Trasiran put za nuklearni otpad Vinče

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2010, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trasiran put za nuklearni otpad Vinče

BEOGRAD -

Međunarodni put kojim će se nuklearni otpad iz Instituta u Vinči prebaciti u Rusiju je trasiran, a uskoro će biti isporučeni i specijalni kontejneri za transport, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva za nauku Srbije Miloš Nedeljković.

Prilikom trasiranja puta bilo je problema sa Ukrajinom i Hrvatskom, pa će se nuklearni otpad transportovati preko Mađarske i Slovenije i dalje brodom u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Rusiju, rekao je Nedeljković na sednici skupštinskog Odbora za nauku i tehnološki razvoj.

"Definisana je i trasa kroz Srbiju, koja je analizirana kroz nekoliko bezbednosnih aspekata, što su radili MUP Srbije i drugi nadležni", napomenuo je Nedeljković.

Krenula je i još jedna isporuka kontejnera za transport nuklearnog otpada, a u Vinči je, kako je rekao, izvršeno prepakivanje istrošenog nuklearnog goriva iz kontejnera za deponovanje u kontejnere za transport koji su ranije stigli.

"Čekamo još par isporuka kontejnera za transport i čim se to završi biće dat signal ministarstvima koji kontrolišu ceo postupak da odrede datum i konačnu trasu kroz Srbiju, a dalji transport preuzimaju druge zemlje", objasnio je Nedeljković.

Država bi trebalo da podrži i ubrza rešenje za privremenu deponiju nuklearnog otpada u Vinči, poručila je na sednici Odbora državna sekretarka Ministarstva za nauku Snežana Pajović.

"Trenutno postoje tri hangara, od kojih su dva u jako lošem stanju - to je sve nadomak stanovnika Vinče, a ranije doneta odluka da se sa druge strane brda pravi tehnološki park i ribnjak, što je ekološki potpuno besmisleno", upozorila je Pajović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uklanjanje otpada iz Vinče

Izvor: B92, 03.Sep.2010

Beograd -- Trasiran je međunarodni put kojim će se nuklearni otpad iz Vinče prebaciti u Rusiju, saopštili su predstavnici Ministarstva za nauku... Državni sekretar Ministarstva za nauku Srbije Miloš Nedeljković najavio je i da će uskoro biti isporučeni specijalni kontejneri za transport...Prilikom...

Nastavak na B92...

Odlazi nuklearni otpad Vinče

Izvor: Radio 021, 03.Sep.2010

Međunarodni put kojim će se nuklearni otpad iz Instituta u Vinči prebaciti u Rusiju je trasiran, a uskoro će biti isporučeni i specijalni kontejneri za transport, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva za nauku Srbije Miloš Nedeljković.

Nastavak na Radio 021...

Srbija se oslobađa nuklearne opasnosti

Izvor: Politika, 03.Sep.2010

Oko 8.000 gorivih elemenata radioaktivnog istrošenog goriva iz „Vinče” do kraja godine treba da bude transportovano u Rusiju..Vreme transporta i detaljna trasa puta 8.000 gorivih elemenata opasnog radioaktivnog nuklearnog goriva iz dobro čuvanih skladišta Javnog preduzeća „Nuklearni objekti...

Nastavak na Politika...

VINČA: TRASIRAN PUT NUKLEARNOG OTPADA

Izvor: Kurir, 04.Sep.2010, 08:17

BEOGRAD - Međunarodni put kojim će se nuklearni otpad iz Instituta u Vinči prebaciti u Rusiju je trasiran, a uskoro će biti isporučeni i specijalni kontejneri za transport izjavio je državni sekretar Ministarstva..BEOGRAD - Međunarodni put kojim će se nuklearni otpad iz Instituta u Vinči prebaciti...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.