Tusk: Rusija mora da prestane da provocira Ukrajinu

Izvor: N1 televizija, 26.Nov.2018, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk: Rusija mora da prestane da provocira Ukrajinu

Predsednik Saveta Evropske unije Donald Tusk pozvao je Rusiju da prestane da provocira Ukrajinu i naveo da će Evropska unija biti ujedinjena u podršci Ukrajini.

"Osuđujem rusku upotrebu sile u Azovskom moru. Ruske vlasti moraju vratiti ukrajinske mornare, plovila i uzdržati se od daljih provokacija", naveo je Tusk na Tviteru.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
Ruska ratna mornarica juče je zaplenila dva ukrajinska ratna broda i jedan remorker za koje Moskva tvrdi da su ilegalno ušli u ruske teritorijalne vode u blizini Krima.

Ukrajinska mornarica tvrdi da je šest njenih mornara ranjeno kada je ruska obalska straža juče pucala na tri ukrajinska broda blizu Kerčkog moreuza. Rusija tvrdi da su tri ukrajinska mornara lakše ranjena i da im je ukazana medicinska pomoć.

Tusk je naveo da je razgovarao o situaciji s ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom i da će se kasnije sastati s njegovim predstavnicima.

"Evropa će biti ujedinjena u podršci Ukrajini", dodao je Tusk.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Kijev prekršio "ključne odredbe međunarodnog prava, ne samo pomorskog", kao i "Povelju UN, uključujući i konvenciju iz 1982. o pravu mora i druge dokumente međunarodnog prava".

Šef ruske diplomatije je rekao da, pred današnji sastanak Saveta bezbednosti, Moskva "nema iluzija, imajući u vidu da je Zapad zauzeo poziciju slepe podrške predsedniku Porošenku i njegovom režimu".

"Pozivamo zapadne sponzore Kijeva da smire one koji pokušavaju da dobiju političke poene preko vojne histerije", naveo je Lavrov.

U Ukrajini se za četiri meseca održavaju predsednički izbori.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.