Traže 11 milijardi $: Zbog neisporučenog gasa svađa nekada bratskih kompanija

Izvor: B92, 18.Okt.2019, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže 11 milijardi $: Zbog neisporučenog gasa svađa nekada bratskih kompanija

Kijev -- Ukrajinska kompanija "Naftogas" namerava da traži od ruske kompanije "Gasprom" više od 11 milijardi dolara.

Ovu sumu novca traže kao nadoknadu za mogući prekid tranzita ruskog gasa, saopštio je izvršni direktor ukrajinske kompanije Jurij Vitrenko.

"Dobro je što ćemo 1. novembra poslati ’Gaspromu‘ naša potraživanja u iznosu većem od 11 milijardi dolara, što bi moglo biti kompenzacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za prekid tranzita", napisao je Vitrenko na Fejsbuku, komentarišući izjavu direktora "Gasproma" Alekseja Milera, koji je rekao da pre zaključivanja novog ugovora o tranzitu treba rešiti sve sudske parnice.

Prema Milerovim rečima, to bi trebalo da bude potpuni prekid i povlačenje svih zahteva.

U skladu sa tim izjavama, ukrajinski mediji su saopštili da je prekid tranzita sve realniji.

Arbitražni sud u Stokholmu je 28. februara doneo odluku o sporu "Gasproma" i "Naftogasa" u vezi sa ugovorom o tranzitu gasa. Sud je odlučio u korist "Naftogasa" i obavezao "Gasprom" da isplati "Naftogasu" 4,637 milijardi dolara za kompenzaciju, zato što nije isporučio dogovorene količine gasa za tranzit preko Ukrajine. S obzirom na prethodnu odluku (prema ugovoru za isporuku gasa), ruska kompanija bi trebalo da isplati manje — 2,56 milijardi dolara.

"Gasprom" je saopštio da se ne slaže sa tom odlukom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

UKRAJINSKE ŽELjE: Za mogući prekid tranzita gasa traže 11 milijardi dolara

Izvor: Večernje novosti, 19.Okt.2019, 00:09

Ukrajinska kompanija „Naftogas“ namerava da traži od ruske kompanije „Gasprom“ više od 11 milijardi dolara Ukrajinska kompanija „Naftogas“ namerava da traži od ruske kompanije „Gasprom“ više od 11 milijardi dolara. To bi bila nadoknada za mogući prekid tranzita...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.