UN: Više od 1,7 miliona Ukrajinaca prebeglo u centralnu Evropu

Izvor: VOA, 07.Mar.2022, 21:56

UN: Više od 1,7 miliona Ukrajinaca prebeglo u centralnu Evropu

Više od 1,7 miliona Ukrajinaca, koji beže od ruske invazije, prebeglo je u centralnoevropske države, saopštio je u ponedeljak Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), dok još hiljade prelaze granice Ukrajine sa susednim zemljama. . Poljska - u kojoj živi najveća ukrajinska zajednica u centralnoj Evropi - primila je više od milion ukrajinskih izbeglica od početka sukoba 24. februara. "To je milion ljudskih tragedija, milion ljudi proteranih iz domova zbog rata", tvitovala je u nedelju poljska pogranična služba. Ukupno 1.735.068 civila - uglavnom žene i deca, dok muškarci ostaju kući da se bore - do sada je prešlo granicu i ušlo u centralnu Evropu, saopštio je UNHCR. Evropska unija bi mogla da primi do 5 miliona ukrajinskih izbeglica ako se nastave ruski bombaški napadi na Ukrajinu, upozorio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj. Pojedini Ukrajinci već su se zaputili ka zapadu. U Briselu, studentkinja Katerina Debera rekla je da se nada da će moći da ima normalan život u Belgiji. "Samo želim da živim u miru i slobodi. Nadam se da će to ovde biti moguće", navela je za Rojters 20-godišnja Debera, koja je pobegla iz Lavova. Ujedinjene nacije su u ponedaljak saopštile i da je broj potvrđenih civilnih žrtava u Ukrajini porastao na 406, ali da je stvaran broj mnogo veći.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Ruske snage nastavljaju opsadu i bombardovanje ukrajinskih gradova

Izvor: VOA, 07.Mar.2022

Ukrajinski zvaničnici saopštili da je najmanje 13 civila poginulo kada je u ruskom vazdušnom udaru pogođena pekara u Makarivu, u severnom delu Ukrajine, prenosi agencija Rojters. Napad je izveden u trenutku kada je broj Ukrajinaca koji beže od ruske invazije, prema podacima Ujedinjenih nacija,...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.