Turska zabrinuta zbog tatarske manjine na Krimu

Izvor: RTS, 13.Maj.2015, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska zabrinuta zbog tatarske manjine na Krimu

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da ništa ne može da opravda akcije Rusije u Ukrajini i drugim bivšim sovjetskih republikama i izrazio zabrinutost zbog tatarske manjine na Krimu.
Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu ističe, uoči sutrašnjeg sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << NATO-a u Antaliji, u Turskoj, da ništa ne može da opravda ono što je Rusija uradila u svom susedstvu, prenosi Tanjug.
Čavušoglu navodi da je Ankara spremna da igra konstruktivnu ulogu u sporovima između Rusije i Zapada oko Ukrajine.
Turski ministar je izrazio zabrinutost Ankare zbog muslimanske tatarske manjine - naroda koji ima jake veze sa Turskom, a koji se osećaju da su na slepom koloseku i da su potisnuti dolaskom nove ruske vlasti na Krimu.
Čavušoglu ukazuje da je Zapad napravio greške stavljajući Ukrajinu pred oštar izbor između Evrope i Rusije.
"Nažalost, iako je Berlinski zid pao, zid u našim umovima nije", navodi turski ministar.
Sa ekonomske tačke gledišta, veze Turske i Rusije su podgrejane u poslednjih nekoliko meseci, pošto obe zemlje prolaze kroz hladni period u odnosima sa Evropskom unijom.
Dve zemlje, takođe, zajedno rade na ambicioznom projektu za novi crnomorski naftovod.
 
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.