.

„U cilju sprovođenja tačke 12. seta mera, lokalni izbori u DNR 18. oktobra biće sprovedeni u skladu sa odgovarajućim standardima OEBS uz monitoring od strane Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS i drugih međunarodnih organizacija. Spremni smo da način vršenja monitoringa i rada posmatrača usaglasimo u okviru Kontakt grupe“ - navodi se u saopštenju.

Po Zaharčenkovim rečima, prredstavnici Ukrajine su učestvovali u razmatranju i usaglašavanju svin napred navedenih odluka.

„Nalažem Vladi i Centralnoj izbornoj komisiji DNR da zajedno sa Narodnim sovjetom (skpštinom) usvoje sve potrebne mere za njihovo sprovođenje. Uveren sam da će one omogućiti ne samo da se sačuva minski mirovni proces, već i da dobije potrebnu dinamiku. I da će, na kraju, dovesti do konačnog završetka rata u Donbasu i političkog razrešenja globalne krize koju je on izazvao“ -  istakao je predsednik DNR.

Moskva nije Kijev - Evropu neće moliti - Šef Komiteta Državne dume Rusije za međunarodne poslove Aleksej Puškov napisao je na svojoj tviter stranici da Evropa pravi grešku blokirajući kontakte s Rusijom na parlamentarnom nivou.

Rusija, za razliku od Ukrajine, neće moliti Zapad: ona je u drugoj, težoj kategoriji, smatra šef međunarodnog komiteta Državne dume. 

V Evrope delaюt ošibku, blokiruя parlam. kontaktы s Rossieй. Rossiя - ne Ukraina, k-aя molitsя na Zapad. Rossiя v drugoй vesovoй kategorii.

— Alekseй Puškov (@Alexey_Pushkov) July 2, 2015

Na svojoj stranici na Tviteru on je naveo da Evropa pravi grešku blokirajući parlamentarne kontakte s Rusijom. 

Izjava Puškova tiče se nedavne odluke Finske da odbije ulazak ruskim parlamentarcima koji su pod zapadnim sankcijama, a među kojima je i predsednik Državne dume Sergej Nariškin. Oni ne mogu da učestvuju u letnjoj sesiji Parlamentarne skupštine OEBS-a. Ruska delegacija je na taj korak odgovorila odlukom da niko od njenih članova ne ode u Helsinki.

Otkrivene nove činjenice o zločinima ukrajinskih dobrovoljaca - Grupa hakera saopštava da su samo u Luganskoj oblasti u poslednje vreme pripadnici ukrajinskih dobrovoljačkih bataljona izvršili više od 200 zločina. „Kiberberkut“ naglašava da su dobrovoljački bataljoni apsolutno izvan kontrole Kijeva i da su se pretvorili u zločinačke grupacije.

Hakerska grupa „Kiberberkut“ objavila je dokumenta Vojnih snaga Ukrajine, Nacionalne garde i Generalnog tužilaštva Ukrajine u kojima se navodi da dobrovoljački bataljoni ne ispunjavaju naredbe Kijeva.

„Danas smo dobili zvanične dokumente koji potvrđuju činjenicu da su takozvani dobrovoljački bataljoni apsolutno van kontrole Kijeva. Faktički oni su se pretvorili u organizovane prestupničke grupe koje orobljavaju i ubijaju sopstveni narod. Tokom kaznene operacije oni su toliko navikli na to da je sve dozvoljeno i da ništa nije kažnjivo, da se osećaju kao da su iznad zakona i božjih zapovesti“, piše na sajtu „Kiberberkuta“.

Video vesti za 03.07.

Odgovor Narodne vojske po pozicijama kijevskih snaga

Razmena vatre u Aleksandrovki



Basurin o situaciji na frontu

Pozicija Narodne vojske za vreme granatiranja

Sa Narodnom vojskom u Marinki - reportaža

O situaciji na frontu kod Prvomajska

Narodna vojska pod artiljerijskim napadom

Aerodrom u Donjecku - reportaža

Ukrajina - iz minuta u minut -

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 03.07.[2015-07-04 09:46:15]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu za 02.07. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na...

Narod između opstanka i nestanka[2015-07-04 09:37:38]

Statistike su porazne i nose u sebi tragičnu istinu o narodu koji je doživeo velika stradanja u modernoj istoriji

Humanost komšija i veterinara spasla mešanca Gagija[2015-07-03 20:00:11]

U akciji zbrinjavanja psa koji se sakrio u rupu pošto ga je pregazio automobil na parkingu udružile su se komšije sa Dorćola, vatrogasci i radnici „Veterine”

Potvrđeno: Licemeri iz EU ne žele Srbiju u „Istočnom prstenu”[2015-07-03 19:50:02]

Uprkos tvrdnjama Majkla Devenporta, šefa delegacije EU u Beogradu, da je Srbija učestvovala u pregovorima oko ovog projekta, premijer Vučić je izjavio da se lično uverio da je postojala ideja da nas ovaj gasovod zaobiđe

Ukidanje sankcija Rusiji možda i pre roka[2015-07-03 16:29:44]

Iako je 31. decembar „krajnji rok“ za ponovno razmatranje sankcija protiv Rusije, realni napredak u ispunjavanju...

Vučić: O odlasku u Srebrenicu posle sednice Saveta bezbednosti[2015-07-03 16:18:35]

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da još nije doneo odluku o odlasku na obeležavanje...

Novak šalje dres bolesnoj devojčici iz Japana[2015-07-03 16:06:08]

Novak Đoković ispunio želju mlade Japanke Tomoke Sumitanji, koja je obolela od pancitopenije, neizlečivog imunološkog oboljenja. Tomokina poslednja želja je potpisan Novakov dres, srpski teniser munjevito reagovao.

Berlin: SAD brzo da objasne izveštaj o špijuniranju[2015-07-03 16:05:14]

Berlin traži da brzo bude objašnjeno šta je istinito u najnovijim izveštajima o američkim špijunskim aktivnostima,...

SAD nastavljaju da dižu tenzije oko iranskog nuklearnog programa[2015-07-03 16:02:22]

SAD nastavljaju da dižu tenzije oko pregovora u vezi sa iranskim nuklearnim programom. „Iranski nuklearni program izaziva...

I parada u Kini bez lidera EU[2015-07-03 16:00:09]

Lideri Evropske unije verovatno neće prisustvovati kineskoj vojnoj paradi, kojom će biti obeležena godišnjica okončanja Drugog...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.