Izvor: Vostok.rs, 04.Jun.2016, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 03.06.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod


Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu ispod




  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 03.06.



Sirijska vojska uz pomoć Rusije oslobodila značajan deo zemlje Savetnica predsednika Sirije Busejna Šaban izjavila je da su snage Vlade Sirije uz pomoć Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uspele da oslobode od terorista značajan deo zemlje.

„Pre nego što nam je Rusija pritekla u pomoć, sirijska vojska je radila sve što je bilo u njenoj moći da oslobodi teritorije koje su zauzeli teroristi. Međutim, mi nemamo mogućnosti kakve ima Rusija. Kad su nam Rusi došli u pomoć, uspeli smo da oslobodimo ogroman deo zemlje od terorista“, izjavila je Busejna Šaban na forumu o borbi protiv terorizma koji je održan u Vašingtonu.

On je saopštenja da je Moskva navodno nezadovoljna nekim akcijama predsednika Sirije Bašara el Asada nazvao izmišljotinama.

„Mogu da vas uverim da Rusija i Sirija imaju izvanredne odnose i da mi odlično poznajemo naše ruske prijatelje“, izjavila je Asadova savetnica.

Dejstvo ruske avijacije po rafineriji terorista


Sirijska vojska se sprema za deblokiranje Deir ez-Zora 
Sirijska vojska sprema veliku operaciju koja može imati isti ili ili već značaj kao i oslobađanje Palmire.

Sve oči su prethodnih meseci bile okrenute prema gradu Alepu i istoimenoj provinciji. U nešto manjoj meri - prema provinciji Latakija i okolini Damaska. A sad se stvari zaista suštinski menjaju.

Vojni vrh u Damasku već uveliko koncentriše trupe za odbacivanje odreda Islamske države od Deir ez-Zora, adminstrativnog centra istoimene provincije. Taj grad se nalazi na Eufratu, a ID ga drži u blokadi od početka 2014-te.

Za razliku od Amerikanaca i Kurda koji od svog tobožnjeg „juriša na Raku“ prave spektakl, a nikakve ozbiljne borbe za taj grad ne vode - sirijski vojni vrh dejstvuje u tišini.

Deir ez-Zor je poslednji veliki grad u Siriji koji Islamska država drži u potpunoj blokadi.

Herojski ga brani ne previše brojni garnizon, a skidanje opsade će omogućiti sirijskoj armiji da završi opkoljavanje Rake koju je ID proglasila za svoju „privremenu prestonicu“.

Pad same Rake će u tom slučaju postati samo pitanje vremena, a vojni vrh će sve mobilne snage moći da prebaci na druge frontove. Najverovatnije na sever provincije Latakija gde borbe ne prestaju ni jedan jedini dan.

Potom bi najverovatnije usledile borbe za provinciju Idlib u kojoj jako uporište imaju proturske snage koje Ankara obilato snabdeva svim što im je potrebno za rat.

Deblokada Deir ez-Zora znatno bi podigla prestiž sirijske vojske, a za tu operaciju ne bi bile potrebne desetine hiljada vojnika jer je ceo budući front u dolini Eufrata.

Manje „pustinjske odrede“ džihadista verovatno će - kako se najavljuje - loviti ruski borbeni helikopteri.



Pregled političkih i drugih vesti za 03.06.



Obama: SAD neće prolivati svoju krv u Siriji ponavljajući greške iz prošlosti Sjedinjene Države će se zalagati za rešavanje krize u Siriji političkim sredstvima i neće „prolivati tamo krv“, ponavljajući greške iz prošlosti, izjavio je predsednik SAD Barak Obama.

„Ako Iran i Rusija žele da prolivaju svoju krv pokušavajući da pomognu svom sirijskom klijentu (Bašaru el Asadu) i tonući u živo blato — to je njihov izbor. Kao predsednik SAD napravio sam drugačiji izbor. Jedino rešenje sirijskog konflikta je politička odluka, uključujući prelazni period bez Asada. To zahteva diplomatske napore“, izjavio je Barak Obama, govoreći pred diplomcima vojno-vazdušne akademije u Koloradu.

Pritom, američki šef države je dodao da „nijedan američki vojnik nije uvučen u još jedan građanski rat na Bliskom istoku“.

„Naša spoljna politika treba da bude snažna, ali i inteligentna“, rekao je Obama, navevši da treba pažljivo izvagati posledice mogućeg učešća američkih vojnika u različitim građanskim sukobima, jer „tome nas uči istorija“.

Obamin govor pred diplomacima akademije u značajnom stepenu je bio posvećen snazi američke vojske i uspesima spoljne politike SAD. Kako se približavaju izbori u SAD, ova dostignuća će republikanci sve češće dovoditi u pitanje.

Turska optužila SAD da naoružava kurdske separatiste 
Premijer Turske Binali Jildirim izjavio je da oružane snage te zemlje u operacijama na sirijskoj granici od boraca Radničke partije Kurdistana (PKK) oduzele savremene rakete američke proizvodnje.

Prema rečima turskog premijera Binala Jildirima, Amerikanci su najnovije naoružanje predali kurdskim pobunjenicima koji pripadaju Odredima narodne samoodbrane, aktivnim u Siriji. Sirijski Kurdi su oružje dalje prosledili sabraći koja ratuje na teritoriji Turske.

Činjenicu da vojnici PKK poseduje američko oružje potvrdila je i američka administracija. Predstavnik američkog Ministarstva odbrane Kris Šervud je, međutim, saopštio da rakete nisu namenjene kurdskim separatistima u Turskoj, dodavši da mu nije poznato kako se naoružanje našlo u njihovim rukama.

SAD i Turska su saveznici iz NATO-a. SAD i EU takođe smatraju PKK terorističkom grupom. Istovremeno, kurdski pobunjenici igraju ključnu ulogu u borbama za Madžib — mesto kroz koje u Tursku prolaze borci DAEŠ-a i njihovo naoružanje.

Zaharova: Rusija spremna za intenzivniju saradnju sa SAD u Siriji 
Moskva je spremna za intenzivniju saradnju sa Vašingtonom u Siriji, izjavila je predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Naravno, saradnja bi mogla da bude intenzivnija i produktivnija. Mi smo spremni za to. Nijednom nismo odbili da koordiniramo svoje aktivnosti i pružimo bilo kakvu informaciju našim američkim kolegama“, rekla je Zaharova na konferenciji za medije.

Ona je podsetila da Rusija smatra da taj posao može da bude mnogo širi i mnogo efikasniji u mirovnom procesu u Siriji.

Lavrov i Keri o akcijama protiv Nusra fronta 
Ministri spoljnih poslova Rusije i SAD Sergej Lavrov i Džon Keri razgovarali su telefonom o potrebi da se preduzmu odlučne akcije protiv Nusra fronta.

„U fokusu pažnje se nalazila situacija u Siriji, pre svega potreba za odlučnim zajedničkim akcijama protiv Nusra fronta i sličnih terorističkih grupa, što odavno predlaže ruska strana“, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.