U Srbiji više od 5.500 izbeglih iz Ukrajine; Spremni smo da zbrinemo mnogo više

Izvor: B92, 12.Apr.2022, 20:39

U Srbiji više od 5.500 izbeglih iz Ukrajine; "Spremni smo da zbrinemo mnogo više"

U Srbiji je trenutno 5.698 izbeglih iz Ukrajine koji su prijavili boravište, podaci su Komesarijata za izbeglice i migracije.

Manji broj njih nalazi se u centrima za azil, a većina je smeštena kod rodbine, prijatelja i poznanika.

Naime, 41 osoba je u Vranju i devetoro ljudi je u Obrenovcu u smeštaju Komesarijata za izbeglice i migracije.

Urajinci su uglavnom u tranzitu kroz Srbiju - ne zadržavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se jer im je Srbija usputna stanica.

Budući da je sukob u Ukrajini i dalje u toku, ne može se sa sigurnošću reći da li će doći do povećanog priliva izbeglica u budućnosti.

"Srbija je spremna da primi mnogo više izbeglica, ako na to bude zamoljena i to ćemo, kao i do sada, uraditi u saradnji sa Evropskom unijom," naveli su iz Komesarijata.

Komesarijat je početkom sukoba u Ukrajini otvorio broj telefona i imejl na koji ukrajinski državljani i njihovi domaćini u Srbiji mogu da se jave ukoliko im je potrebna pomoć.

Da podsetimo, priliv izbeglica iz Ukrajine je započeo već krajem februara, a predsednik Vučić je potvrdio da je Srbija spremna za pružanje svake vrste humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.