Ubedljiva pobeda Zaharčenka, Kijev ne priznaje rezultate izbora u Donjecku i Lugansku

Izvor: Telegraf.rs, 02.Nov.2014, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubedljiva pobeda Zaharčenka, Kijev ne priznaje rezultate izbora u Donjecku i Lugansku

Vođa proruskih snaga u istočnoj Ukrajini i premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike, Aleksandar Zaharčenko, odneo je danas ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima u oblastima Donjeck i Lugansk

Na predsedničkim izborima u oblastima Donjeck i Lugansk, u istočnoj Ukrajini, danas je ubedljivu pobedu odneo vođa proruskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << snaga i premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko.

Prema rezultatima ankete, Zaharčenko je dobio 81,37 odsto glasova, saopštio je šef izborne komisije Roman Lijagin, a prenele agencije.

U oblastima Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini, pored predsedničkih održani su i parlamentarni izbori. Partija Aleksandra Zaharčenka pobedila je i na parlamentarnim izborima i najverovatnije će dobiti 65 odsto glasova.

Foto: AP/Tanjug

Izbori su održani uprkos negodovanju Kijeva, Evropske unije i Ujedinjenih nacija, a podržala ih je samo zvanična Moskva. Birališta su otvorena u osam časova po moskovskom, odnosno šest po srednjeevropskom vremenu, a biće zatvorena u 20 sati (18 po srenjeevropskom vremenu).

Zaharčenko je ranije danas izrazio nadu da će zvanični Kijev priznati tu republiku i vratiti “okupirane teritorije” posle izbora.

Kijev je izbore proglasio “falsifikovanim i lažnim” zbog same procedure glasanja koja nije transparentna, jer nema međunarodnih posmatrača i omogućava glasanje “vojnicima iz druge države”.

Foto: AP/Tanjug

Iako je, prema izveštajima ruskih medija, EU zapretila Rusiji novim sankcijama u slučaju podrške izborima za proruske vlasti na istoku Ukrajine, Moskva neće promeniti odluku o priznanju izbornih rezultata, prenele su agencije.

Prorusko stanovništvo u Donjecku i Lugansku bojkotovalo je ukrajinske vanredne parlamentarne izbore održane 26. oktobra.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.