UKR: Raketom na kuću, stradala deca

Izvor: B92, 18.Jan.2015, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UKR: Raketom na kuću, stradala deca

Dvoje dece, starosti sedam i 16 godina, poginula su kada je raketa pogodila jednu kuću u gradu Vulehirsku na istoku Ukrajine, saopštila je ukrajinska vojska.

U istom napadu povređena je jedna devetogodišnja devojčica, navodi se u saopštenju.

Ukrajinski vojnici zauzeli su gotovo čitavu teritoriju aerodroma u Donjecku koju su izgubili od proruskih snaga proteklih sedmica, preneo je Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Borbe su se približile gradu Donjecku, a granatiranje je intenzivirano u drugim delovima Donbasa.

Lider proruskih snaga Aleksandar Zaharčenko okrivio je ukrajinsku vojsku za granatiranje oko Donjecka.

"Govorimo o tome da Kijev ponovo pokušava da započne rat", rekao je Zaharčenko, naveo je Interfaks.

Ukrajinske snage bezbednosti otvorile su jutros obimnu paljbu po Donjecku i okolnim naseljima iz svih vrsta naoružanja, a mediji javljaju da je poginulo najmanje šest osoba, uključujući četvoricu ukrajinskih vojnika, u kontraofanzivi protiv proruskih snaga koje se bore za kontrolu nad aerodromom u Donjecku.

U međuvremenu je ukrajinski predsednik poručio da će obnoviti Donbas i da Kijev neće dati "ni pedalj ukrajinske teritorije".

Porošenko je to rekao pred hiljadama ljudi koji su se okupili u Kijevu na maršu mira, organizovanom u znak sećanja na poginule u napadu na putnički autobus kod naselja Volnovaha u Donjeckoj oblasti, pre pet dana, kada je poginulo 13, a ranjeno 16 osoba.

Portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko izjavio je da su snage Ukrajine noćas pokrenule "masovnu operaciju" i preuzele gotovo celokupno područje aerodroma.

Ovim su borbene linije oko aerodroma samo vraćene na prethodni status, tako da, po Lisenku, ukrajinska vojska nije prekršila mirovni plan dogovoren u septembru u Minsku s Rusijom i proruskim liderima u Istočnoj Ukrajini.

Ukupan broj žrtava od četvrtka do danas je dostigao 23, među kojima je 13 ukrajinskih vojnika.

Mirovni pregovori za pronalazak rešenja za ukrajinsku krizu su, u međuvremenu, u zastoju, a odloženi su razgovori predstavnika Rusije, Ukrajine i OEBS-a, planirani za prošli petak u Minsku.

Otkazan je i samit lidera Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke, koji je želeo da organizuje ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Bilo je najava da se taj sastanak održi krajem januara, ali je nemačka kancelarka Angela Merkel istakla kako on nema svrhe ukoliko se nastave borbe.

Prema podacima UN, u konfliktu u Ukrajini je do sada poginulo više od 4.700 civila, a više od 10.000 je ranjeno.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.