Izvor: RTS, 27.Feb.2022, 18:59

Totalni rat Rusije i Ukrajine, prva tri dana

Za rusku invaziju na Ukrajinu dobro su se pripremili samo Rusi. Ukrajinska vojska uhvaćena je na spavanju. Civili beže, ali i ginu ako se nađu na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Ruska vojska primenjuje manevarsko ratovanje, brze pokrete i bombardovanje avijacijom i krstarećim raketama.
Posle tri dana ili 72 sata „specijalne vojne operacije", ruska vojska ušla je u predgrađa Kijeva, zatim u drugi po veličini grad Harkov, okružila grad Sumi, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa Krima izbila na reku Dnjepar, a u regionu Donjecka i Luganska više desetina kilometara.

Prvi sati rata pokazali su i da je ukrajinska vojska uhvaćena na spavanju. Iako već osam godina imaju veoma loše političko-bezbednosne odnose sa Moskvom, snimci ruskih oklopnih vozila koja bez zaustavljanja ulaze u Ukrajinu, kao i situacija posle tri dana rata, govore da Generalštab u Kijevu nije spremio svoje oružane snage za rat sa jednom od najmoćnijih vojski na svetu.
Ukrajina je prva zemlja u istoriji, koja je opštu mobilizaciju vojske proglasila tek kada je počeo rat. Kako mobilizacija traje danima, moguće je da se i ne završi do kraja rata. I najavljena pomoć Zapada u naoružanju može doživeti istu sudbinu, da ne stigne do kraja rata.
Ruska vojska, diplomatija, mediji i službe bezbednosti koordinisano su danima pre početka napada, svako iz svog delokruga rada, očigledno pripremali teren za brzu pobedu u ratu protiv Ukrajine. Kompletan napad baziran je na preciznim obaveštajnim informacijama, dobrom poznavanju raspoloženja građana Ukrajine ali i stvarnih operativnih sposobnosti i morala ukrajinske vojske.
Snimci na društvenim mrežama govore da su ukrajinske snage na više mesta pružile žestok otpor, uništile na desetina oklopnih vozila, transportera i kamiona i delimično pomrsile planove ruskog predsednika Vladimira Putina.
Međutim, činjenica da ruska vojska mesta koja ne može da osvoji, samo zaobiđe, ostavi ukrajinsku vojsku u okruženju i nesmetano nastavi dalje, govori da nema strateški organizovane odbrane i kontranapada. Rusi sprovode školski primer manevarskog ratovanja.
Svi snimci borbi koji se mogu naći na društvenim mrežama, govore da su Ukrajinci Rusima najveće gubitke naneli iz zasede i dobrim delom koristeći američke i britanske protivoklopne sisteme „džavelin” i NLAV, koje se nedavno dobili kao vojnu pomoć.
Sa druge strane, nema znakova frontalne borbe, tenkova i borbenih vozila pešadije u jurišu, već se ruske snage uglavnom kreću u koloni, kada su i najviše ranjive od napada iz zasede ili iz vazduha.
Sličnosti sa Irakom i JugoslavijomUkrajinska vojska nije postavila protivtenkovske betonske barijere, kao ni protivtenkovske mine, niti ima znakova da su uspostavljene linije odbrane sa rovovima, bunkerima, rezervnim položajima – na granici ili na očekivanim pravcima napada.
Iako ima mnogo lažnih vesti o gubicima na obe strane, vidi se na primer da leti samo po nekoliko borbenih aviona i helikoptera Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine. Rusi su objavili da su prvog dana gađali 11 aerodroma, odnosno sve lokacije baziranja ukrajinske avijacije. Zbog te činjenice je jedan ukrajinski Su-27 morao da sleti u Rumuniju.
Rusi su izveli veliki helikopterski desant na aerodrom Gostomelj kod Kijeva koji je, inače, udaljen čak 80 kilometara od granice sa Belorusijom. Leteli su nisko, a da niko na njih nije zapucao do pred samo sletanje i desantiranje specijalnih jedinica ruske vojske na aerodrom.
Vojna strategija napada jednim delom podseća na zauzimanje Krima 2014, gotovo bez ispaljenog metka, kada je ukrajinska vojska bila zatečena. Opet, podseća i na američku invaziju na Irak 2003, kada su snage SAD gledale da što pre stignu do Bagdada, usput isprekidaju glavne vojne komunikacije i izoluju što je moguće veći broj jedinica.
Za razliku od Vojske Jugoslavije 1999. godine, oružane snage Ukrajine nisu izmestile municiju iz magacina, naoružanje iz kasarni, nisu se maskirali niti skrivali od nadmoćnijeg neprijatelja. Magacini sa dragocenom municijom i drugim ratnim materijalom eksplodirali su detonacijama poput manje nuklearne bombe.
Ukrajinska vojska, prema velikom broju neproverenih informacija sa društvenih mreža, slama napad ruske vojske, ali očigledno, samo na društvenim mrežama. Ruski mediji lansiraju snimke gde često stoje table sa natpisima gradova, uništenu ukrajinsku borbenu tehniku koja se raspoznaje. I iz sata u sat idu dalje, ili jednostavno ostave u okruženju tačke otpora ukrajinske vojske.
Kao osnovnu pretpostavku pobede u ratu, ruska avijacija ostvarila je prevlast u vazdušnom prostoru Ukrajine za samo nekoliko sati. Specijalne jedinice, koje su osim avijacije glavna snaga za brzo ratovanje, osim već pomenutog desanta i držanja aerodroma kod Kijeva, uspele su da među prvima stignu do predgrađa ukrajinskog glavnog grada.
Potpuno suprotno, ukrajinske specijalne snage nisu uradile gotovo ništa. Uništavanje ruskih oklopnih vozila iz zasede može teoretski pripisati ukrajinskim specijalnim snagama. Ali nema podataka o bilo kakvoj diverziji iza neprijateljskih linija, posebno noću, što je jedan od glavnih zadataka specijalnih jedinica. Američke specijalne snage su u proteklih osam godina izvodile intenzivnu obuku sa kolegama iz Ukrajine, ali je učinak očigledno slab. 
Rat sa strujom i internetomSnimci sa društvenih mreža i izveštaji borbi, eksplozija ili kretanja ruskih vojnih kolona pokazuju da svuda, i u Kijevu i u selima širom zemlje ima struje i da čak radi ulično osvetljenje. Devedesetih godina prošlog veka na Balkanu nije bilo tako.

