Ban zabrinut zbog žestokih sukoba na istoku Ukrajine

Izvor: Press, 19.Jan.2015, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban zabrinut zbog žestokih sukoba na istoku Ukrajine

Generalni sekretar UN Ban Kimun izrazio je danas zabrinutost zbog žestokih sukoba na istoku Ukrajine i pozvao na hitno okončanje nasilja.
Ukrajinske oružane snage granatirale su juče oblast Donjecka i Gorlovke i zauzele skoro čitavu teritoriju aerodroma u Donjecku, koji su pre nekoliko sedmica zauzele proruske snage.

U okršajima je poginulo najmanje 14 ljudi, od kojih, kako prenose mediji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << 10 civila i četiri ukrajinska vojnika.

Ban je u saopštenju naveo da je "zabrinut zbog eskalacije sukoba", koji bi mogli da ponište dogovor o obustavi vatre, postignut u septembru, javio je AFP.

Generalni sekretar UN zatražio je da sva neprijateljstva budu smesta i u potpunosti obustavljena i poručio da su UN spremne da podrže napore za smirivanje sukoba i nastavaka mirovnog procesa.

Savet bezbednosti UN trebalo bi u sredu, na zahtev Litvanije, da razgovara o pogoršanju krize u Ukrajini.

Savetnik ukrajinskog predsednika Jurij Birjukov potvrdio je juče da je vojska dobila naređenje za napad teškom artiljerijom na položaje proruskih aktivista na jugoistoku Ukrajine. Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je juče obe strane da smesta obustave granatiranje i povuku teško naoružanje iz zone sukoba.

Prema podacima UN, u sukobima između proruskih aktivista i vladinih snaga u Ukrajini od aprila je ubijeno više od 4.800, a ranjeno 10.300 ljudi. Francuska agencija navodi da je to najgora humanitarna kriza od balkanskih ratova 1990-ih godina. Dogovor o primirju postignut je, uz posredovanje trilateralne kontakt grupe - Ukrajine, Rusije i OEBS-a, u septembru u Minsku, ali je dosad više puta prekršen.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ISTOK NEMIRAN Ban zabrinut zbog žestokih sukoba na istoku Ukrajine

Izvor: Blic, 19.Jan.2015

Generalni sekretar UN Ban Kimun izrazio je danas zabrinutost zbog žestokih sukoba na istoku Ukrajine i pozvao na hitno okončanje nasilja...Ukrajinske oružane snage granatirale su juče oblast Donjecka i Gorlovke i zauzele skoro čitavu teritoriju aerodroma u Donjecku, koji su pre nekoliko sedmica...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.