Ukrajina: Prestali smo se samo braniti

Izvor: B92, 19.Maj.2022, 22:53

Ukrajina: "Prestali smo se samo braniti"

Komandant ukrajinske vojske sastao se danas sa kolegama iz NATO-a, gde je govorio o toku rata.

On kaže da situacija ide u dobrom pravcu i da su ukrajinske snage dobile ključnu bitku na početku vojne operacije.

"Više nismo u situaciji da se samo branimo, izveli smo niz uspešnih kontranapada“, rekao je glavnokomandujući ukrajinskog Generalštaba general Valerij Zalužni pred Vojnim komitetom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NATO-a, prenosi Si-En-En. Ukrajinske snage su probile opsadu Harkova i Nikolajeva i bore se u pravcu Hersona, rekao je on. Zalužni kaže da Ukrajinci plaćaju izuzetno visoku cenu za slobodu i evropski izbor, a Evropa doživljava najveću bezbednosnu krizu od Drugog svetskog rata.

"Od 2014. godine svesni smo da će na kraju doći do potpune agresije i za nju se pripremamo“, dodao je on.

"Ukrajinska vojska je bila svesna da će prvi mesec biti prekretnica. Uspeli smo da oduzmemo stratešku inicijativu neprijatelja, izazovemo kritične gubitke i nateramo ih da napuste glavni cilj – zauzimanje Kijeva“, rekao je Zalužni.

On je takođe rekao da, uprkos uspesima Ukrajine, Rusi nastavljaju da granatiraju velikim intenzitetom. U proseku se svakog dana ispali 10 do 14 balističkih i krstarećih projektila. "Ovo je pretnja ne samo Ukrajini već i državama članicama NATO-a i ključno je ojačati protivraketnu odbranu“, rekao je ukrajinski general.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.