UKRAJINSKI PREDSEDNIK O PADU AVIONA: Raketa? Nije isključeno, ali nije ni potvrđeno!

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jan.2020, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UKRAJINSKI PREDSEDNIK O PADU AVIONA: Raketa? Nije isključeno, ali nije ni potvrđeno!

Ukrajinski predsednik će razgovarati danas sa amerikancima o padu aviona

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da mogućnost da je raketa oborila ukrajinski putnički avion u Iranu nije isključena, ali i da još nije potvrđena.

Zelenski je rekao da će o istrazi u vezi sa avionskom nesrećom, u kojoj je poginulo 176 putnika i članova posade, razgovarati kasnije u toku dana sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, preneo je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Rojters.

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je u četvrtak da dokazi ukazuju da je iranska raketa u utorak uveče oborila ukrajinski avion koji je leteo za Toronto i da je taj napad "možda bio nenameran ".

Prema Trudoovim rečima, kanadska i savezničke obaveštajne službe se slažu sa ovim navodima.

U oborenom avionu nalazila su se najmanje 63 kanadska putnika, prenosi AP.

Američki zvaničnici prethodno su naveli da je "vrlo verovatno" da je iranska protivavionska raketa oborila avion, usmrtivši svih 176 putnika i članova posade. I oni su pretpostavili da je napad mogao biti greška.

Avion je oboren samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo balistički raketni napad na iračke vojne baze u kojima su smeštene američke trupe, usred sukoba sa Vašingtonom zbog napada američkog drona u kojem je ubijen iranski general Revolucionarne garde Kasim Sulejmani.

Iran je pozvao SAD da sačekaju rezultate istrage o padu ukrajinskog putničkog aviona u Teheranu i odbacio kao velike laži optužbe američkih zvaničnika da su avion oborili iranski projektili, izjavio je portparol iranske vlade.

- Niko neće preuzeti odgovornost za tako veliku laž jednom kada se dokaže da je ta tvrdnja bila prevara - poručio je portparol vlade Ali Rabiei u saopštenju koji je prenela državna televizija.

Kako navodi CNN, Rabiei je rekao da, prema međunarodnim pravilima, učešće u istrazi o padu aviona mogu da uzmu Iran, kao država u kojoj se nesreća dogodila, aviokompanija i država koja je vlasnik aviona, odnosno Ukrajina, fabrika čiji je avion - Boing, kao i zemlja u kojoj je napravljen motor aviona, Francuska.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.