Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2014, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNESKO dobio pismo o kršenju prava novinara "Rosije sevodnja"

16.11.2014. -

Kancelarija generalnog direktora UNESKA Irine Bokove potvrdila je u petak da je dobila pismo sa molbom da se razmotre slučajevi grubog kršenja prava novinara MIA "Rosija sevodnja" u Ukrajini i u EU. Obraćanje sadrži čitav niz činjenica alarmantnog kršenja prava novinara na slobodu govora i neotuđivog prava na život.

Šestog avgusta 2014. godine poginuo je za vreme obavljanja profesionalne dužnosti fotoreporter MIA "Rosija sevodnja" Andrej Stenjin. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Ruskim novinarima više puta su odbijali ulazak u Ukrajinu, objašnjavajući to nedostatkom finansijskih sredstava kojima su raspolagali ili „nemogućnosti potvrde cilja boravka“ u zemlji, mada su u svim slučajevima dopisnici imali potrebna sredstva i dokumenta. Uz to, Litvanija i Poljska su bez objašnjenja razloga odbile dopisnicima "Rosije sevodnja" produžetak akreditacije. Varšava je izjavila da namerava da opozove dozvolu boravka u zemlji honorarnog dopisnika agencije Leonida Sviridova. Generalnog direktora MIA "Rosija sevodnja" Dmitrija Kiseljova neosnovano su uneli na spisak lica kojima je zabranjen ulazak u zemlje EU. Ranije je Bokova izjavila da je opasnost po novinare u današnje vreme realna, a nekažnjenost koja prati one koji posežu na život novinara izaziva bojazan represija i vodi ka samocenzuri, koja lišava društvo izvora informacija. Bokova je pozvala sve vlade da osiguraju operativnu i brižljivu istragu slučajeva pogibije novinara.

Od trenutka kada su ukrajinske vlasti započele vojnu operaciju na jugoistoku zemlje, poginula su četiri ruska novinara: fotoreporter agencije "Rosija sevodnja" Andrej Stenjin, saradnici VGTRK Igor Korneljuk i Anton Vološin, snimatelj Prvog kanala Anatolij Kljan. Među novinarima poginulim u Ukrajini, pored četvorice iz Rusije, jedan je iz Italije i još jedan iz Ukrajine. Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović je izjavila da svakodnevni napadi na novinare u Ukrajini pokazuju da napori za osiguranje bezbednosti saradnika medija nisu dovoljno efikasni. Ona je takođe više puta isticala da otmice novinara i napadi na njih u toku konflikta na istoku Ukrajine treba da budu prekinuti. Monitoring misija UN za ljudska prava takođe je pozvala kijevske vlasti da zaustave nezakonita hapšenja novinara, koji osvetljavaju konflikt u zemlji. Prema podacima misije, prema uhapšenim dopisnicima ruskih i stranih medija primenjivano je nasilje. Međunarodne novinarske i pravobranilačke organizacije kao što su Hjuman Rajts Voč, Amnetsi Internešnl, Evropska asocijacija novinara, zalažu se za osudu ubistava i kršenja prava i sloboda ruskih novinara u Ukrajini. Oni ističu da ukrajinske vlasti treba da osiguraju bezbednost novinara, da im pruže mogućnost da obavljaju svoju profesionalnu delatnost i da govore o onom što se dešava u toku konflikta.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.