Ukrajina: Rusija je državni agresor

Izvor: VOA, 27.Jan.2015, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina: Rusija je državni agresor

Parlament u Kijevu je takodje proglasio samoproglašene republike Donjeck i Luhansk na istoku zemlje terorističkim organizacijama.

Ukrajinski parlament usvojio je danas rezoluciju kojom se Rusija proglašava "državnim agresorom",  dok su evropski lideri pretili da će uvesti nove sankcije Rusiji zbog podrške separatistima.

Parlament u Kijevu je takodje proglasio samoproglašene republike Donjeck i Luhansk na istoku zemlje terorističkim organizacijama i uputio apel >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << međunarodnoj zajednici za dodatnom, neubojitom vojnom pomoći i uvođenje novih sankcija Rusiji.

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Grigori Karsin je, okarakterisao odluku ukrajinskog parlamenta da proglasi Rusiju "državnom agresorom", kao "apsolutno neodgovornu i nepromišljenu” i ukazao kako se time ometa napredak u traganju za preko potrebnim kompromisom u Ukrajini.

Predstavnik ukrajinske vojske je saopštio da je u borbama na istoku Ukrajine, od juče, poginulo devet  vojnika, dok je 29 ranjeno.

Konflikt u Ukrajini spomenuo je danas i ruski predsednik Vladimir Putin tokom govora u jevrejskom muzeju u Moskvi prilikom obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja nacističkog logora smrti Aušvic od strane sovjetskih trupa.

Putin je rekao, da su "opasni i destruktivni dvostruki standardi, ravnodušnost i nedostatak brige za sudbinu drugih" očigledni "u tragediji na jugoistoku Ukrajine, gde se", kako se izrazio "hladnokrvno ubijaju civili” i optužio ukrajinskog nacionalističkog lidera iz ere Drugog svetskog rata, Stepana Banderu da je učestvovao u istrebljenju Jevreja tokom Holokausta.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.