Ukrajina: Rezultate referenduma smatramo ništavnim

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2022, 11:16

Ukrajina: Rezultate referenduma smatramo ništavnim

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je danas da, kao i u slučaju Krima, Luganska, Donjecka, Zaporoška i Hersonska oblast ostaju deo suverene teritorije Ukrajine i da rezultate sprovedenog referenduma Kijev i međunarodna zajednica smatraju ništavnim.

U saopštenju se navodi da prisiljavanje lludi na ovim teritorijama da popunjavaju neke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << papire pod nišanom ruske vojske predstavlja još jedan zločin Rusije i grubo kršenje Ustava i zakona Ukrajine, norme međunarodnog prava i međunarodnih obaveza Rusije.

"Svi državljani Ukrajine koji su učestvovali u organizaciji ove akcije zajedno sa ruskim okupatorima biće pravedno kažnjeni, u skladu sa odredbama Krivičnog zakonika Ukrajine", stoji u saopštenju.

Ministarstvo saopštava da Ukrajina ima puno pravo da vojnim i diplomatskim metodama obnovi svoj teritorijalni integritet i nastaviće da oslobađa privremeno okupirane teritorije.

"Ukrajina nikada neće pristati ni na kakve ultimatume Ruske Federacije, a pokušaji Moskve da stvori nove linije razgraničenja ili oslabi međunarodnu podršku Ukrajini osuđeni su na propast", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine poziva EU, NATO i Grupu sedam da odmah i značajno pojačaju pritisak na Rusku Federaciju, uvođenjem novih oštrih sankcija, kao i da pojačaju vojnu podršku Ukrajini.

"Pozivamo naše partnere da pokažu Rusiji da će zajednički odgovor na pokušaje aneksije, ucene i ultimatume biti povećanje podrške Ukrajini za pobedu naše države nad agresorom", stoji u saopštenju koje je Ambasada Ukrajine u Beogradu dostavila medijima.

Proruski zvaničnici u četiri regiona Ukrajine pod kontrolom Moskve saopštili su juče da se ogromna većina stanovnika izjasnilla za ulazak ovih oblasti u sastav Ruske Federacije, nakon pet dana glasanja na referendumu koje su Kijev i zapadni lideri unapred odbacili kao "farsu".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.