Tramp i smena: Demokrate pokrenule zvaničan proces opoziva

Izvor: B92, 25.Sep.2019, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp i smena: Demokrate pokrenule zvaničan proces opoziva

Demokrate tvrde da je Tramp vršio pritisak na predsednika Ukrajine.

Demokratska stranka u Sjedinjenim Američkim Državama započela je službeni postupak opoziva protiv predsednika Donalda Trampa zbog optužbi da je vršio pritisak na strane vlasti tražeći da pokrenu istragu o njegovom političkom suparniku.

Nensi Pelosi koja je članica Demokratske stranke, rekla je da predsednik "mora da preuzme odgovornost".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Tramp je negirao krivično delo i napore demokrata nazvao "lovom na veštice".

Uzbunjivač iz američke obaveštajne zajednice podneo je službenu žalbu na jedan ili više telefonskih poziva između predsednika Trampa i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Bela kuća za sada odbija da objavi transkript razgovora, ali demokrate kažu da je Tramp zapretio da će povući vojnu pomoć Ukrajini, osim ako se Zelenski ne složi da istraži nepotvrđene optužbe za korupciju protiv vodećeg Trampovog političkog rivala Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera.

Tramp je priznao da je razgovarao o Bajdenu sa Zelenskim, ali je negirao da je vršio pritisak na ukrajinskog predsednika da istraži njegovog političkog rivala.

Kako teče proces opoziva?

Proces počinje u Predstavničkom domu Kongresa.

Bilo koji član doma može da podnese zahtev za pokretanjem takozvanog impičmenta ukoliko sumnja da je predsednik počinio "izdaju ili drugi težak zločin ili prekršaj."

Poslanici predstavničkog doma razmatraju optužbe. Ukoliko prosta većina od 51 odsto poslanika podrži opoziv, proces prelazi u drugu fazu - suđenje.

Analiza Entonija Zarhera, BBC dopisnika iz Severne Amerike

Već mesecima demokratske u Predstavničkom domu igraju semantičku igru. Želeli su da i oni koji podržavaju i oni koji se suprotstave formalnom postupku opoziva predsednika Donalda Trampa, misle da će dobiti ono što žele.

Ova strategija pokazala je da se Nensi Pelosi i druge demokrate brinu da bi postupak opoziva doveo umerene demokrate u rizičnu situaciju pred reizbor 2020.

Čini se da se ta računica promenila nakon vesti o razgovoru Trampa s ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Sada se čak i političari na sredini zalažu za postupak opoziva.

Brana se slomila. Duh je izašao iz boce. Izaberite metaforu koja vam se dopada. Jednostavna činjenica je da je Pelosi donela odluku da se prebaci iz otpora prema postupku opoziva do - u najmanju ruku - otvorenosti za to.

Put je neizvestan. Predsednik je najavio da će objaviti transkript telefonskog razgovora koji se vodio sa Zelenskim 25. jula. Iako to neće biti dovoljno za demokrate, možda će Bela kuća učiniti više da prihvati zahteve Kongresa.

Ankete javnog mnjenja bi mogle da pokažu da najnovija drama ruši jednu ili drugu stranu. Ili bi obe stranke mogle da se upuste u dugu, mučnu bitku koja bi mogla da potraje do najmračnijih dana zime.

Liderka demokrata Nensi Pelosi rekla je da je Tramp "prekršio zakon", a njegove postupke nazvala je "kršenjem ustavne odgovornosti".

"Predsednik je ove nedelje priznao da je tražio od predsednika Ukrajine da preduzme korake koji bi bili korisni za njegovu politiku", rekla je ona i dodala: "Predsednik mora da preuzme odgovornost."

Pelosi je stariji demokrata. Dugo je odolevala pozivima da pokrene postupak opoziva, ali su optužbe protiv Trampa u vezi s Ukrajinom naterale brojne demokrate koji su prethodno bili protiv da podrže pokretanje opoziva.

Bajden je negirao krivično delo, a dokazi koji bi podržali tvrdnje protiv njega se nisu pojavi. Rekao je da podržava postupak opoziva, osim ako se predsednik ne pridržava istraga.

Trampov opoziv "bio bi tragedija", rekao je Bajden. "Ali tragedija njegovih postupaka." On je trenutno vodeći kandidat koji bi mogao da smeni Trampa na narednim izborima 2020.

Tramp je na optužbe odgovorio na Tviteru.

Napisao je da su demokrate namerno upropastile i umanjile značaj njegove posete Ujedinjenim nacijama ovom "udarnom vešću" i "nastavkom lova na veštice".

"Nikada nisu videli transkript poziva. Ovo je totalno lov na veštice!" napisao je predsednik Amerike.

On je najavio da će u sredu objaviti transkript konverzacije sa predsednikom Ukrajine, kako bi pokazao da je razgovor bio "totalno primeren".

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1176559966024556544

Lider republikanaca u Predstavničkom domu, Kevin MekKarti rekao je da Pelosi "ne govori u ime Amerikanaca kada je ovo u pitanju".

"Ona ne može jednostrano da odluči o pokretanju istrage", rekao je MekKarti.

U međuvremenu, vršilac dužnosti direktora američke nacionalne obaveštajne službe Džozef Megvajer je odbio da Kongresu dostavi izveštaj uzbunjivača.

On bi trebalo da javno svedoči pred obaveštajnim odborom Predstavničkog doma u četvrtak.

U Njujork Tajmsu je objavljeno da je uzbunjivač zainteresovan da razgovara sa poslanicima, a da predstavnici Bele kuće i obaveštajnih službi rade na tome da omoguće anonimno svedočenje u Kongresu.

Odbor Predstavničkog doma sada može formalno da pokrene istragu o telefonskom razgovoru Trampa i Zelenskog i utvrditi da li je počinio predsednik Amerike počinio krivično delo zbog kog može biti opozvan sa dužnosti.

Pelosi je rekla da će se istrage koje se o Trampu vode u šest drugih odbora u Kongresu, nastaviti pod okriljem formalne istrage o opozivu.

Istraživanje javnog mnjenja agencije Jugov (YouGov) pokazalo je da bi 55 odsto Amerikanaca podržalo opoziv Trampa ukoliko bi bilo dokazano da je suspendovao vojnu pomoć Ukrajini kako bi naterao vlasti te zemlje da pokrenu istragu protiv Džoa Bajdena.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tramp i smena: Demokrate pokrenule zvaničan proces opoziva

Izvor: Radio 021, 25.Sep.2019

Demokrate tvrde da je Tramp vršio pritisak na predsednika Ukrajine...Getty Images..Demokratska stranka u Sjedinjenim Američkim Državama započela je službeni postupak opoziva protiv predsednika Donalda Trampa zbog optužbi da je vršio pritisak na strane vlasti da naštete njegovom političkom suparniku...Nensi...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.