Izvor: Vostok.rs, 04.Jun.2016, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 03.06.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Situacija na frontu za 02.06. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 03
.06.



Pušilin: U slučaju ofanzive sateraćemo protivnike u nove „kotlove“  U slučaju velike ofanzive kijevskih snaga, Narodna vojska Donjecke Narodne Republike bi mogla otići korak dalje dalje nego što su to činili u ranijim kampanjama i saterati protivnike u nove kotlove, izjavio je šef novog saveta DNR Denis Pušilin.



„Osnovne kijevske snage se nalaze na liniji razgraničenja. One će biti saterane u kotao, neće biti u stanju da pruže veći otpor“, naveo je šef novog saveta DNR Denis Pušilin.

On je naglasio da je Kijev izveo šest talasa mobilizacije.

„U toku su razgovori o izvođenju još jednog. Sve manje je onih koji žele da ratuju“, dodao je on.

Šef Luganske Narodne Republike Igor Plotnicki je 1. juna optužio kijevske vlasti za sabotažu Minskog sporazuma i najavio prelazak u ofanzivu „na diplomatskom frontu“.

Istoga dana, šef DNR je saopštio da je počelo prikupljanje potpisa za obraćanje Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija sa zahtevom da se Kijev primora da poštuje Minski sporazum.



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 03.06.




Ambasador EU: Brisel zainteresovan za ukidanje sankcija Rusiji  Šef predstavništva EU u Rusiji Vigaudas Ušackas izjavio je da je Evropska unija zainteresovana za ukidanje sankcija protiv Rusije uz uslov da se poštuje Minski sporazum.

„Zainteresovani smo da sankcije budu potpuno ukinute, kada Minski sporazum bude realizovan. Međutim, ne bih zalazio u detalje ovde u Kalinjingradu, kada ne govorimo o sankcijama, već o očuvanju saradnje, projekata koji daju dobar primer, i radimo na njihovom unapređenju“, izjavio je Ušackas.

Sankcije koje se odnose na mnoge grane ruske ekonomije važe do 31. jula, a sankcije protiv Krima do 23. juna. Kao odgovor na akcije Zapada, Rusija je bila prinuđena da ograniči uvoz robe iz jednog broja zemalja. 

Zaharčenko: DNR se neće vratiti u Ukropiju, možemo samo konfederaciju  
Predsednik Donjecke Republike Aleksandar Zaharčenko nazvao je Ukrajinu „Ukropijom“ i naglasio da se DNR može u nju vratiti tek kad ponovo postane Ukrajina.

Međutim, da ga ne bi pogrešno razumeli, dodatno je naglasio i precizirao:

„O vraćanju u Ukropiju ne može biti ni reči. A možemo pregovarati o nekoj vrsti suživota sa Ukrajinom. Ukropija može opet postati Ukrajina kada na njenom čelu ne bude sadašnje zločinačke vlasti i kada u njoj započne proces denacifikacije sa suđenjem ratnim zločincima“.

Kao nove i dodatne uslove je označio: „Ukrajini su potrebni slobodni izbori i istinska ustavna reforma koja će je pretvoriti u konfederaciju u kojoj će biti poštovane nacionalno-kulturne, istorijske i ekonomske posebnosti svih subjekata konfederacije. Sa takvom Ukrajinom – a ne sa današnjom Ukropijom – možemo razgovarati“.

Zaharčenko je istovremeno naglasio da je za dovođenje do kraja „procesa koji podrazumeva Minsk-2“ jer će taj proces dovesti do diplomatskog poraza Ukropije.

On je DNR nazvao državom koja je dostigla takav nivo da je više niko ne može ukinuti.

Sve je ovo Zaharčenko rekao odgovarajući na pitanja „građana Donbasa“. Jedno mu je postavio i ukrajinski vojnik koji se nije predstavio: „Kolika je verovatnoća, u procentima, da novog rata neće biti?“

Predsednik DNR mu je odgovorio: „Kolika je verovatnoća da se na ulicama Donjecka susretne dinosaurus? Pola-pola? Šalu na stranu: napustite našu zemlju – i rata neće biti. Ako to nećete – moraćemo da to rešavamo kao vojnici“.

Objavio je da će DNR ovih dana početi da svim svojim građanima izdaje pasoše sa kojima će moći da putuju u Rusiju.

Klimov: Nema više „mentorskog tona“ poslanika EP prema Rusiji  
Poslanici Evropskog parlamenta više nemaju mentorski ton prema Rusiji, smatra zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za međunarodne odnose Andrej Klimov.

„Mentorski ton je nestao. Deo onih sa kojima sam razgovarao kažu da su prestali da nam morališu nakon što je Rusija označila crvenu liniju i rekla da je spremna da izdrži do kraja i pokazala to u slučaju Krima, u sirijskom slučaju i na brojnim drugim mestima“,izjavio je senator ruskim novinarima.

Klimov je to izjavio nakon sastanaka u Briselu sa članovima frakcija Evropskog parlamenta koji predstavljaju kako „staru“ Evropu, tako i baltičke države.

Prema rečima Klimova, danas u EP „govore sa nama kao sa predstavnicima velike zemlje koja sprovodi nezavisnu spoljnu politiku i sa kojima je poželjno da se pregovara“.

„Štaviše, shvatili su, a ja sam to čuo na brojnim sastancima, da sankcije EU ne vrše onakav uticaj na Rusiju koji su očekivali da vide“, dodao je on.

Senator je stekao utisak da u EU „sada ne znaju šta da urade kako bi tu priču sa sankcijama polako preokrenuli, a da ne izgube obraz“.

Klimov je komentarisao mogućnost „najskorijeg ukidanja tzv. ’stop-lista‘ za članove Državne dume Rusije“ u Evropskom parlamentu.

„Čim se ukinu ’stop-liste‘ za naše poslanike bićemo u mogućnosti da učinimo odgovarajući korak“, zaključio je on.
 Ukrajina - iz minuta u minut -
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 03.06.

Izvor: Vostok.rs, 04.Jun.2016

  . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod. . . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . . . Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.