Srbija se oslobađa nuklearne opasnosti

Izvor: Politika, 03.Sep.2010, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija se oslobađa nuklearne opasnosti

Oko 8.000 gorivih elemenata radioaktivnog istrošenog goriva iz „Vinče” do kraja godine treba da bude transportovano u Rusiju

Vreme transporta i detaljna trasa puta 8.000 gorivih elemenata opasnog radioaktivnog nuklearnog goriva iz dobro čuvanih skladišta Javnog preduzeća „Nuklearni objekti Srbije” na lokaciji gde je smešten i Institut „Vinča”, pa sve do Rusije, još se čuvaju kao tajna, ali se poslovi oko čišćenja Srbije od nuklearnog otpada konačno privode >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kraju.

Državni sekretar Ministarstva za nauku Srbije Miloš Nedeljković juče je izjavio da je prilikom crtanja mape puta bilo problema sa Ukrajinom i Hrvatskom, pa će se nuklerani otpad transportovati preko Mađarske i Slovenije i dalje brodom u Rusiju.

Da podsetimo, juna prošle godine, Srbija i Rusija su potpisale međudržavni sporazum, kojim se Ruska Federacija obavezala da iz Vinče ukloni preostali nuklearni otpad. Ovaj projekat je deo velike međunarodne inicijative koja podrazumeva da se istrošeno nuklearno gorivo korišćeno u istraživačkim reaktorima svuda u svetu vrati u zemlju porekla.

Direktor JP „Nuklearni objekti Srbije” Radojica Pešić za „Politiku” kaže da je u međuvremenu ovaj sporazum ratifikovan u parlamentima Srbije i Rusije i ima punu snagu. Na osnovu tog sporazuma ovo preduzeće je potpisalo spoljnotrgovinski sporazum sa federalnim centrom za nuklearnu i radioaktivnu sigurnost iz Moskve.

– U skladu sa tim sporazumom i ugovorom, naša je obaveza da pripremimo materijal za transport. Kada se on obavi, istrošeno nuklearno gorivo odlazi iz Srbije, a ostaje nam izvesna količina goriva drugog tipa, koji se koristi u manjem reaktoru u Vinči, koji je još aktivan – kaže Pešić, potvrđujući da će najavljenim transportom Srbija biti oslobođena višedecenijskog istraživačkog nasleđa u reaktoru otvorenom 1959. godine, a ugašenom 1982. godine.

U reaktorima sovjetske proizvodnje obavljali su se ogledi u fizici, radiohemiji nuklearno-energetskim tehnologijama i u proizvodnji izotopa. Obogaćeno gorivo uvezeno je iz tadašnjeg SSSR-a za sagorevanje u RA reaktoru korišćenom u istraživačke svrhe.

Pešić, koji rukovodi javnim preduzećem za čuvanje ovog otpada, ističe: „Od momenta kada reaktor ne radi, gorivo je skladišteno na adekvatan način, u okviru reaktorske instalacije u Vinči”.

Kada je neutrošeno nuklearno gorivo u najvećoj tajnosti i pod neviđenim merama bezbednosti avgusta 2002. godine u ranim jutarnji časovima transportovano iz Vinče do beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla”, administracija tadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša nazvala je „jednom od najznačajnijih akcija na planu neširenja naoružanja preuzetih posle terorističkih napada u SAD 11. septembra”.

Pešić podseća da je tada iz Srbije odneseno 48 kilograma svežeg goriva.

– Količina koja sada čeka na transport je veća, ali to ne predstavlja problem da se gorivo tehnološki pripremi za transport. Međutim, ovo gorivo je opasno za stanovništvo, jer je radioaktivno – napominje direktor „Nuklearnih objekata Srbije”.

Naš sagovornik ne želi da licitira sa datumom transporta, ali ostavlja mogućnost da će se operacija iznošenja otpada obaviti do kraja ove godine. Veo tajne nadvijen nad akcijom je logičan. Pre osam godina, izneseno je dovoljno goriva da se od njega naprave dve atomske bombe. Posao čišćenja Srbije od radioktivnog goriva je vredan 35 miliona evra.

Aleksandar Apostolovski

objavljeno: 04/09/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.