Izvor: B92, 14.Feb.2024, 20:49

Sutra sastanak o Ukrajini: Sastaju se ministri zemalja NATO

Ministri odbrane NATO-a sastaće se sutra u Briselu kako bi pripremili samit Alijanse u julu u Vašingtonu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je istorijski napredak u potrošnji na odbranu i naveo da je prošle godine zabeležen rast bez presedana od 11 odsto u evropskim saveznicama i Kanadi.

On je dodao da ove godine očekuje da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 18 saveznika, što je, kako je naveo, rekordan broj, potrošiti 2 odsto svog BDP-a na odbranu.

"Od kada je obećanje ulaganja dato 2014. godine, evropski saveznici i Kanada su dodali više od 600 milijardi američkih dolara za odbranu, tako da imamo veliki napredak", rekao je Stoltenberg. Ministri odbrane NATO-a će takođe razgovarati o napretku koji je postignut u povećanju proizvodnje municije i obezbeđivanjem sredstava za nove odbrambene planove NATO-a.

"U proteklih nekoliko meseci, NATO je sklopio ugovore vredne deset milijardi dolara... Trenutno testiramo ove planove kroz vežbu Steadfast Defender, najveću vežbu NATO-a u poslednjih nekoliko decenija“ sa otprilike 90.000 snaga iz svih 31 saveznica i Švedske", naveo je Stoltenberg, navodi se u saopštenju Alijanse.

Na dnevnom redu će biti i podrška NATO-a Ukrajini, a generalni sekretar je naglasio da su uz pomoć Alijanse "hrabri Ukrajinci ponovo zauzeli polovinu teritorije koju je Rusija osvojila, otvorili koridor u Crnom moru i naneli velike gubitke ruskim snagama“.

On je pozdravio nedavnu odluku Evropske unije o velikom novom paketu pomoći i rekao da računa da će Kongres SAD uskoro uslediti, jer „ovo nije dobrotvorna akcija, ovo je ulaganje u našu sopstvenu bezbednost“.

Danas se u sedištu NATO-a u Briselu sastala Kontakt grupa za odbranu Ukrajine predvođena SAD kako bi se pozabavila situacijom na terenu i hitnim potrebama Ukrajine.

Ministri odbrane će sutra razgovarati o tome kako dalje ojačati odvraćanje i odbranu NATO-a, nakon čega će uslediti sastanak Saveta NATO-Ukrajina uz učešće ukrajinskog ministra odbrane Rustema Umerova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO skup,   Vašington

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stoltenberg upozorio NATO da ne dozvoli da se stvori razdor između SAD i Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Feb.2024, 02:28

Ministri odbrane NATO-a sastaće se danas u Briselu kako bi pripremili samit Alijanse u julu u Vašingtonu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.