UN: Istraga mogućih ratnih zločina u Ukrajini, broj izbeglica premašio 6 miliona

Izvor: VOA, 12.Maj.2022, 17:43

UN: Istraga mogućih ratnih zločina u Ukrajini, broj izbeglica premašio 6 miliona

Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju za pokretanje istrage mogućih ratnih zločina koje su ruske trupe počinile u području Kijeva i drugim oblastima. Savet, sa sedištem u Ženevi, sa 33 glasa ZA, dva PROTIV (Kina i Eritreja) i 12 uzdržanih, usvojio je rezoluciju kojom se komisiji za istragu nalaže da istraži događaje oko Kijeva i drugih područja kao što je Sumi, koja su bila pod privremenom kontrolom ruskih trupa. Zamenica ukrajinskog šefa diplomatije Emine Džaparova rekla je na zasedanju da su "u područjima koja su bila pod ruskom okupacijom krajem februara i u martu počinjena najjezivija kršenja ljudskih prava na evropskom kontinentu proteklih decenija". Dok se obraćala putem video linka, držala je crtež za koji je navela da pripada 11-godišnjem dečaku koji je silovan pred majkom. "Izgubio je sposobnost da govori i samo komunicira preko crnih linija", navela je Džaparova. Rojters nije mogao da potvrdi navode o dečaku, a portparolka ruske diplomatske misije nije odgovorila na zahtev za komentar. Rusija demantuje optužbe da napada civile. "Umesto da raspravljamo o pravim uzrocima krize u ovoj zemlji i tražimo načine da je rešimo, kolektiv  'Zapad' organizuje još jednu političku borbu da demonizuje Rusiju", naveo je u saopštenju ruski ambasador pri UN-u u Ženevi Genadij Gatilov. Rusija je nedavno isključena iz saveta, ali je i dalje mogla da prisustvuje sednici kao posmatrač. Međutim, odlučila je da ne prisustvuje u znak protesta zbog rezolucije, za koju tvrdi da je politički revanšizam. Kineski ambasador Čen Šu takođe je kritikovao "politizaciju" saveta, navodeći da bi rezolucijom moglo da se "dolije ulje na vatru" kada je reč o tenzijama u vezi sa Ukrajinom. Na istoj sednici, visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele rekla je da ima mnogo primera mogućih ratnih zločina od ruske invazije, navodeći da je u Kijevskom regionu otkriveno 1.000 tela. "Obim nezakonitih ubistava, uključujući i indikacije nasumičnih pogubljenja u područjima severno od Kijeva je šokantan", naglasila je Bašele. Desetine zemalja podržale su rezoluciju, kojom se takođe od visoke komesarke zahteva da savet u junu obavesti o kršenjima prava u Marijupolju. U međuvremenu, agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice saopštila da je broj ljudi koji su pobegli iz Ukrajine zbog ruske invazije premašio 6 miliona, u okviru najgore izbegličke krize u Evropi od Drugog svetskog rata. Većina izbeglica prešla je u Evropsku uniju kroz granične prelaze u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumuniji.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vijeće UN-a izglasalo rezoluciju o istraživanju zločina u Ukrajini

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Maj.2022

Vijeće Ujedinjenih nacija velikom većinom odobrilo je rezoluciju o pokretanju istrage o navodima o zlostavljanjima ruskih vojnika u područjima Ukrajine koja su privremeno držali pod kontrolom.  Za usvajanje rezolucije glasala su 33 člana, dok su Kina i Eritreja bile protiv. Dvanaest zemalja bilo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.