Svaka druga žena u Srbiji izložena psihičkom nasilju partnera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2019, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaka druga žena u Srbiji izložena psihičkom nasilju partnera

Najnovije istraživanje OEBS-a o pokazuje da je 70 procenata žena sa teritorije Zapadnog Balkana, Moldavije i Ukrajine doživelo neki oblik nasilja.

"Gotovo polovina žena u Srbiji je izložena nekom vidu nasilja", kaže Marija Babović, profesor Univerziteta u Beogradu.

OEBS je na konferenciji u Briselu predstavio nalaze istraživanja o bezbednosti žena sprovedenog tokom 2018. godine u Albaniji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji, BiH, Moldaviji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ukrajini kao i na teritoriji Kosova.

"Oko 16 miliona žena na toj teritoriji pogođeno je nekom vrstom nasilja od svoje 15. godine. To su neprihvatljive činjenice, kako sa ljudskog aspekta tako i sa aspekta bezbednosti i stabilnosti, ali i ekonomskog i socijalnog stanja društva", kaže generalni sekretar OEBS Tomas Greminger.

Istraživanje OEBS-a ukazuje na činjenicu da je 60 procenata od 15.000 ispitanih žena bilo psihički zlostavljano od strane partnera, a njih 45 procenata je bilo predmet seksualnog uznemiravanja.

"U Srbiji gotovo svaka peta žena je izložena fizičkom ili seksualnom nasilju, a 44 procenta žena je izloženo psihičkom nasilju od strane svojih partnera. Svaka deseta žena je nekada u svom životu bila proganjana od nekoga, a 42 procenata ih je bilo izloženo seksualnom uznemiravanju", navodi profesor Marija Babović.

Ona ukazuje na činjenicu da je ovo istraživanje OEBS-a prvo veliko istraživanje o nasilju nad ženama koje je sprovedeno u Srbiji. Dobijeni podaci govore da je problem nasilja nad ženama gotovo istovetan kako u Srbiji tako i u regionu, ali i zemljama EU za koje je istraživanje rađeno 2014. godine

"Postoji potreba za akcijom i u zemljama EU i u zemljama koje žele da uđu u EU. Interesantno je da nema tako velike razlike u podacima dobijenim iz ova istraživanja. Cifre su toliko mračne da je svakom političaru jasno da se nešto mora preduzeti", navodi Tomas Greminger.

Činjenica koja takođe zabrinjava, a prisutna je kako u Srbiji tako i širom regiona, jeste ta da je veoma mali broj žena spreman da prijavi nasilje.

"U Srbiji manje od deset procenata žena je spremno da prijavi nasilje. Postoji nepoverenje prema institucijama, a naročito kada je u pitanju nasilje koje se doživi od sadašnjih partnera", navodi profesorka Babović.

U regionu gotovo dve trećine žena smatraju da je nasilje nad ženama u njihovom okruženju "uobičajeno", a zabrinjava i to što žene misle da same treba da izađu na kraj sa nasiljem.

"Bez institucionalne podrške, primene zakona i sankcionisanja takvog ponašanja nema načina da se izađe iz začaranog kruga nasilja", upozorava Babović.

Ona ukazuje Srbija od 2015. godine nema zvaničnu strategiju za suzbijanje rodno zasnovanog nasilja nad ženama, a da je kao potpisnica Istambulske konferencije Saveta Evrope dužna je da obezbedi efikasan sistem za prevenciju i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

U OEBS-u navode da očekuju da na osnovu rezultata njihovog istraživanja političke strukture u državama preduzmu neophodne akcije kako u vidu donošenja odgovarajućih zakona koji će zaštititi žene od nasilja tako i u obuci policije i pravosuđa, ali i kroz obrazovanje i podizanje svesti žena o njihovim pravima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OEBS: Svaka druga žena u Srbiji izložena psihičkom nasilju

Izvor: B92, 06.Mar.2019

Brisel -- Najnovije istraživanje OEBS-a pokazuje da je 70 procenata žena sa teritorije Zapadnog Balkana, Moldavije i Ukrajine doživelo neki oblik nasilja...”Gotovo polovina žena u Srbiji je izložena nekom vidu nasilja”, kaže Marija Babović, profesor Univerziteta u Beogradu...OEBS je na konferenciji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.