U granatiranju Luganska dvoje poginulih, sedmoro ranjenih

Izvor: Politika, 04.Jul.2014, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U granatiranju Luganska dvoje poginulih, sedmoro ranjenih

Granatiranje grada sa pola miliona stanovnika je zločin protiv sopstvenog naroda, rekao gradonačelnik Luganska.

LUGANSK – Dve osobe su poginule, a sedam je ranjeno u granatiranju Luganska, na istoku Ukrajine, saopštila je danas pres služba samoproglašene „Luganske Narodne Republike”, preneo je Itar-Tas s.

Očevici su ispričali da je nekoliko granata palo na centar grada tokom noći. Jedna žena je poginula, a jedan muškarac je prebačen u regionalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bolnicu sa ranom od projektila, koji je pogodio stambenu kuću u ulici Menžinski, navela je pres služba.

Jedan muskarac je poginuo od ranjavanja vatrenim oružjem, a sedam osoba je zadobilo rane od granata koje su pale na stambene kuće u više delova Luganska.

Nekoliko mina je eksplodiralo u regionalnoj onkološkoj klinici u Lugansku i ona je tom prilikom teško oštećena.

U međuvremenu je objavljeno da je šef „Luganske Narodne Republike” Valerij Bolotov raspustio vladu.

Ministri će nastaviti da rade dok ne bude formirana nova vlada, navedeno je na sajtu „Luganske Narodne Republike”.

Za vršioca dužnosti premijera imenovan je Marat Bašarov.

Nije naveden razlog za raspuštanje vlade, javlja Itar-Tas s.

Gradonačlenik Luganska Sergej Kravčenko je pozvao sve strane u oružanom sukobu da prekinu vojne akcije i da odmah sednu za pregovarački sto.

„Rat je stigao u kuće stanovnika, vojne operacije se vode na ulicama, ljudi ginu, granate uništavaju kuće i škole”, poručio je on u saopštenju, dodajući da je granatiranje grada sa pola miliona stanovnika zločin protiv sopstvenog naroda.

Gradonačelnik je tražio da se odmah prestane sa uništavanjem grada i njegovih stanovnika.

„Svaka razumna osoba shvata da sve sukobe, uključujući vojne, treba rešavati za pregovoračkim stolom, a ne bombardovanjem i granatiranjem stambenih oblasti”, izjavio je Kravčenko.

Strelkov: Slovjansk će biti uništen kroz dve nedelje

MOSKVA – Ministar odbrane takozvane „Republike Donjeck” Igor Strelkov izjavio je danas da će Slovjansk, na istoku Ukrajine, biti uništen u roku od dve nedelje, ako Rusija ne interveniše da se uspostavi primirje ili ne pomogne svojim vojnim snagama.

„Ako Rusija ne uspe da dogovori primirje sa ukrajinskim snagama, ili ne interveniše svojim vojnim snagama za nas, za ruski narod koji živi ovde, mi ćemo biti uništeni”, rekao je Strelkov u intervjuu za ruski informativni sajt Lajfnjuz.

„To će se desiti za nedelju, najviše dve. Slovjansk će biti uništen prvi, sa svim stanovništvom”, dodao je Strelkov, za koga ukrajinske bezbednosne snage tvrde da je pukovnik ruske vojne obaveštajne službe.

On je rekao i da Rusija ne želi da pomogne proruskim snagama u Ukrajini kako bi ponovo bili sjedinjeni sa „svojom narodom, svojom velikom ruskom porodicom”.

„Teško je shvatiti da posle tri meseca, skoro tri meseca koliko smo u Slovjansku, od kako smo došli da pomognemo lokalnom stanovništvu da odbrani svoja prava... nismo dobili gotovo nikakvu pomoć”, dodao je Strelkov.

Slovjansk, sa oko 11.000 stanovnika, poprište je gotovo svakodnevnih sukoba proruskih snaga i ukrajinske vojske.

„Nastavićemo da se borimo, ali zaista nam je potrebna pomoć”, dodao je Strelkov.

Agencije

objavljeno: 04.07.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.