Sukobljene strane u Ukrajini još ne povlače artiljeriju

Izvor: Blic, 16.Feb.2015, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobljene strane u Ukrajini još ne povlače artiljeriju

Predstavnici ukrajinske vojske i proruskih separatisrtičkih snaga izjavili su danas da nisu spremni na povlačenje teškog naoružanja, prenele su zapadne novinske agencije.

Portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko tvrdi, kao je preneo Rojters, da "separatisti krše prekid vatre", dok AFP prenosi izjavu portparola snaga samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduarda Basurina da je, po sporazumu postignutom prošle sedmice u Minsku, povlačenje naoružanja moguće samo "pod >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << određenim uslovima, a jedan od njih je potpuni prekid vatre".

Sukobljene strane po sporazumu treba da počnu sa povlačenjem artiljerije i drugog velikokalibarskog naoružanja najkasnije 48 sati od stupanja na snagu prekida vatre u nedelju u ponoć.

Lisenko optužuje pobunjenike da nastavljaju sa napadima na ukrajinske pozicije.

"Preduslov za povlačenje teškog naoružanja je ispunjavanje jedne od tačaka sporazuma iz Minska - prekida vatre. Oko 120 napada nisu pokazatelj prekida vatre. U ovom trenutku nismo spremni na povlačenje teškog naoružanja", rekao je Lisenko.

Basurin je, takođe, rekao da će proruske snaga početi povlačenje naoružanja sa linije fronta samo u slučaju "punog prekida vatre", odnosno "ako dobiju određeni signal a to je ako Ukrajinci urade to isto".

"Ako ukrajinska vojska ne prestane sa pucanjem i kršenjem sporazuma iz Minska, snage DNR neće povući svoje oružje", rekao je predstavnik ustanika.

Borbe se i dalje nastavljaju oko grada Debaljceva intenzivnom razmenom artiljerijske vatre. U Debaljcevu je raskrsnica železničkih pruga iz pravca Harkova, Marijupolja, Rostova na Donu, Taganroga i Moskve.

Ukrajinska agencija UNN prenela je izjavu predstavnika DNR u Kontakt-grupi Denisa Pušilina ruskom radiju da se ukrajinskim vojnicima nudi "zeleni koridor" za napuštanje Debaljceva, kojim mogu izaći bez oružja i tehnike.

Prema njegovim rečima, u Debaljcevu ima šest do osam hiljada vojnika.

S druge strane, TAS S je preneo izveštaj Donjecke novinske agencije da su Ukrajinci otvorili artiljerijsku vatru na teritoriju aerodroma Donjeck u trenutku dok su na njoj bili Basurin i grupa od 30 novinara.

UNN je, pak, prenela tvrdnju komandira ukrajinskog bataljona "Donbas" Semjona Semjončenka da se u selu Širokinu kod Marijupolja vode pešadijske borbe i da se puca iz artiljerije i minobacača.

Ranije danas je štab za odbranu Marijupolja saopštio da je juče u borbi kod sela Širokina poginulo pet ukrajinskih vojnika, a da su 22 ranjena i da su svi iz dobrovoljačkog bataljona "Azov".

U četvrtak 12. februara ujutru, u Minsku su završeni pregovori lidera zemalja "Normandijskog kvarteta" - Vladimira Putina, Petra Porošenka, Angele Merkel i Fransoa Olanda a istovremeno je održan susret trilateralne Kontakt-grupe, uz učešće bivšeg predsednika Ukrajine Leonida Kučme, izaslanika za humanitarna pitanja Viktora Medvedčuka, lidera samoproglašenih DNR i Luganske Narodne Republike Aleksandra Zaharčenka i Igora Plotnickog, specijalne predstavnice OEBS-a Hajdi Taljavini i ambasadora Rusije u Ukrajini Mihaila Zurabova.

Posle susreta saopšteno je da je postignut dogovor Kontakt-grupe o paketu mera sa 13 tačaka koji, između ostalog, podrazumeva prekid vatre od 15. februara u određenim rejonima Donjecke i Luganske oblasti, povlačenje teškog naoružanja i mere za dugoročno političko rešavanje situacije u Ukrajini.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.