Iako ruske jedinice za elektronsko izviđanje i protivelektronska dejstva intenzivno ometaju radio-vezu i elektronske uređaje Oružanih snaga Ukrajine, nema velikih prekida sistema mobilne telefonije niti interneta. Čini se sve, koliko je moguće, da civili što manje osete rat.
Društvenim mrežama širi se snimak na kojem starija žena prkosno govori ruskom vojniku na jugu Ukrajine zašto je napao njenu zemlju, a vojnik sa druge strane smireno odgovara koristeći reči „molim vas".
Opet, u jednoj od uništenih kolona ukrajinske vojske, uz oklopna vozila i vojne kamione, pokazuje jedan od video-snimaka na društvenim mrežama, uništeno je nekoliko civilnih kamiona i automobila koji su se tu našli slučajno, a leševi više vozača i putnika leže pored puta.
Iako ukrajinska vojska i državni vrh pozivaju građane da prave Molotovljeve koktele u Kijevu, u prva tri dana napada gotovo da nije zabeležen bilo kakav otpor građana. Nema takozvane nenasilne borbe, koja bi sigurno imala efekta, jer ruska vojska ima naređenje da ne napada mirne građane.
Trećeg dana rata, Ilon Mask je usmerio svoje satelite ka Ukrajini i omogućio korišćenje usluge „Starlinka”, odnosno satelitskog interneta.
Medijski rat, fejk njuz protiv činjenicaDruštvene mreže pune su lažnih informacija, video-snimaka i fotografija i analiza i sa jedne i sa druge strane.
Možda je najviše odjeka na ukrajinskoj strani imao „Duh Kijeva", pilot aviona Mig-29 koji je oborio šest ruskih aviona. Zapadni mediji su vrlo brzo utvrdili da se radi o fejk njuzu i da je jedan snimak potiče iz video-igrice.
Ruski korisnici društvenih mreža lansirali su snimke sa navodnim masovnim padobranskim desantom na Ukrajinu, ali je vrlo brzo utvrđeno da se radi o vojnoj vežbi „Vostok 2018".
Nekoliko dana pred početak rata, upečatljive su bile objave na zvaničnim internet portalima i nalozima na društvenim mrežama ruske i ukrajinske vojske.
Ministarstvo odbrane, Oružane snage i drugi nalozi koji pripadaju sistemu odbrane Vlade u Kijevu danima pred rat objavljivali su isključivo izjave zvaničnika. Na razne teme, pa i pripreme javnosti na mogući rat.
Sajt i nalozi Ministarstva odbrane Ruske Federacije radili su uobičajeno. Objavljivali su vesti o vojnoj obuci, od Crnog mora do Dalekog istoka, a 23. februara, dan pred početak rata i o proslavi praznika Dana branilaca otadžbine.
Nekoliko sati posle početka specijalne vojne operacije, poslednja i jedna od glavnih vesti, bila je posvećena dečaku kome je vojska ispunila želju da dođe u kasarnu i uđe u tenk.
Zvanični ukrajinski vojni nalozi puni su utisaka o uspesima u borbi protiv okupatora, iako u stvarnosti ruska vojska na svim frontovima polako ali sigurno napreduje. Zvaničnici takođe objavljuju informacije koje se često vrlo brzo ispostave kao lažne. Tačno je jedino da je predsednik Zelenski sa kompletnim državnim i vojnim vrhom još u Kijevu.
Ministarstvo odbrane Rusije na svakih nekoliko sati objavljuje propagandnu izjavu portparola, general-majora Igora Konašenka, koji smirenim tonom saopštava gubitke ukrajinske vojske, kao i situaciju dokle su prodrle ruske vojne snage.
Ruski vojni kanal TV Zvezda izvestio je da prvo oklopno vozilo koje je krenulo u „specijalnu vojnu operaciju" nosi Barjak pobede – vojnu zastavu 51. motostreljačke divizije, koju su trojica vojnika Crvene armije istakla na Rajhstagu 1. maja 1945. godine.
Slučajno ili ne, jedan od trojice vojnika Crvene armije koji su razvili barjak, Aleksej Berst, rođen je nedaleko od Harkova u Ukrajini.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.