UKRAJINSKA KRIZA: Šojgu: Ruska vojska dobija raketni sistem S-500; Sunak: Još pola milijarde funti za ukrajinsku vojsku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2024, 06:40

UKRAJINSKA KRIZA: Šojgu: Ruska vojska dobija raketni sistem S-500; Sunak: Još pola milijarde funti za ukrajinsku vojsku

Rat u Ukrajini – 791. dan. U dosadašnjim sukobima poginulo gotovo pola miliona ukrajinskih vojnika, tvrdi ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, najavivši da će trupe na terenu dobiti prve raketne sisteme S-500. Američki Senat na putu da izglasa zakon o pomoći saveznicima, Kijevu namenjena 61 milijarda dolara. I London najavljuje jačanje kapaciteta svoje odbrambene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << industrije, Riši Sunak sprema još 500 miliona funti za ukrajinsku vojsku.

Ruski Ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je da će trupe na terenu dobiti prve raketne sisteme S-500 uz tvrdnju da je Kijev dosad izgubio gotovo 500.000 vojnika.

Šojgu je naveo da udeo savremenih sistema PVO i protivraketne odbrane u ruskoj vojsci iznosi 82 odsto i da će biti povećan na 85 procenata u naredne dve godine. Kako je ocenio, ruske snage su srušile mit o superiornosti zapadnog naoružanja.

Američki Senat raspravlja o 95 milijardi dolara pomoći saveznicima. Šezdeset jedna milijarda je namenjena Ukrajini, a ostatak Izraelu i Tajvanu.

SAD će u najkraćem roku poslati paket vojne pomoć Ukrajini vredan milijardu dolara, potvrdili su za Rojters neimenovani, dobro upućeni izvori.

Britanski premijer Riši Sunak istakao je da će britansku odbrambenu industriju postaviti u "ratni režim", najavljujući još pola milijarde funti za ukrajinsku vojsku.

Oleksandr Pivnenko, komandant Nacionalne garde Ukrajine tvrdi da ruske trupe pripremaju "neprijatna iznenađenja" u okviru letnje ofanzive i da pokušati da napadnu "neočekivane mete.“

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.